Nuda v ložnici se vám určitě vyhne, pokud se inspirujete našimi recepty pro povzbuzení libida. Nebojte, nejde o žádné drahé suroviny, všechny bez problémů seženete ve vašem obchodě a rozhodně vaši peněženku nezruinují.
Artyčoky s česnekovou majonézou
Čerstvé artyčoky bychom neměli skladovat moc dlouho, doporučuje se maximálně dva tři dny a uvařené hned jíst. Nejsou potom ani dobré. (Recept na 4 porce)
Celkový čas: 55 min
* Čas přípravy: 15 min
* Čas vaření: 40 min
Suroviny:
* 4 artyčoky
* sůl
* 1 chemicky neošetřovaný citron
Na česnekovou majonézu:
* 3–4 stroužky česneku
* 2 vaječné žloutky (M)
* sůl, pepř
* šťáva z 1/2 citronu
* 125 ml rostlinného oleje
* 50 g nízkotučného jogurtu
* 2 polévkové lžíce chilli omáčky
* 50 g sušených cranberries
Postup:
1. Omyjte artyčoky a odřízněte stvol. Přiveďte k varu velké množství osolené vody. Omyjte citron a nakrájejte ho na plátky. Do vařící vody přidejte artyčoky a citron. Vařte zakryté zhruba 30–40 minut.
2. Oloupejte česnek. Ušlehejte žloutky se solí, pepřem a citronovou šťávou ve vysoké nádobě na šlehání. Po malých dávkách ručním mixérem všlehávejte rostlinný olej. Do směsi prolisujte česnek. Přidejte jogurt a chilli omáčku a zamíchejte. Znovu dochuťte. Nakrájejte cranberries a vmíchejte je do majonézy.
3. Sběračkou vyjměte artyčoky z vařící vody a nechte je dobře okapat. Po jednom otrhávejte lístky a namáčejte je dužnatou částí do česnekové majonézy. Pouze dužnatá část je vhodná ke konzumaci. Po otrhání všech listů odkrojte středovou část artyčoku a snězte zbytek s česnekovou majonézou.
Fíkové crostini s brusinkovým smetanovým sýrem
Čerstvé chutnají hodně sladce a medově, jsou proto efektivním energetickým zdrojem, který zažene hlad až na neuvěřitelných několik hodin! (Recept na 4 porce)
Celkový čas: 20 min
* Čas přípravy: 20 min
* Čas vaření: 0 min
Suroviny:
* 1 bageta
* 2 čajové lžičky oleje
* 20 g kalifornských vlašských ořechů
* 150 g jemného smetanového sýra
* 2–3 polévkové lžíce mléka
* pepř
* 40 g sušených, sekaných brusinek
* 12 tenkých plátků parmské šunky
* 4 čerstvé fíky
* několik lístků rukoly a brusinek na ozdobu
Postup:
1. Bagetu nařežte na 12 plátků. Potřete bagetu olejem a krátce opečte na nepřilnavé pánvi. Nechte okapat na kuchyňské utěrce.
2. Nasekejte nadrobno brusinky a vlašské ořechy. Rozetřete smetanový sýr s mlékem do hladka a ochuťte pepřem. Vmíchejte vlašské ořechy a brusinky.
3. Natřete smetanový sýr na plátky bagety a navrch dejte šunku. Omyjte fíky a nakrájejte je na silné plátky. Šunku ozdobte plátky fíků. Opláchněte rukolu, osušte ji a očistěte. Crostini ozdobte několika snítky rukoly a brusinkami.
Guacamole s opečenými krevetami
Recept na tradiční omáčku guacamole by neměl chybět ve vašem repertoáru. Hodí se jak ke slaným mexickým chipsům, tak k pečivu nebo masu. (Recept na 4 porce)
Celkový čas: 25 min
* Čas přípravy: 20 min
* Čas vaření: 5 min
Suroviny:
* 1/2 malé červené chilli papričky
* 1 jarní cibulka
* 1 chemicky neošetřovaný citron
* 2 zralá avokáda
* 100 g nízkotučného jogurtu
* sůl, pepř
* 40 g sušených brusinek
* 4 obřích krevet (syrových, stažených, spařených)
* 2 čajové lžičky oleje
Postup:
1. Očistěte chilli papričku, omyjte ji a najemno ji nasekejte. Očistěte jarní cibulku, omyjte ji a také ji nasekejte najemno. Omyjte limetku, nastrouhejte polovinu kůry a vymačkejte šťávu. Nasekejte vlašské ořechy.
2. Rozpulte avokádo, odstraňte pecku a z půlek vydlabejte dužinu. Avokádovou dužinu, limetkovou šťávu a jogurt rozmačkejte na jemné pyré. Ochuťte solí a pepřem. Vmíchejte limetkovou kůru, chilli papričku, jarní cibulku a brusinky.
3. Omyjte obří krevety a nechte okapat. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a asi 2–3 minuty v něm krevety smažte.
4. Guacamole servírujte spolu s krevetami ve sklenicích.
Jahodový pohár
Jahody jsou snad nejoblíbenější přírodní afrodiziakum. Můžete je vhodit do sklenky šampaňského nebo z nich můžete připravit neodolatelný jahodový pohár. (Recept na 4 porce)
Celkový čas: 35 min
* Čas přípravy: 15 min
* Čas vaření: 20 min – marinování
Suroviny:
* 500 g jahod
* 1 chemicky neošetřená limetka
* 1/2 vanilkového lusku
* 100 g sušených brusinek
* 1/2 čajové lžičky drcených bobulí růžového pepře
* špetka soli
* 20 g sněhových pusinek (již hotových)
Postup:
1. Omyjte jahody, očistěte je a v závislosti na jejich velikosti je rozkrájejte na půlky nebo čtvrtky.
2. Omyjte limetku a kůru nastrouhejte. Z jedné poloviny limetky vymačkejte šťávu. Rozpulte podélně vanilkový lusk a vyškrábejte dužinu.
3. Smíchejte jahody s limetkovou kůrou, šťávou, vanilkou, brusinkami, bobulemi růžového pepře a špetkou soli. Zakryjte a nechte marinovat na chladném místě zhruba 15–20 minut.
4. Jahody narovnejte do sklenic. Rozlomte sněhové pusinky a dle vlastní chuti je přidejte k jahodám.
Tip pro čerstvé brusinky: Místo sušených brusinek můžete v období od září do ledna použít čerstvé brusinky. Ohřívejte tedy v hrnci 3–4 minuty za stálého míchání 125 g čerstvých brusinek s 1 čajovou lžičkou vody a 2 polévkovými lžícemi cukru. Před marinováním nechte vychladit.
Sledujte nás na sociálních sítích: