Nedovedete si představit párek v rohlíku či hranolky bez kečupu? Proti gustu… Rozhodně si ale vybírejte. Liší se nejen v ceně, ale i kvalitě. Pomůžeme vám se v nich zorientovat.
Kečupy se vyrábějí ze zralých rajčat (případně protlaku), octa, koření, soli, cukru, oleje a zahušťovadla či konzervační látky. Někdy se přidává také cibule, česnek, koření nebo výtažky z bylin. Pokud dbáte na zdravou výživu, dostupné jsou i tepelně ošetřené kečupy bez chemické konzervace. Bývají však méně stabilní, po otevření podléhají rychleji zkáze.
Jak vybírat?
Začněte barvou. Kečup by měl mít červenou až hnědočervenou barvu. Jiná barva signalizuje buď méně kvalitní suroviny, například protlak z nevyzrálých rajčat, nebo nevhodnou technologii, třeba připálení protlaku při zahušťování. U pikantních kečupů musí být na obalu uvedeno, že se jedná o výrobek pálivý nebo silně pálivý.
Obsah rajčat
Kečupy musí mít nejméně 7 % rajčatového podílu, Kečupy označené Prima, Extra nebo Speciál musí mít rajčatového podílu nejméně 10 %. Pojem "kečupové omáčky", jež nabízejí někteří výrobci, vyhláška vůbec nezná a požadavky na takový typ výrobku nejsou nikde vymezeny. Takže se jim raději vyhněte, mají totiž nižší podíl rajčatové suroviny (místo požadovaných 7 % pouze 4–5, někdy dokonce méně než 3 %).
Abychom vám orientaci v kečupech usnadnili, otestovali jsme….
U kečupů jsme hodnotili barvu, chuť, konzistenci, cenu a celkový dojem. Známkování probíhá jako ve škole (1 = nejlepší, 5 = nejhorší).
Tomato Ketchup Heinz
Cena: 42,90
Gramáž: 460 g
Hodnocení redakce Bety: Kečup, kterého se na světě ročně prodá 11 miliard balení. To znamená, že si v průměru každý člověk na zemi koupí 2 kečupy Heinz. Vzhledem k tomu, že se tento kečup vyrábí už více jak 130 let, tak výrobce má většinu much vychytaných. Heinz není přeslazený, je bez konzervantů. Těžko se mu něco vytýká. Tedy až na poslední model plastové lahve, protože dostat kečup ven, aniž byste postříkali vše ve svém blízkém okolí, je takřka nemožné (v redakci to odnesla jedna bílá košile). Situace se nemění ani s ubývajícím obsahem, možná právě naopak.
Známka: 2 (za manipulaci s lahví)
Bio Ketchup Spak
Cena: 53,90
Gramáž: 530 g
Hodnocení redakce Bety: Výrobce na obalu uvádí, že poměr rajčat je 236 g na 100 g kečupu, a možná i proto produkt více připomíná rajčatové pyré, než klasický kečup. Což ovšem není vůbec na škodu. Oceňujeme lehkou nasládlost s intenzivní chutí rajčat.
Známka: 1 (za příjemnou kombinaci ceny a bio kvality)
Bio kečup jemný Otma
Cena: 35,30
Gramáž: 300 g
Hodnocení redakce Bety: Z testovaných kečupů byl nejhutnější. Pokud bychom ho použili jako základ na omáčku, určitě by bylo potřeba naředit ho například tomatovým džusem.
Známka: 2
Kečup jemný Hamé
Cena: 27,70
Gramáž: 500 g
Hodnocení redakce Bety: V celkově mdlé, nevýrazné chuti převládala nahořklá kyselost. Marně jsme se snažili najít chuť zralých rajčat. Při testování naslepo vyloudil na tvářích testujících prapodivné škleby.
Známka: 3-
Kečup ostrý Hamé
Cena: 15,50
Gramáž: 300 g
Hodnocení redakce Bety: Má dobrou rajčatovou chuť, ale je dost škrobový. Při servírování kečup pomalu stékal po lahvi bez závěrečného šplouchnutí.
Známka: 2
Kečup Kepuč Kand
Cena: 18,10
Gramáž: 310 g
Hodnocení redakce Bety: Vzhledem k tomu, že jde o výrobek pro děti, tak je obsah cukru a především soli snížen, což se projeví i na chuti, která je více rajčatová. Produkt je navíc obohacen o vápník. Kečup je zcela záměrně vyráběn ve skleněné lahvi, i když s ním manipulují děti. Důvodem je, že sklo, na rozdíl od plastu, umožňuje konzervovat kečup pomocí sterilizace, a tudíž bez nutností použití chemických látek.
Oceňujeme především vtipnou slovní hříčku Kepuč – maminky menších dětí dobře vědí, jak složité je pro děti vyslovit kečup správně.
Známka: 1 (za chuť, ale hlavně vtipný název)
Tomato Ketchup bez cukru Kand
Cena: 19,50
Gramáž: 310 g
Hodnocení redakce Bety: I na diabetiky čeští výrobci myslí. Kand bez cukru je vhodná alternativa pro ty, kteří si nemohou dopřát klasický kečup.
Známka: 1- (nejsme diabetici a rádi si pochutnáme na klasice)
.
Sledujte nás na sociálních sítích: