5 kroků, jak se nenakazit z potravin

Blíží se sezona grilování. Na stůl připravujeme nejen steaky, ale také zeleninové saláty a pečivo. Abyste si z party neodnesli kromě skvělého zážitku i střevní potíže, musíte dodržovat při přípravě potravin několik zásad.

Čím se můžeme nakazit?

Nejnebezpečnější je v tomto případě maso. Z něj se můžeme nakazit tzv. zoonózou. Zoonóza je onemocnění nebo infekce, které je přenosné přímo nebo nepřímo mezi zvířaty a lidmi. Nejčastěji se lidé nakazí salmonelózou a kampylobakteriózou, které se na člověka přenášejí konzumací masa, vajec či mléka.

Jak to poznám?

Salmonelóza a kampylobakterióza jsou klasické gastroenteritidy projevující se pocity na zvracení, zvracením, bolestmi v břiše, křečemi a úpornými průjmy.

Prevence

Pokud budete dodržovat pět následujících kroků, určitě se těmto nepříjemným zkušenostem vyhnete.

• Udržujte při přípravě jídla čistotu
Řada mikroorganismů může způsobit různé nemoci. Přenáší se dotykem, kuchyňským nádobím a náčiním. Před přípravou jídla i před jídlem si umývejte ruce, stejně tak po použití toalety. Chraňte potraviny i kuchyňské plochy před hmyzem, hlodavci a domácími zvířaty.

• Oddělujte vařené potraviny od syrových
Uchovávejte vařené potraviny odděleně od syrových. Pro přípravu syrového masa a vajec užívejte jiné nádobí a prkénka než pro manipulaci s potravinami, které nebudete tepelně upravovat (pečivo, ovoce, zelenina). Pokud máte jen jedno prkénko, vždy jej pečlivě umyjte vodou i saponátem a stejně tak i nůž.

TIP: Pokud vám vadí, že krájíte na jednom prkýnku maso, ryby a zeleninu, kupte si sadu podložek. Každá z nich je určená a speciálně označená pro jeden druh potravin.

• Potraviny důkladně tepelně zpracujte
Při úpravě masa by mělo být dosaženo teploty 70 °C alespoň po dobu 10 minut. Maso by mělo být důkladně tepelně zpracované, propíchnete-li ho, neměla by vytékat krvavá šťáva. Pozornost věnujte především různým roládám, sekané, kýtám a drůbeži vcelku (grilovaná kuřata). Maso musí jít vždy bez problémů oddělit od kosti. Vejce by měla být uvařená natvrdo.

TIP: Pokud si chcete být jisti, že je maso propečené, můžete používat teploměr, který do něj zapíchnete a vložíte do trouby. Existuje i ve tvaru vidličky.

• Skladujte potraviny při bezpečné teplotě
Uchováváme-li jídlo při pokojové teplotě, mikroby se mohou dobře množit. Při teplotě nižší než 5 °C a vyšší než 60 °C je však jejich množení zabráněno. Pokrmy bychom tedy měli servírovat horké (60 °C) a skladovat v ledničce, která je nastavena na teplotu 5 °C. Uvařené jídlo nenechávejte při pokojové teplotě déle než dvě hodiny, ani v ledničce by však nemělo být skladováno dlouho. Potraviny rozmrazujte pozvolna v ledničce, ne při pokojové teplotě.

• Používejte vodu i potraviny ze zdrojů, u kterých je kontaminace vyloučena
Voda, kterou používáte, by měla být nezávadná, vodu z některých zdrojů je nutné převařit. Potraviny, které kupujete, by měly být čerstvé a nezkažené, i tak je však nutné ovoce a zeleninu před použitím důkladně omýt anebo oloupat. Nepoužívejte potraviny po uplynutí data jejich spotřeby.

Zdroj: www.ulekare.cz






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berani, přináší nové energie a možnosti, jak završit rok 2024 se vší parádou. V pracovní oblasti se mohou objevit nečekané šance, které by mohly vést ke zlepšení vaší kariéry nebo finanč... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:51
289 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:48
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat