Jak uvařit levně a přitom dobře a zdravě je časté dilema. S našimi čtyřmi recepty jsme se ho pokusili vyřešit. Zkuste si je doma připravit i vy. S kuřecími špízy, mexickými tortillami či mrkví s citronem budete zaručeně slavit úspěch.
Kuřecí špízy s limetkou a rýží s brusinkami a mátou
(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 40 min
* Čas přípravy: 30 min
* Čas vaření: 10 min
Suroviny:
Na kuřecí špízy:
* 400 g vykostěných kuřecích prsou
* 1 polévková lžíce oleje
* sůl, pepř
* 1 chemicky neošetřená limetka
* 150 ml kuřecího vývaru (instantního)
* jehlice
Na rýži:
* 200 g dlouhozrnné rýže
* sůl
* 3 polévkové lžíce oleje
* 1 svazek pórku
* 30 g kalifornských vlašských ořechů
* 80 g sušených brusinek
* 6 snítek máty
Postup:
1. Omyjte kuřecí prsa, nechte okapat a nakrájejte je na kostičky. Smíchejte olej se solí a pepřem a potřete jím kuře. Omyjte limetku a nakrájejte ji na kusy. Kuřecí kostky a limetku napíchněte na jehlice. Zakryjte je a dejte chladit do ledničky.
2. V osolené vodě uvařte rýži. V nepřilnavé pánvi na smažení rozehřejte olej. Dejte do ní okapanou rýži a asi 5 minut smažte. Očistěte a omyjte pórek, nakrájejte ho na malé kousky. Nasekejte brusinky a vlašské ořechy. Do rýže vmíchejte pórek, vlašské ořechy a brusinky a 2–3 minuty smažte za občasného obracení. Omyjte mátu, nechte okapat a nakrájejte ji na malé kousky. Smíchejte mátu s rýží. Udržujte ji teplou.
3. Kuřecí špízy osmažte v nepřilnavé pánvi na smažení a asi po 8–10 minutách je vyjměte. Šťávu z masa rozřeďte kuřecím vývarem a smíchejte s rýží. Špízy podávejte s rýží.
Mexická tortilla
(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 40 min
* Čas přípravy: 20 min
* Čas vaření: 20 min
Suroviny:
* 700 g brambor, převážně měkkých
* 2 cibule
* 1 svazek petržele
* 50 g uzené slaniny
* 4 polévkové lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* červená paprika
* 80 g sušených brusinek
* 8 vajec (M)
Postup:
1. Oškrábejte brambory, omyjte je a nakrájejte na kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Omyjte, osušte a nasekejte petržel. Nakrájejte slaninu na kostičky a nasekejte brusinky.
2. Ve velké nepřilnavé pánvi na smažení rozehřejte olivový olej. Smažte brambory zhruba 10 minut a často je obracejte. Přidejte cibuli a slaninu a smažte dalších 5 minut. Ochuťte solí, pepřem a červenou paprikou. Vmíchejte petržel a brusinky.
3. Rozšlehejte vejce se solí a pepřem a přelijte jimi brambory. Usmažte tortillu do zlatova. Dejte pánev na zhruba 15–20 minut do trouby předehřáté na 180 °C (plynová trouba: stupeň 2–3, horkovzdušná: 160 °C), dokud neztuhne. Tortillu nakrájejte na kousky a podávejte.
Mrkev s citronem
(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 25 min
* Čas přípravy: 10 min
* Čas vaření: 15 min
Suroviny:
* 1 velký svazek mrkve
* sůl
* 1 chemicky neošetřený citron
* 30 g kalifornských vlašských ořechů
* 2 polévkové lžíce másla
* 2 polévkové lžíce cukru
* 80 g sušených brusinek
* 1/2 balíčku řeřichy
Postup:
1. Oškrábejte mrkev, nakrájejte ji na kousky a zhruba 6–8 minut ji vařte v osolené vodě. Sceďte ji, prudce zchlaďte a znovu nechte okapat.
2. Omyjte citron a kůru nakrájejte na tenké proužky. Vymačkejte citronovou šťávu. Nasekejte brusinky a vlašské ořechy.
3. V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte mrkev a posypte ji cukrem. Přidejte proužky citronu a nechte mrkev zkaramelizovat, v krátkých intervalech ji na mírném plameni zhruba 5 minut obracejte a postupně do pánve přilévejte citronovou šťávu. 1–2 minuty před koncem přidejte vlašské ořechy a brusinky. Mrkev osolte. Mrkev s citronem posypte řeřichou.
Pokrm můžete podávat s bramborovou kaší.
Tymiánové masové kuličky v rajčatové omáčce
(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 40 min
* Čas přípravy: 15 min
* Čas vaření: 25 min
Suroviny:
Na masové kuličky:
* 1 rohlík (nejlépe z předchozího dne)
* 1 cibule
* 500 g mletého hovězího
* 1polévková lžíce ostré hořčice
* 1 vejce (M)
* 4 čajové lžičky čerstvého tymiánu (nebo 2 čajové lžičky sušeného tymiánu)
* sůl, pepř
* 100 g sýru feta
* 1 polévková lžíce oleje
Na rajčatovou omáčku:
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 polévková lžíce olivového oleje
* 1 konzerva (450g) celých rajčat
* 100 g sušených brusinek
* sůl, pepř
Postup:
1. Namočte rohlík zhruba na 10 minut do vody. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Mleté hovězí zpracujte s cibulí, hořčicí, vejcem, tymiánem, solí a pepřem. Rozdrobte sýr feta. V prstech vymačkejte rohlík. Obojí přidejte do mletého hovězího a zpracujte na hladké těsto.
2. Z masového těsta vytvořte navlhčenýma rukama masové kuličky. V nepřilnavé pánvi na smažení rozehřejte olej. Masové kuličky smažte zhruba 10 minut.
3. Na omáčku oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na malé kostičky. Smažte je v horkém olivovém oleji do zlatova. Přidejte rajčata a nechte asi 3–5 minut podusit. Do omáčky vmíchejte brusinky. Krátce prohřejte a ochuťte solí a pepřem. Naložte masové kuličky na talíř společně s omáčkou.
Podávejte s kuskusem nebo vařenými bramborami.
Tip: V období od září od ledna lze namísto sušených použít čerstvé brusinky. Poduste 125 g čerstvých brusinek s rajčaty a 1–2 polévkovými lžícemi hnědého cukru.
Sledujte nás na sociálních sítích: