Velikonoční svátky jsou tady. Pokud ale ještě nemáte jasno, co na sváteční stůl, poradíme vám v kuchařském miniseriálu. A začneme velmi jednoduše, abychom neodradili méně zručné hospodyňky.
Králík s tymiánem a bazalkou
I králík může být vhodný pro sváteční nedělní oběd. Králičí maso je lehce stravitelné, zdravé, libové, jemné, má nízký obsah cholesterolu a v neposlední radě je velmi chutné. (Recept na 4 porce)
Celkový čas: 1h a 15 min
* Čas přípravy: 15 min
* Čas vaření: 60 min
Suroviny:
* 1 ks králíka (1 kg )
* 1 lžíce sušeného tymiánu
* 1 lžíce sušené bazalky
* 2 ks bobkového listu
* 200 ml bílého vína
* 150 g uzeného bůčku
* 4 ks cibule
* 6 lžic rostlinného oleje
* 3 špetky soli
* 4 lístky čerstvé bazalky - na dekoraci
Postup:
1. Umyté maso rozdělte na porce, vložte do mísy, osolte, posypte tymiánem, bazalkou a rozdrceným bobkovým listem. Zalijte vínem, přikryjte a dejte na 24 hodin do lednice.
2. Přeložte do pekáče i s vínem. Kolem králíka rozložte na větší kousky nakrájenou cibuli, bůček nakrájený na kostičky. Pokapejte olejem přikryjte a pečte v troubě na 200 °C přibližně 60 minut.
3. Před dopečením odkryjte, aby se maso dozlatova opeklo.
Velikonoční snídaně
Recept na sytou velikonoční snídani. (Recept na 4 porce)
Celkový čas: 30 min
* Čas přípravy: 20 min
* Čas vaření: 10 min
Suroviny:
* 4 ks vajec
* 4 plátky krůtích prsou - tenké
* 3 lžíce oleje
* 2 špetky soli
* 150 g ředkviček
* 1 hrst řeřichy
* 1 hrst pažitky
* 150 g tvarohu
* 80 g smetany
* 8 plátků toustového chleba
Postup:
1. Vejce uvařte natvrdo. Plátky masa opečte na oleji z každé strany 3-4 minuty. Pak osolte.
2. Na 4 ředkvičkách nechte kousek natě a odložte je na dekoraci. Nakrájenou řeřichu a pažitku promíchejte s tvarohem, smetanou a solí. Vejce nakrájejte na plátky.
3. Plátky toustového chleba namažte tvarohem. Na čtyři položte opečené plátky masa, nakrájená vejce a nakrájené ředkvičky. Přikryjte zbylými krajíčky toustového chleba a lehce přitlačte k sobě.
4. Překrojte do "trojúhelníku". Ozdobte ředkvičkou, vajíčkem, bylinkou.
Salát s Nivou a vejci
Recept, jak využít velikonoční vejce. (Recept na 4 porce)
Celkový čas: 25 min
* Čas přípravy: 15 min
* Čas vaření: 10 min
Suroviny:
* 10 ks vařených vajec
* 200 g sýra Niva
* 100 g piniových oříšků
* 1 ks brokolice
* 2 stroužky česneku
* 3 lžičky jogurtové majonézy
* 2 špetky soli
* 1 špetka pepře
Postup:
1. Brokolici rozdělte na růžičky, uvařte v osolené vodě a hned zchlaďte ve studené. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na proužky.
2. Vše dejte do mísy, přidejte na kostky nakrájenou Nivu, špetku soli a pepře. Dále přidejte prolisovaný česnek a majonézu. Promíchejte a posypte opraženými piniovými oříšky.
Měkká rajčata s brusinkami a jehněčím filetem
Jako obřadní velikonoční pokrm a svěceninu známe beránka od středověku dodnes. (Recept na 4 porce)
Celkový čas: 30min
* Čas přípravy: 15min
* Čas vaření: 15min
Suroviny:
* 400 g jehněčího hřbetu
* 750 g rajčat
* 4 snítky šalvěje
* 80 g sušených brusinek
* 1 ks cibule
* 1-2 stroužku česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* chilli
Postup:
1. Jehněčí osolte a opepřete. Rozehřejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a opečte filety z obou stran. Pečte zhruba 12-15 minut v předehřáté troubě při 180 °C (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 160 °C).
2. Nakrojte rajčata křížem a spařte je 1 minutu ve vařící vodě. Rajčata prudce zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Omyjte šalvěj, osušte ji a otrhejte lístky ze stonků. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na kostičky. Nasekejte ořechy.
3. V pánvi rozehřejte zbytek olivového oleje. Osmažte v něm cibuli a česnek. Přidejte rajčata a šalvěj a zhruba 10 minut duste. Po 5 minutách přidejte brusinky. Ochuťte solí, chili kořením a pepřem.
4. Maso nakrájejte na plátky. Rozřeďte šťávu na pánvi trochou horké vody a vmíchejte do rajčat. Jehněčí filety servírujte spolu s rajčaty.
Příloha: Podávejte s bagetou nebo těstovinami, např. tagliatelle.
Kynutá štola plněná americkými brusinkami
Recept na výbornou štolu. Místo tvarohové náplně připravte náplň brusinkovou. (Recept na 10 kousků)
Celkový čas: 1h a 35min
* Čas přípravy: 1h a 10min
* Čas vaření: 25min
Suroviny:
* 550 g polohrubé mouky
* 250 ml mléka
* 50 g cukru
* 2 ks vajec
* 1 kostka droždí (42g)
* 5 lžic mléka na potření
Na náplň
* 100 g amerických sušených brusinek
* 4-5 lžíce meruňkové šťávy
* 200 g marcipánu
Na ozdobu
* 100 g mandlových lupínků
Postup:
1. Mouku nasypte do misky a doprostřed udělejte důlek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Rozmíchané droždí vlijte do důlku a smíchejte s trochou mouky. Přikryté nechte na teplém místě asi 15 minut kynout. Přidejte cukr, vejce a hnětacími metlami vše zpracujte. Těsto má být hladké a vláčné. Nechte ještě asi 40 minut kynout.
2. Brusinky najemno pokrájejte. Marcipán taktéž a smíchejte ho s meruňkovou šťávou. Vymíchejte hladkou směs a přidejte brusinky.
3. Těsto znovu dobře prohněťte a vyválejte do obdélníku o velikosti zhruba 30 x 50 cm. Těsto podélně rozřízněte na tři pruhy. Na ně naneste marcipánovou směs s brusinkami a srolujte do válečků. Jednotlivé válečky spleťte jako vánočku. Její konce pečlivě stlačte.
4. Cop položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete mlékem, posypte mandlovými lupínky a pečte v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut při 180°C (plynová: stupeň 2 – 3, horkovzdušná: 160 °C).
Vaječná pomazánka
Pokud vaše děti vykoledují na Velikonoce spousty vajec, nebo budete chtít jen tak připravit chutnou studenou večeři, určitě vyzkoušejte vaječnou pomazánku. (Recept na 4 porce)
Celkový čas: 10min
* Čas přípravy: 10min
* Čas vaření: 0min
Suroviny:
* 5 ks vajec - uvařených
* 5 ks taveného smetanového sýra - např. trojúhelníčky
* 1 lžíce másla
* 100 g lučiny
* sůl a pepř
* pažitka
* 1 lžička tatarské omáčky
Postup:
1. Sýr, máslo, lučinu a tatarku smíchejte do kompaktní hmoty.
2. Uvařená vejce nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na kostičky a přidejte do směsi, osolte, opepřtete, přidejte nasekanou pažitku a zamíchejte.
3. Pokud by byla vaječná pomazánka příliš tuhá, přidejte tatarskou omáčku. Podávejte nejlépe s celozrnným pečivem a ozdobte pažitkou nebo čerstvou paprikou.
Sledujte nás na sociálních sítích: