V dnešním díle seriálu Vaříme s Koko, v němž představujeme úžasné recepty foodblogerky Koko, která je uveřejňuje na svém blogu Menudomu.cz, zkusíme trochu exotiky. Tradiční thajskou polévku Tom Yum Goong.
Jak Koko podotýká, vhod přijde třeba v lezavých podzimních či zimních večerech, ale také okolo Vánoc a Silvestra – je totiž „famózní vyprošťovák“!
Nelekejte se exotických ingrediencí, v dnešní době je seženete poměrně snadno, i když mimopražským to půjde o něco hůř.
„Nepostradatelná je chilli pasta - tu svou přímo na Tom Yum jsem pořídila v korejském obchodě kousek od pražského Palackého náměstí v Gorazdově ulici. Balení pasty vydrží asi tak na 20 porcí polévky, navíc pasta už obsahuje koriandr, citronovou trávu, galangal, můžete ji dát do litru polévky podle chuti 2 - 6 lžiček cca, moc nepálí. Ohledně galangalu, bacha na to, ať se neseknete jako já. Zvenku vypadá podobně jako čerstvá kurkuma. Ale je mírně dorůžova, kurkuma dooranžova. Jasné je to pak při průřezu, galangal má světlou béžovou barvu jako zázvor, kurkuma jasně oranžovou jako mrkev,“ radí Koko na Menudomu.cz.
Polévka Tom Yum Goong
Suroviny
Na 4 porce
• 1 l vývaru (kuřecí nebo rybí, podle chuti)
• 2 kafírové listy (pokud je seženete)
• 2 stonky citronové trávy
• kousek galangalu nebo zázvoru (velikosti palce)
• 8 žampionů nebo 15 dkg hlívy
• krevety (alespoň 3 větší na porci)
• thajské chilli papričky podle chuti
• chilli pasta (nebo pasta na Tom Yum)
• 2 lžíce rybí omáčky (popř. ústřicové)
• 4 stonky jarní cibulky
• šťáva z 1 limetky
• 4 - 6 zralých menších rajčat
• do 1 dcl kokosového mléka (možno vynechat)
• čerstvý koriandr
Postup
1. Limetku rozpůlte, nakrájejte rajčata, nasekejte jarní cibulku. Z citronové trávy odsekněte oba konce a nakrájejt ji na větší špalíčky. Houby pokrájejte na kousky. Nasekejte koriandr, papričky zbavte stopek a případně i semínek, galangal nakrájejte na malé jemné plátky. Krevety očistěte (postup najdete na videu v receptu na paellu).
2. Vývar přiveďte k varu. Přidejte citronovou trávu, galangal a kafírové listy. Vařte asi 1 minutu.
3. Vsypte houby, chilli papričky a vařte další 3 minuty.
4. Do vývaru nyní přijdou krevety, chilli pasta a jarní cibulky. Opět 3 minuty povařte. Krevety by měly dostat krásně růžovou barvu.
5. Poté přilijte kokosové mléko (není nutné), přidejte rajčata, šťávu z limetky, koriandr, rybí omáčku a ještě asi 1 minutu vařte. Poté ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Můžete podávat.
Přesný postup a další neocenitelné rady najdete na videu.
A pokud byste chtěli vyzkoušet nějakou další exotickou polévku, doporučujeme tradiční vietnamskou Pho Bo. Kdyby se vám namísto cizokrajných pokrmů zastesklo po nějaké poctivé české polévce, co třeba tahle skvělá bramboračka? Obě najdete na Menudomu.cz.
Sledujte nás na sociálních sítích: