Od exotiky zpět domů aneb Učíme se vařit z českých sezonních surovin

Máme farmářské trhy a konečně nemusíme pro zeleninu jen do supermarketu. Občas se na nich ale setkáváme s plodinami, na které se zapomnělo, ačkoliv jsou naše, tuzemské. Co dobrého uvařit z krásné dýně, kulaté řepy... Co s jablky starých českých odrůd? První díl nové kuchařky Recepty z farmářského trhu představí svěží nápady na přípravu pokrmů z domácích plodin v podzimním a zimním období.

Hanka Michopulu, někdejší šéfredaktorka časopisu Apetit, dnes volná novinářka a autorka úspěšné kuchařky Zpátky domů, obnovila v roce 2009 tradici farmářských trhů. Založila nejprve několik trhových míst na okraji Prahy. Poté pomáhala ostatním českým městům ve stejné aktivitě radami a podporou. „Zjistila jsem tehdy, že nestačí jen dokola psát, že tu trhy chybějí. Že pokud chci pro lidi čerstvé české suroviny na vaření, musím pověsit na chvíli psaní na hřebík a opřít se do toho sama,“ vzpomíná Hanka.

Stalo se, staronový trend se ujal a rozšířil, a Hanka teď vybrala své receptové favority z receptů, které pomohou vrátit čerstvým českým plodinám jejich ztracenou slávu v domácí kuchyni. „Všimla jsem si totiž, že si lidé s nabídkou české zeleniny občas nevědí rady, protože na takovou šíři nabídky dříve nebyli zvyklí. Často jsem na trhu odpovídala na otázky jako:  na co jsou některé nezvyklé druhy kořenové zeleniny, co uvařit z dýně. Když jsem zjistila, že už po několikáté někomu tisknu doma svoje recepty na řepu, věděla jsem, že je čas na novou kuchařku. Takovou, jakou čtenáři potřebují teď a tady,“ říká autorka kuchařky Hana Michopulu. 

V knize najdete nové nápady na klasické české zimní suroviny jako brambory, zelí, kapustu, pórek, cibuli atd., ale i na méně zavedené zástupce české zimy jako jedlé kaštany, kdoule, luštěniny atd.

Stejně jako u mé předchozí knihy se jedná o recepty, které ráda vařím pro svou rodinu a přátele, ale v tomto případě se také podrobně zabývám tím, jaké možnosti české sezonní potraviny mají. V zimních měsících pro vitaminy nemusíme k pultům s chemicky ošetřenými citrusy nebo rovnou do lékáren. Česká příroda nás bezpečně provede celou zimou, jen si to už neuvědomujeme,“ podotýká Michopulu.

Recepty z farmářského trhu pro období podzimzima vyšly začátkem září a obsahují celkem 90 receptů z více než dvaceti různých plodin. Kuchařka má úžasné fotografie od fotografa Marka Kučery a jako vždy je naplněná osobními postřehy autorky v jejím typickém střízlivém a vstřícném tónu.

V knize se autork
a věnuje těmto surovinám, které zároveň tvoří samostatné kapitoly:
Brambory
Cibule
Čekanka
Dýně
Houby
Hrušky
Jablka
Kapusta
Kdoule
Kaštany
Luštěniny
Mangold
Mrkev
Ostatní kořeny (pastinák, ředkev, atd.)
Petržel
Pórek
Řepa
Švestky
Vlašské ořechy
Zelí

Titul vyšel vlastním nákladem a kromě běžné knihkupecké sítě bude k dostání v e-shopu stránek www.michopulu.cz za 339 Kč.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu můžete cítit, že se věci kolem vás zrychlují. Práce i osobní projekty mohou nabrat na intenzitě, což vás může přivést k nečekaným výzvám. Vaše schopnost rychle reagovat na změny vám však pomůže vypořádat se se vším... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat