Blíží se sezona grilování. Na stůl připravujeme nejen steaky, ale také zeleninové saláty a pečivo. Abyste si z party neodnesli kromě skvělého zážitku i střevní potíže, musíte dodržovat při přípravě potravin několik zásad.
Čím se můžeme nakazit?
Nejnebezpečnější je v tomto případě maso. Z něj se můžeme nakazit tzv. zoonózou. Zoonóza je onemocnění nebo infekce, které je přenosné přímo nebo nepřímo mezi zvířaty a lidmi. Nejčastěji se lidé nakazí salmonelózou a kampylobakteriózou, které se na člověka přenášejí konzumací masa, vajec či mléka.
Jak to poznám?
Salmonelóza a kampylobakterióza jsou klasické gastroenteritidy projevující se pocity na zvracení, zvracením, bolestmi v břiše, křečemi a úpornými průjmy.
Prevence
Pokud budete dodržovat pět následujících kroků, určitě se těmto nepříjemným zkušenostem vyhnete.
• Udržujte při přípravě jídla čistotu
Řada mikroorganismů může způsobit různé nemoci. Přenáší se dotykem, kuchyňským nádobím a náčiním. Před přípravou jídla i před jídlem si umývejte ruce, stejně tak po použití toalety. Chraňte potraviny i kuchyňské plochy před hmyzem, hlodavci a domácími zvířaty.
• Oddělujte vařené potraviny od syrových
Uchovávejte vařené potraviny odděleně od syrových. Pro přípravu syrového masa a vajec užívejte jiné nádobí a prkénka než pro manipulaci s potravinami, které nebudete tepelně upravovat (pečivo, ovoce, zelenina). Pokud máte jen jedno prkénko, vždy jej pečlivě umyjte vodou i saponátem a stejně tak i nůž.
TIP: Pokud vám vadí, že krájíte na jednom prkýnku maso, ryby a zeleninu, kupte si sadu podložek. Každá z nich je určená a speciálně označená pro jeden druh potravin.
• Potraviny důkladně tepelně zpracujte
Při úpravě masa by mělo být dosaženo teploty 70 °C alespoň po dobu 10 minut. Maso by mělo být důkladně tepelně zpracované, propíchnete-li ho, neměla by vytékat krvavá šťáva. Pozornost věnujte především různým roládám, sekané, kýtám a drůbeži vcelku (grilovaná kuřata). Maso musí jít vždy bez problémů oddělit od kosti. Vejce by měla být uvařená natvrdo.
TIP: Pokud si chcete být jisti, že je maso propečené, můžete používat teploměr, který do něj zapíchnete a vložíte do trouby. Existuje i ve tvaru vidličky.
• Skladujte potraviny při bezpečné teplotě
Uchováváme-li jídlo při pokojové teplotě, mikroby se mohou dobře množit. Při teplotě nižší než 5 °C a vyšší než 60 °C je však jejich množení zabráněno. Pokrmy bychom tedy měli servírovat horké (60 °C) a skladovat v ledničce, která je nastavena na teplotu 5 °C. Uvařené jídlo nenechávejte při pokojové teplotě déle než dvě hodiny, ani v ledničce by však nemělo být skladováno dlouho. Potraviny rozmrazujte pozvolna v ledničce, ne při pokojové teplotě.
• Používejte vodu i potraviny ze zdrojů, u kterých je kontaminace vyloučena
Voda, kterou používáte, by měla být nezávadná, vodu z některých zdrojů je nutné převařit. Potraviny, které kupujete, by měly být čerstvé a nezkažené, i tak je však nutné ovoce a zeleninu před použitím důkladně omýt anebo oloupat. Nepoužívejte potraviny po uplynutí data jejich spotřeby.
Zdroj: www.ulekare.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: