Další díl seriálu Vaření s Koko, který pro vás připravujeme s foodblogerkou Koko, alias Veronikou Kokešovou, a jejím blogem Menudomů.cz, bude věnovaný stále oblíbenějšímu špenátu a neméně populárním nokům.
Nemusíte se bát, nejde o klasické hutné noky. Jak Koko píše ve svém blogu, těsto je výsledkem jejích pokusů a nočky jsou krásně lehké. „Díky kombinaci polohrubé a hladké mouky nejsou nočky ani příliš lepkavé (což by hrozilo při použití jen hladké), ani tuhé (protože mouky je málo, hlavně té polohrubé). Navíc se dají jíst skoro samotné, jen s minimálním množstvím dalších přísad, protože těsto je ochuceno česnekem, sýrem, bylinkami a kořením. Můžete tak bádat nad dalšími alternativami. Například s houbami, sušenými rajčaty, ořechy, lososem…“ píše Koko na svém blogu Menudomů.
Navíc se díky jejímu videu, které je jasným důkazem, že se vždycky vyplatí mít po ruce alespoň dvě vejce, dozvíte, jak správně mrazit špenát, abyste mimo sezónu nemuseli kupovat nijak lákavé protlaky…
Jemné nočky se špenátem a grilovaným jarním kuřátkem
Suroviny
Na 3 porce
• 450 g vcelku ve slupce den předem uvařených kvalitních brambor, následně oloupaných
• 50 g polohrubé mouky
• 40 g hladké mouky do těsta
• cca 15 g hladké mouky na pomoučnění při tvarování
• 2 stroužky česneku nastrouhané spolu s brambory
• žloutek
• sůl, pepř
• trocha kurkumy
• hrst čerstvého špenátu
• hrst čerstvé petrželky nebo jiných bylinek
• hrst strouhaného sýra na jemno
• 2-4 hrsti čerstvého špenátu
• 1 šalotka nebo 1/2 malé červené cibulky
• + stroužek česneku
• 2 lžíce másla
• 5 lžic smetany
• sůl a pepř podle chuti
• grilované kuřecí maso
Postup
1. Brambory, které jste den předem uvařili a oloupali, nastrouhejte, přidejte k nim 1 žloutek, sůl, pepř, 50 gramů polohrubé mouky, trochu strouhaného sýra, 40 gramů hladké mouky a špetku kurkumy (ta dodá nočkům krásnou barvu). Pečlivě promíchejte.
2. Do těsta nyní zapracujte hrst pokrájených lístků špenátu a petržele (případně jiné bylinky podle chuti). Těsto vyklopte na pomoučněný vál a propracujte.
3. Mezitím postavte na plotnu hrnec s vodou a přiveďte k varu. Neodkládejte vaření vody až do chvíle, kdy máte nočky vytvarované – při čekání by mohlo těsto zřídnout.
4. Těsto vytvarujte do dlouhých válečků, které pak rozkrájíte na přibližně centimetrové nočky. Prohoďte je v hladké mouce a vsypte do vroucí osolené vody. Noky jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Pak je sceďte do mísy.
5. V hrnci či hlubší pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou šalotku (můžete i pokrájený stroužek česneku) a nechte zesklovatět. Poté vsypte nočky, krátce orestujte, přidejte smetanu, dobře promíchejte a přidejte čerstvý špenát. Ten však nechte ve směsi pouze lehce „zavadnout“, aby byl sice hotovy, ale stále křehký a křupavý.
6. Ihned servírujte s grilovaným kuřátkem (to Koko mezitím připravila na grilu potřené máslem a okořeněné solí a pepřem).
Hledáte inspiraci na další skvělé pokrmy? Pak vyzkoušejte třeba neodolatelné lasagne s neapolským ragú nebo orecchiette se seitanem a chřestem!
Sledujte nás na sociálních sítích: