V české kuchyni je kořenová zelenina vnímána především jako základní surovina do polévek či omáček. Přitom z ní lze připravit řadu chutných a nápaditých pokrmů, kterými by nepohrdli ani světoví šéfkuchaři. Se směsí mražené zeleniny se můžete směle pustit do kulinářského kouzlení třeba hned teď!
Variací k použití je skutečně nespočet a snad kromě dezertu najde prvotřídní hlubokozmrazená směs celeru, mrkve, pórku, řapíkatého celeru a cibule uplatnění napříč celým jídelníčkem. Nejvíce inspirace lze nalézt zvláště ve francouzské kuchyni a v oblasti Středomoří vůbec.
Krémová polévka s krevetami
Tak například tradiční česká bramboračka je po právu stálicí našich jídelníčků, ale co tentokrát zkusit připravit k večeři rychlou krémovou polévku s krevetami na francouzský způsob? Její příprava nezabere déle než 20 minut a s opečeným světlým toustem či bagetou oslníte nejen rodinné příslušníky, ale i nečekanou návštěvu.
(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 20 min
* Čas přípravy: 5 min
* Čas vaření: 15 min
Suroviny:
* 350 g (1 balení) zeleniny Mochovanka
* 150 g vařených krevet
* 60 g másla
* 2 polévkové lžíce hladké mouky
* ¾ litru mléka
* 1 kostku zeleninového bujonu
* směs francouzských bylin
* sůl
* pepř
* voda
Postup:
1. V hrnci si připravte světlou jíšku, kterou zalijte studeným mlékem a přidejte 1 kostku zeleninového bujonu. Povařte na mírném ohni.
2. Na rozpuštěné máslo na pánvi přidejte zeleninu Mochovanka, kterou lehce orestujte, mírně podlijte teplou vodou a krátce pod pokličkou cca 4 minuty poduste.
3. Přidejte směs bylin a část krevet. Krátce prohřejte a přidejte do provařeného bešamelového krému. Podle chuti osolte a případně i opepřete. Na talíři ozdobte trochou šlehačky, snítkou kopru a zbytkem krevet.
Středomořské gratinované farfalle
Zajímavým předkrmem i plnohodnotným obědem mohou být středomořské gratinované farfalle.
(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 40 min
* Čas přípravy: 10 min
* Čas vaření: 30 min
Suroviny:
* 350 g (1 balení) zeleniny Mochovanka
* 350 g (1 balení) hlubokozmrazeného pórku Mochov
* balení těstovin
* cibule
* pažitka
* 150 g anglické slaniny
* 200 g strouhaného tučnějšího sýra
* 70 g másla
* 1/8 litru mléka
* 2 vejce
* 100 ml smetany ke šlehání
* sůl
* pepř
* muškátový oříšek
Postup:
1. Do máslem vymazané zapékací misky naskládejte uvařené těstoviny, pórek, zeleninu Mochovanka a zasypejte směsí opečené slaniny a najemno nakrájené cibule.
2. Posypejte čerstvě nasekanou pažitkou a zalijte dohromady smíchaným rozšlehaným vejcem s mlékem, smetanou a poloviční dávkou sýra. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a navrch naklaďte zbytek sýra.
3. Zapékejte zhruba 30 minut při 230 °C, než povrch zezlátne.
Zelný list plněný mletým masem s baby karotkou
O něco náročnější recept, který se díky svému lehkému složení hodí jak ke svátečnímu nedělnímu obědu, tak ke všední večeři, je zelný list plněný mletým masem s baby karotkou podávaný s bramborem.
(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 40 min
* Čas přípravy: 10 min
* Čas vaření: 30 min
Suroviny:
* 600 g očištěné baby karotky
100 g Mochovanky
400 g mletého hovězího masa
8 větších zelných listů
nadrobno nakrájené 2 plátky kvalitní šunky
40 g másla
2 vejce
50 ml smetany
100 ml masového vývaru
sůl
pepř
muškátový oříšek
voda
Postup:
1. Smíchejte mleté maso se šunkou, Mochovankou, hrstí petržele, vejci a smetanou. Vše dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
2. Ze vzniklé hmoty rukou vytvarujte osm stejně velkých koulí, které opatrně zabalte do připravených zelných listů (položených na vlhký ručník), které naskládejte do máslem vymazané zapékací misky, zalijte připraveným masovým vývarem a na 30 minut umístěte do předehřáté trouby (na 160 °C).
3. Karotku vložte do hrnce s rozehřátým máslem, vodou a cukrem a duste, dokud se voda nevypaří.
4. Hotový pokrm lze jíst bez dalších příloh, avšak ideálně se k němu hodí brambor či bramborová kaše.
Sledujte nás na sociálních sítích: