Přinášíme vám další z úžasných receptů jedné z našich nejlepších foodblogerek Veroniky Koko Kokešové, tentokrát na velmi aktuální téma, jímž jsou houby! Konkrétně dnes díky jejímu videu a receptu můžete rodině připravit skvělou vepřovou panenku s houbovou omáčkou (a kromě toho se naučíte i žemlové knedlíky, které se vám určitě budou hodit i jiným pokrmům).
Jak Koko na blogu přiznává, k receptu ji inspirovala návštěva českokrumlovské restaurace Papa’s Living Restaurant. Ovšem rozhodla se jej o něco vylepšit.
Vepřová panenka s houbovou omáčkou
Jak Koko ve svém videu, které najdete na blogu Menudomu.cz, říká, nejedná se o klasickou houbovou omáčku, její příprava je rychlá a ani na ni nepotřebujete vývar.
Suroviny
2 až 3 porce
Na houbovou omáčku
• 200 g hub
• 0,5 dcl suchého bílého vína
• asi 1 dcl vody
• 80–100 g smetany na vaření (19%)
• kmín
• sůl, pepř
• 1 malá cibulka nebo banánová šalotka
• vinný ocet nebo citronová šťáva na dochucení
Na panenku
(ale jak Koko zdůrazňuje, nahradit ji můžete jakýmkoli jiným druhem masa, zkrátka na co máte chuť)
• 400 - 500 g vepřové panenky
• olej
• máslo
• sůl, pepř
• ideálně čerstvý tymián
Na žemlové knedlíky
• 4 den staré rohlíky
• 2 vejce
• 50 g másla
• 90 g mléka
• 30 g hrubé mouky
• petrželka
• sůl
• popř. pepř nebo muškátový oříšek
Postup
1. Začněte přípravou knedlíků – nejprve dejte v mléku rozehřát máslo. Mezitím si nakrájejte rohlíky (odkrojte jim ale špičky, ty nebudete potřebovat) – nejprve rohlík rozkrájejte na kolečka a ty pak následně na čtvrtky.
2. Oddělte žloutky od bílků a přidejte je (tedy ty žloutky) do směsi mléka a másla. Tekutinou zalijte nakrájené rohlíky. Přisypte nakrájenou petrželku a vše promíchejte. Nechejte odpočívat, než z bílků ušleháte tuhý sníh – ten pak přidejte k rohlíkové směsi a opatrně vmíchejte. Směs na žemlové knedlíky je hotová!
3. Připravte si dostatečně velké kusy folie, do nichž žemlovou směs zabalíte (těsto rozdělíte na polovinu, budete mít tedy dva menší knedlíky) – jak knedlíky správně vytvarovat vám Koko názorně předvede na videu. Vzniklý knedlík raději obalte několika kusy folie, aby se vám ke směsi nedostala voda. Knedlíky dejte na 20 minut do vroucí vody (vaříme v hrnci přikrytém pokličkou). Po 20 minutách knedlíky vyndejte na prkénko a folii lehce propíchněte.
4. Teď se pusťte do omáčky a masa. Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Cibulku nasekejte najemno.
5. Panenku budete dělat vcelku – maso zprudka opékejte na oleji, po každé straně asi tak 2 minuty (nebojte, když bude olej prskat). Když panenka získá zlatavou barvu, přidejte trochu másla, opět opečte ze všech stran a maso přendejte do zapékací misky (bude se „dotahovat“ v troubě).
6. Na směs oleje a másla, kde se dělala panenka, nyní přijde cibulka, kterou orestujete. Až získá hezkou barvu, vyjměte ji z pánve. Do pánve nyní přijde další kousek másla, na kterém necháte orestovat houby. Až pustí vodu (a trochu se zmenší), přidejte kmín a osolte.
7. Asi třetinu hub přidejte k cibulce, ke směsi přidejte bílé víno a horkou vodu a dohladka rozmixujte. Tekutinu dejte do rendlíku, přidejte podle potřeby další vodu (abyste získali správnou omáčkovou konzistenci) a nechte na plotně provařit se zbytkem dušených hub. Opatrně přilívejte smetanu.
8. Panenku dejte dotáhnout do trouby rozehřáté na 170 stupňů asi na 10 až 12 minut. Vybalte a rozkrojte knedlíky. Dochuťte houbovou omáčku. Panenku nechejte po vyndání z trouby ještě asi 5 minut odpočívat, teprve poté ji nakrájejte. A můžete servírovat!
Přemýšlíte, že byste vyzkoušeli některý z dalších receptů, které Koko představuje na svém blogu? Co třeba tenhle na úžasnou telecí svíčkovou s teplým čočkovým salátem nebo dokonalou paellu? Najdete je na Menudomu.cz.
Sledujte nás na sociálních sítích: