V dalším díle seriálu Vaříme s Koko se zaměříme na dobrotu, kterou máme spojenou především s dětstvím – lívanečky. Však také následující recept z blogu Menudomu.cz pochází – jak Koko zdůrazňuje – z kuchařských dovedností její babičky!
Hlavní hvězdou tohoto receptu jsou jablka, která mají právě sezónu, takže si můžete vybrat z nepřeberného množství druhů a chutí. „Jednou za čas mám na lívance podle babičky neodolatelnou chuť. Můžete si je dát i s rozvařenými borůvkami nebo s jahodami, které rozmixujete spolu se šlehačkou, ale chtěla jsem je přizpůsobit aktuální sezóně, takže vyhrála jablka. Malý trik je i v tom, že čtvrtku jablka nastrouháte místo toho, abyste všechno krájeli jen na kousky,“ radí Koko na svém blogu Menudomu.cz.
Lívanečky s jablky
Suroviny
Na 2 porce
• 1 sladké podzimní jablko
• 150 ml polotučného mléka
• 80 - 90 g polohrubé mouky
• vrchovatá lžíce moučkového cukru
• 10 g čerstvého droždí
• 1 menší vajíčko
• špetka soli
• skořice / perníkové koření
• vanilkový cukr podle potřeby na jablko
• malý panák rumu nebo amaretta
• půl lžíce másla pod jablka
• trocha oleje na pánev
Postup
1. V mléce rozkvedlejte cukr a směs ohřejte (nesmí být moc horká, spíše vlažná). Do mléka rozdrobte droždí a nechte na teplém místě asi 10 minut odpočívat.
2. Když začnou kvasnice v mléce „pracovat“ (přibližně po oněch 10 min), rozmíchejte ve směsi žloutek, přidejte polohrubou mouku a umíchejte táhlé těsto. Misku přikryjte utěrkou a nechejte těsto asi 20 minut na teplém místě odpočívat.
3. Mezitím odstraňte z jablek jádřince a nakrájejte je na kousky. Pokud mají jablka tuhou slupku, oloupejte je. Jablka vsypte na pánev, přidejte amaretto (nebo rum), vanilkový cukr, máslo, skořici nebo perníkové koření a nechejte ovoce změknout a zkaramelizovat (trvá to přibližně 8 minut).
4. Z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ten lehce vmíchejte do těsta a přidejte i jablečnou směs. Pomalu a opatrně promíchejte.
5. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a začněte smažit lívanečky (těsto nabírejte odspodu, abyste měli ve všech lívancích dost jablek). Po 1 až 2 minutách lívance obraťte.
„Hotové lívanečky vkládejte do lehce rozehřáté trouby, ať nevychladnou. Pak stačí jen pocukrovat a jednoduchý podzimní dezert je na světě,“ dodává na blogu Koko. Další tipy a rady třeba ke smažení lívanců najdete na videu.
A pokud byste chtěli vyzkoušet i nějaký další dezert z blogu Menudomu.cz, radíme neodolatelný borůvkový koláč nebo geniální žemlovku!
Sledujte nás na sociálních sítích: