Velikonoční recepty: Dobroty vařené na poslední chvíli

Velikonoční svátky jsou tady. Pokud ale ještě nemáte jasno, co na sváteční stůl, poradíme vám v kuchařském miniseriálu. A začneme velmi jednoduše, abychom neodradili méně zručné hospodyňky.

Králík s tymiánem a bazalkou

I králík může být vhodný pro sváteční nedělní oběd. Králičí maso je lehce stravitelné, zdravé, libové, jemné, má nízký obsah cholesterolu a v neposlední radě je velmi chutné. (Recept na 4  porce)

Celkový čas: 1h a 15 min
* Čas přípravy: 15 min
* Čas vaření: 60 min

Suroviny:
* 1 ks králíka (1 kg )
* 1 lžíce sušeného tymiánu
* 1 lžíce sušené bazalky
* 2 ks bobkového listu
* 200 ml bílého vína
* 150 g uzeného bůčku
* 4 ks cibule
* 6 lžic rostlinného oleje
* 3 špetky soli
* 4 lístky čerstvé bazalky - na dekoraci

Postup:
1.
Umyté maso rozdělte na porce, vložte do mísy, osolte, posypte tymiánem, bazalkou a rozdrceným bobkovým listem. Zalijte vínem, přikryjte a dejte na 24 hodin do lednice.
2. Přeložte do pekáče i s vínem. Kolem králíka rozložte na větší kousky nakrájenou cibuli, bůček nakrájený na kostičky. Pokapejte olejem přikryjte a pečte v troubě na 200 °C přibližně 60 minut.
3. Před dopečením odkryjte, aby se maso dozlatova opeklo.

Velikonoční snídaně

Recept na sytou velikonoční snídani. (Recept na 4  porce)

Celkový čas: 30 min
* Čas přípravy: 20 min
* Čas vaření: 10 min

Suroviny:
* 4 ks vajec
* 4 plátky krůtích prsou - tenké
* 3 lžíce oleje
* 2 špetky soli
* 150 g ředkviček
* 1 hrst řeřichy
* 1 hrst pažitky
* 150 g tvarohu
* 80 g smetany
* 8 plátků toustového chleba

Postup:
1.
Vejce uvařte natvrdo. Plátky masa opečte na oleji z každé strany 3-4 minuty. Pak osolte.  
2. Na 4 ředkvičkách nechte kousek natě a odložte je na dekoraci. Nakrájenou řeřichu a pažitku promíchejte s tvarohem, smetanou a solí. Vejce nakrájejte na plátky.  
3. Plátky toustového chleba namažte tvarohem. Na čtyři položte opečené plátky masa, nakrájená vejce a nakrájené ředkvičky. Přikryjte zbylými krajíčky toustového chleba a lehce přitlačte k sobě.  
4. Překrojte do "trojúhelníku". Ozdobte ředkvičkou, vajíčkem, bylinkou.

Salát s Nivou a vejci

Recept, jak využít velikonoční vejce. (Recept na 4 porce)

Celkový čas: 25 min
* Čas přípravy: 15 min
* Čas vaření: 10 min

Suroviny:
* 10 ks vařených vajec
* 200 g sýra Niva
* 100 g piniových oříšků
* 1 ks brokolice
* 2 stroužky česneku
* 3 lžičky jogurtové majonézy
* 2 špetky soli
* 1 špetka pepře

Postup:
1.
Brokolici rozdělte na růžičky, uvařte v osolené vodě a hned zchlaďte ve studené. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na proužky.
2. Vše dejte do mísy, přidejte na kostky nakrájenou Nivu, špetku soli a pepře. Dále přidejte prolisovaný česnek a majonézu. Promíchejte a posypte opraženými piniovými oříšky.

Měkká rajčata s brusinkami a jehněčím filetem

Jako obřadní velikonoční pokrm a svěceninu známe beránka od středověku dodnes. (Recept na 4 porce)

Celkový čas: 30min
* Čas přípravy: 15min
* Čas vaření: 15min

Suroviny:
* 400 g jehněčího hřbetu
* 750 g rajčat
* 4 snítky šalvěje
* 80 g sušených brusinek
* 1 ks cibule
* 1-2 stroužku česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* chilli

Postup:
1.
Jehněčí osolte a opepřete. Rozehřejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a opečte filety z obou stran. Pečte zhruba 12-15 minut v předehřáté troubě při 180 °C (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 160 °C).
2. Nakrojte rajčata křížem a spařte je 1 minutu ve vařící vodě. Rajčata prudce zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Omyjte šalvěj, osušte ji a otrhejte lístky ze stonků. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na kostičky. Nasekejte ořechy.
3. V pánvi rozehřejte zbytek olivového oleje. Osmažte v něm cibuli a česnek. Přidejte rajčata a šalvěj a zhruba 10 minut duste. Po 5 minutách přidejte brusinky. Ochuťte solí, chili kořením a pepřem.
4. Maso nakrájejte na plátky. Rozřeďte šťávu na pánvi trochou horké vody a vmíchejte do rajčat. Jehněčí filety servírujte spolu s rajčaty.

Příloha: Podávejte s bagetou nebo těstovinami, např. tagliatelle.

Kynutá štola plněná americkými brusinkami

Recept na výbornou štolu. Místo tvarohové náplně připravte náplň brusinkovou. (Recept na 10  kousků)

Celkový čas: 1h a 35min
* Čas přípravy: 1h a 10min
* Čas vaření: 25min

Suroviny:

* 550 g polohrubé mouky
* 250 ml mléka
* 50 g cukru
* 2 ks vajec
* 1 kostka droždí (42g)
* 5 lžic mléka na potření

Na náplň
* 100 g amerických sušených brusinek
* 4-5 lžíce meruňkové šťávy
* 200 g marcipánu

Na ozdobu
* 100 g mandlových lupínků

Postup:
1.
Mouku nasypte do misky a doprostřed udělejte důlek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Rozmíchané droždí vlijte do důlku a smíchejte s trochou mouky. Přikryté nechte na teplém místě asi 15 minut kynout. Přidejte cukr, vejce a hnětacími metlami vše zpracujte. Těsto má být hladké a vláčné. Nechte ještě asi 40 minut kynout. 


2. Brusinky najemno pokrájejte. Marcipán taktéž a smíchejte ho s meruňkovou šťávou. Vymíchejte hladkou směs a přidejte brusinky. 


3. Těsto znovu dobře prohněťte a vyválejte do obdélníku o velikosti zhruba 30 x 50 cm. Těsto podélně rozřízněte na tři pruhy. Na ně naneste marcipánovou směs s brusinkami a srolujte do válečků. Jednotlivé válečky spleťte jako vánočku. Její konce pečlivě stlačte.
4. Cop položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete mlékem, posypte mandlovými lupínky a pečte v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut při 180°C (plynová: stupeň 2 – 3, horkovzdušná: 160 °C).

Vaječná pomazánka

Pokud vaše děti vykoledují na Velikonoce spousty vajec, nebo budete chtít jen tak připravit chutnou studenou večeři, určitě vyzkoušejte vaječnou pomazánku. (Recept na 4  porce)

Celkový čas: 10min
* Čas přípravy: 10min
* Čas vaření: 0min

Suroviny:
* 5 ks vajec - uvařených
* 5 ks taveného smetanového sýra - např. trojúhelníčky
* 1 lžíce másla
* 100 g lučiny
* sůl a pepř
* pažitka
* 1 lžička tatarské omáčky

Postup:
1.
Sýr, máslo, lučinu a tatarku smíchejte do kompaktní hmoty.
2. Uvařená vejce nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na kostičky a přidejte do směsi, osolte, opepřtete, přidejte nasekanou pažitku a zamíchejte.
3. Pokud by byla vaječná pomazánka příliš tuhá, přidejte tatarskou omáčku. Podávejte nejlépe s celozrnným pečivem a ozdobte pažitkou nebo čerstvou paprikou.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu můžete cítit, že se věci kolem vás zrychlují. Práce i osobní projekty mohou nabrat na intenzitě, což vás může přivést k nečekaným výzvám. Vaše schopnost rychle reagovat na změny vám však pomůže vypořádat se se vším... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat