A je tu další díl seriálu Vaříme s Koko! Tentokrát se naučíme poctivé a nezaměnitelné chilli con carne. Je lehce pikantní, takže v nevlídných podzimních a zimních večerech krásně zahřeje!
Navíc příprava tohoto pokrmu je snadná, zvládne ji i začátečník.
Nápad uvařit a na svůj blog menudomu.cz právě cholli con carne dostala Koko v Poděbradech v restauraci Lovas & Lovas. Jenže namísto dokonalého gurmánského tážitku přišlo lehké rozčarování. „Konalo se velké překvapení, protože na stole spočinul pokrm z nudliček kuřecího a vepřového masa. Osobně se přikláním k hovězí verzi. Dilema mezi mletým a nudličkami už ale nechám čistě na vašich chutích a preferencích,“ popisuje Koko na blogu Menudomu.cz a zdůrazňuje, že právě ingredience jsou pro tohle jídlo mimořádně důležité a vyplatí se investovat do kvality.
Vaříme s Koko: Chilli con carne
Suroviny
Na 4 porce (formičky)
• 400 g vyzrálého kvalitního hovězího (na malé kousky nebo mleté, případně obojí)
• 300 ml hovězího vývaru
• olej
• 1 menší červená cibule
• 2 stroužky česneku
• 10 - 15 dkg zelených fazolových lusků
• 150 ml rajčatové passaty / pyré
nebo 1/2 plechovky drcených nakládaných rajčat
• 2 zralá rajčata
• chilli papričky podle chuti (ideálně chipotle)
• 1 červená paprika (maďarský typ)
• 2 bobkové listy
• 1 ks menší skořice
• římský kmín
• paprika sladká / uzená
• kostička hořké čokolády
• nakládané fazole
• 5 dkg vyzrálého chedaru
• čerstvý koriandr
• créme fraiche / hustá kysaná smetana
• tortilla chips
• 2 pytlíky (divoké) rýže
• sůl
Postup
1. Začněte rýží, kterou připravte v troubě. V hrnci, který je vhodný do trouby, rozehřejte trochu oleje, přidejte divokou rýži, krátce orestujte a zalijte vodou (platí poměr 1 díl rýže = 1,5 dílu vody). Přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 180 až 200 stupňů. Rýže by měla být hotová po 18 minutách.
2. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, bobkový list, římský kmín, orestujte, poté vložte maso na kousky, přidejte chilli, následuje mleté maso. Promíchejte, nechte vydusit vodu, kterou masa pustí, poté přidejte česnek a uzenou papriku. Opět promíchejte a chvilku restujte, následně přidejte syrovou papriku, rajčata. Osolte, vlijte rajčatovou passatu, důkladně promíchejte a přidejte vývar. Přiklopte poklicí a nechte vařit, dokud není maso téměř hotové.
3. Přidejte k masu kostičku hořké čokolády, zelené fazolky, nakládané fazole a nakládané chilli papričky. Nechejte chvíli provařit.
4. Servírujte s čerstvým koriandrem, créme fraiche a nastrouhaným chedarem.
Několik cenných rad nejen k samotnému postupu, ale i jednotlivým ingrediencím, najdete na videu.
A kdybyste v chladných večerech dostali chuť na nějakou jinou dobrotu z blogu Menudomu.cz, můžete vyzkoušet třeba spätzle s krůtími medailonky nebo trochu exotickou paellu.
Sledujte nás na sociálních sítích: