Vaříme s Koko: Lívanečky s jablky

V dalším díle seriálu Vaříme s Koko se zaměříme na dobrotu, kterou máme spojenou především s dětstvím – lívanečky. Však také následující recept z blogu Menudomu.cz pochází – jak Koko zdůrazňuje – z kuchařských dovedností její babičky!

Hlavní hvězdou tohoto receptu jsou jablka, která mají právě sezónu, takže si můžete vybrat z nepřeberného množství druhů a chutí. „Jednou za čas mám na lívance podle babičky neodolatelnou chuť. Můžete si je dát i s rozvařenými borůvkami nebo s jahodami, které rozmixujete spolu se šlehačkou, ale chtěla jsem je přizpůsobit aktuální sezóně, takže vyhrála jablka. Malý trik je i v tom, že čtvrtku jablka nastrouháte místo toho, abyste všechno krájeli jen na kousky,“ radí Koko na svém blogu Menudomu.cz.

Lívanečky s jablky

Suroviny
Na 2 porce

•  1 sladké podzimní jablko
•  150 ml polotučného mléka
•  80 - 90 g polohrubé mouky
•  vrchovatá lžíce moučkového cukru
•  10 g čerstvého droždí
•  1 menší vajíčko
•  špetka soli
•  skořice / perníkové koření
•  vanilkový cukr podle potřeby na jablko
•  malý panák rumu nebo amaretta
•  půl lžíce másla pod jablka
•  trocha oleje na pánev

Postup

1. V mléce rozkvedlejte cukr a směs ohřejte (nesmí být moc horká, spíše vlažná). Do mléka rozdrobte droždí a nechte na teplém místě asi 10 minut odpočívat.

2. Když začnou kvasnice v mléce „pracovat“ (přibližně po oněch 10 min), rozmíchejte ve směsi žloutek, přidejte polohrubou mouku a umíchejte táhlé těsto. Misku přikryjte utěrkou a nechejte těsto asi 20 minut na teplém místě odpočívat.

3. Mezitím odstraňte z jablek jádřince a nakrájejte je na kousky. Pokud mají jablka tuhou slupku, oloupejte je. Jablka vsypte na pánev, přidejte amaretto (nebo rum), vanilkový cukr, máslo, skořici nebo perníkové koření a nechejte ovoce změknout a zkaramelizovat (trvá to přibližně 8 minut).

4. Z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ten lehce vmíchejte do těsta a přidejte i jablečnou směs. Pomalu a opatrně promíchejte.

5. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a začněte smažit lívanečky (těsto nabírejte odspodu, abyste měli ve všech lívancích dost jablek). Po 1 až 2 minutách lívance obraťte.

„Hotové lívanečky vkládejte do lehce rozehřáté trouby, ať nevychladnou. Pak stačí jen pocukrovat a jednoduchý podzimní dezert je na světě,“ dodává na blogu Koko. Další tipy a rady třeba ke smažení lívanců najdete na videu.
A pokud byste chtěli vyzkoušet i nějaký další dezert z blogu Menudomu.cz, radíme neodolatelný borůvkový koláč nebo geniální žemlovku!

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:45
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat