Další díl našeho vaření s českou foodblogerkou Veronikou Koko Kokešovou, která na svém blogu Menudomu.cz představuje jednoduché, ale zato vynalézavé a originální způsoby jak se proměnit ve vychvalovanou kuchařku, aniž bychom musely u plotny trávit mládí nebo zruinovat rodinný rozpočet, věnujeme opět houbám. Jak se zdá, jejich sezóna je stále v plném proudu!
„Jsou recepty, o kterých bylo napsáno mnoho, existuje na ně mnoho receptur, kuchaři se do morku kostí hádají, která je ta jediná pravá. Jinak je to ale s plněnými knedlíky v následujícím videu. Ty jsem si prostě a jednoduše vymyslela. Zkusila. A povedlo se. Aleluja,” vábí Koko čtenáře svého blogu Menudomu.cz na svůj vlastní houbový recept. A má pravdu! Mezi milovníky těchto lesních pochoutek si totiž její plněné knedlíky rozhodně najdou své věrné fanoušky!
Bramborovo-chlebové knedlíky plněné houbovým ragú
Suroviny
na 4 knedlíky
Na knedlíky
• 2 krajíčky ze čtvrtky chleba bez kůrky
• 6 lžic vývaru nebo mléka
• 1 menší vejce
• sůl, pepř
• petrželka
• 270 g oloupaných uvařených brambor (cca 4 menší kusy)
• 80 g hrubé mouky
• 30 g dětské krupičky
Na houbovou náplň
• hříbky
• seitan speciál
• menší cibule
• sádlo
• sůl, pepř
• drcený kmín
• případně ještě trocha vývaru, bílého vína nebo smetany
Postup
1. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Nadrobno nakrájíme i cibulku. Seitan rovněž nakrájíme – na kostičky.
2. Na pánvi rozpustíme kousek sádla a opečeme na něm cibulku. Přidáme seitan a po chvilce i houby. Opečeme dozlatova. Přidáme koření a nádivka je připravena!
3. Ze dvou krajíčků chleba odkrojíme kůrku (nevyhazujte ji, bude se hodit!). Střídku nakrájíme na malé kostičky a dáme do misky. Zalijeme trochou kuřecího vývaru (pokud nemáte, můžete použít i mléko). Nechejte tekutinu vsáknout.
4. Studené, vařené a oloupané brambory nastrouhejte najemno, dejte ke chlebu a přidejte celé vejce. Osolte, opepřete, okořeňte nakrájenou čerstvou petrželkou. Vsypte hrubou mouku (nejprve menší množství, postupně budete přidávat) a trochu dětské krupičky. Vypracujte těsto.
5. Vezměte potravinářskou folii, potřete ji trochou sádla a na vymazaný povrch dejte trochu těsta, z něhož vytvarujete placičku (jak na to se podívejte na videu). Její povrch posypte hrubou moukou a vytvarujte ji tak, aby její střed byl asi 2krát silnější než okraje.
6. Doprostřed těsta dejte trochu houbové směsi a zabalte (opět vám pomůže video). Knedlíky ve folii utěsněte. Knedlíky ve folii pak vařte v páře přibližně 13 minut.
7. Zbylou chlebovou kůrku nakrájejte na nudličky a na troše sádla je usmažte dozlatova. Nakladete je jako ozdobu (navíc chutnou ozdobu) na hotové knedlíky, které servírujte s bílým zelím, které udělejte tak, jak ho máte rádi.
Další tipy a rady k tomuhle úžasnému receptu najdete na Menudomu.cz. Hledáte nápad jak zužitkovat houby i v jiných receptech? Zkuste panenku s houbovou omáčkou a žemlovými knedlíky!
Sledujte nás na sociálních sítích: