Vaříme s Koko: Lívanečky s jablky

V dalším díle seriálu Vaříme s Koko se zaměříme na dobrotu, kterou máme spojenou především s dětstvím – lívanečky. Však také následující recept z blogu Menudomu.cz pochází – jak Koko zdůrazňuje – z kuchařských dovedností její babičky!

Hlavní hvězdou tohoto receptu jsou jablka, která mají právě sezónu, takže si můžete vybrat z nepřeberného množství druhů a chutí. „Jednou za čas mám na lívance podle babičky neodolatelnou chuť. Můžete si je dát i s rozvařenými borůvkami nebo s jahodami, které rozmixujete spolu se šlehačkou, ale chtěla jsem je přizpůsobit aktuální sezóně, takže vyhrála jablka. Malý trik je i v tom, že čtvrtku jablka nastrouháte místo toho, abyste všechno krájeli jen na kousky,“ radí Koko na svém blogu Menudomu.cz.

Lívanečky s jablky

Suroviny
Na 2 porce

•  1 sladké podzimní jablko
•  150 ml polotučného mléka
•  80 - 90 g polohrubé mouky
•  vrchovatá lžíce moučkového cukru
•  10 g čerstvého droždí
•  1 menší vajíčko
•  špetka soli
•  skořice / perníkové koření
•  vanilkový cukr podle potřeby na jablko
•  malý panák rumu nebo amaretta
•  půl lžíce másla pod jablka
•  trocha oleje na pánev

Postup

1. V mléce rozkvedlejte cukr a směs ohřejte (nesmí být moc horká, spíše vlažná). Do mléka rozdrobte droždí a nechte na teplém místě asi 10 minut odpočívat.

2. Když začnou kvasnice v mléce „pracovat“ (přibližně po oněch 10 min), rozmíchejte ve směsi žloutek, přidejte polohrubou mouku a umíchejte táhlé těsto. Misku přikryjte utěrkou a nechejte těsto asi 20 minut na teplém místě odpočívat.

3. Mezitím odstraňte z jablek jádřince a nakrájejte je na kousky. Pokud mají jablka tuhou slupku, oloupejte je. Jablka vsypte na pánev, přidejte amaretto (nebo rum), vanilkový cukr, máslo, skořici nebo perníkové koření a nechejte ovoce změknout a zkaramelizovat (trvá to přibližně 8 minut).

4. Z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ten lehce vmíchejte do těsta a přidejte i jablečnou směs. Pomalu a opatrně promíchejte.

5. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a začněte smažit lívanečky (těsto nabírejte odspodu, abyste měli ve všech lívancích dost jablek). Po 1 až 2 minutách lívance obraťte.

„Hotové lívanečky vkládejte do lehce rozehřáté trouby, ať nevychladnou. Pak stačí jen pocukrovat a jednoduchý podzimní dezert je na světě,“ dodává na blogu Koko. Další tipy a rady třeba ke smažení lívanců najdete na videu.
A pokud byste chtěli vyzkoušet i nějaký další dezert z blogu Menudomu.cz, radíme neodolatelný borůvkový koláč nebo geniální žemlovku!

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:42
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat