Je tady konec roku, a než se bude slavit, je třeba trochu bilancovat a důkladně naplánovat slavnostní menu. Na silvestrovském stole nesmí chybět čočka a Martin Polačko ji připraví ve formě čočkové polévky. Ale to je jen rozjezd pro posádku, na oslavu konce roku přijdou nejen tátovi kamarádi, ale také kluci pozvali pár dětí.
A Jakub si pro své hosty přeje plněné taštičky. K silvestrovské oslavě patří malá jídla, aby bylo celý večer co uzobávat. Kromě taštiček s tuňákem to budou lososové balíčky plněné tapenádou, které s rukolou vypadají svěže a efektně a také báječně chutnají. Zlatým hřebem večera ale bude slavnostní vepřová roláda, již táta musí, zatímco kluci zdobí místnost fáborky a balonky, naložit do marinády. „Tohle je náš mazlík,“ pyšní se kuchař pečínkou ve fantastické šťávě, nad kterou se už všem sbíhají sliny. Roláda vypadá díky brusinkám atraktivně i na řezu.
A pozadu není ani Iveta, která upeče sladký „sen z listového těsta“. Čokoládové řezy nemusejí zůstat jen snem, když si podle ní uděláte dezert sami na silvestra.
Sommeliér Víťa se pochlubí trikem zvaným sabrage, který se datuje z doby napoleonských válek. Francouzi + důstojníci + šavle + šampaňské=sabrage (sabráž). A bublinky nemohou na silvestra chybět ani u Martina doma. Rozjeďte to s námi na Primě už v neděli vpodvečer, táta vaří letos naposled!
Čočková polévka s vejcem
Místo uzeniny přidal Martin Polačko do své čočkové polévky vařené vajíčko. Čočková polévka má za základ zeleninový vývar a také do ní přijde máslová jíška, česnek, saturejka a samozřejmě čočka – v tomto případě předvařená. Martin ukáže krok za krokem, jak na to. Doporučení bude i pro začátečníky, kteří jíšku třeba ještě nikdy nedělali. Nakonec přidá do polévky natvrdo vařená pokrájená vajíčka.
Počet porcí: 4–6
Národní kuchyně: česká
Suroviny:
• 2 litry zeleninového vývaru
• 300 g čočky, předvařené
• dvě špetky sušené saturejky
• 1 lžíce hladké mouky
• 50 g másla
• 1 stroužek česneku, prolisovaný
• 2 vejce, uvařená natvrdo
• sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Čočku dejte vařit do zeleninového vývaru. Přidejte saturejku a vařte do změknutí. Počítejte asi 30 minut.
2. Připravte si jíšku. V kastrolu rozehřejte máslo a osmahněte na něm mouku. Sundejte z plamene a zalijte trochou vody. Rozmíchejte do kašičky a tu přidejte do hrnce s čočkou. Povařte asi 15 minut. Polévka mezitím zhoustne. Dochuťte ji solí a pepřem.
3. Hotovou polévku servírujte s uvařeným vajíčkem, a kdo má rád, může přidat i na kostičky nakrájený párek.
Tipy a triky:
* Saturejka je bylinka, která krásně pasuje k luštěninám.
Plněné taštičky
Tak trochu italské taštičky můžete zobat celý večer – chutnají teplé, vlažné i studené. Plněné taštičky jsou z těsta s droždím, které ale nekyne v teple, nýbrž odpočívá v lednici podobně jako těsto na pizzu. I náplň je v italském duchu – s olivami, rajčatovým pyré, orestovanou cibulkou, česnekem, tuňákem a bylinkami.
Počet porcí: 4
Národní kuchyně: česká/ italská
Suroviny:
• 300 g hladké mouky
• 100 ml studené vody
• 2 bílé cibule, oloupané a najemno nakrájené
• 3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
• 400 g rajčatového pyré
• 100 g tuňáka v oleji
• 100 g zelených oliv, vypeckovaných a nakrájených
• 1 vejce, natvrdo uvařené a nakrájené na kostičky
• 1 žloutek
• 150 ml extra panenského olivového oleje
• špetka droždí
• petrželku
• špetka mleté papriky
• sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Zpracujte těsto: za pomoci kuchyňského robota uhnětete mouku, špetku droždí, špetku soli, 100 ml oleje a 100 ml studené vody. Zpracujte v těsto a to poté zabalte do folie a uložte do lednice na tři hodiny.
2. Nakrájenou cibuli spolu s česnekem dejte do zbytku olivového oleje a nechte chvilku uležet.
3. Olej s cibulkou a česnekem dejte do rendlíku a spolu s rajčatovým pyré nechte povařit 5 až 10 minut. Pak přidejte okapaného tuňáka, nakrájené olivy, vejce natvrdo, sůl, pepř, špetku papriky a nakrájenou petrželku. Za stálého míchání vařte 5 minut.
4. Předehřejte troubu na 180 °C.
5. Vyndejte těsto z lednice a na pomoučeném válu ho rozválejte. Za pomoci menší misky vykrojte 6–8 kroužků a naplňte je připravenou nádivkou. Okraje těsta zvlhčete vodou a přeložte jednu stranu tak, aby vznikla taštička.
6. Připravené taštičky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem s trochou vody a na 35 minut je uložte do trouby.
7. Servírujte teplé nebo studené. Dobrou chuť.
Tipy a triky:
* Pravidelného tvaru taštiček dosáhnete, když si z vyváleného těsta vykrojíte pomocí obrácené skleničky kolečka.
* Aby se taštičky pěkně slepily, potřete je před plněním vodou a jemně posolte hrubou solí – ta přidá chuť.
Lososové balíčky
Martin radí: Tapenádu mažte jako pomazánku na chleba, nebo ji můžete použít jako podklad na toasty, na které můžete dále dát: hrubozrnnou sůl, sušená rajčata, ančovičky, tuňáka atd. Tapenádu rovněž můžete použít na těstoviny, grilovanou zeleninu, do salátů apod. Je to perfektní ingredience, kterou je dobré mít v ledničce pro různé příležitosti. Ve skleničce ji v lednici můžete uchovávat několik dní.
Počet porcí: 4
Národní kuchyně: mezinárodní
Suroviny:
• 8 tenkých plátků uzeného lososa
• 1 vanička tučného tvarohu
• 1 neloupaný citrón
• 50 g rukoly
• 8 stébel spařené pažitky
• 1 lžíci černé olivové tapenády
Na přípravu tapenády:
• 250 g vypeckovaných černých španělských oliv
• 4 lžíce kaparů
• stroužek česneku
• 2 lžíce hořčice
• 8 lžic extra panenského olivového oleje
• čerstvě namletý černý pepř
Postup:
1. Nejprve si připravte tapenádu. Všechny ingredience rozdrťte v hmoždíři. Můžete použít i ruční šlehač.
2. Očistěte citrón pod vodou kartáčkem a osušte. Polovinu kůry nastrouhejte najemno na dno salátové mísy. Přidejte tvaroh a tapenádu. Opepřete a hněťte vidličkou, dokud se všechny ingredience nespojí.
3. Položte plátek lososa na kuchyňskou linku. Do středu vložte jednu osminu směsi a několik lístků rukoly, ty nechte volně vyčnívat ze závitku. Sviňte plátky lososa na volno tak, aby vznikl tlustý závitek. Totéž proveďte s ostatními plátky a zbývající směsí.
4. Pažitku spařte několik sekund ve vařící vodě, aby změkla. Zavažte každý závitek z lososa stéblem pažitky. Závitky položte na tác, zakryjte fólií a až do servírování uložte do lednice.
Tipy a triky:
* Tapenádu z oliv a kaparů už nemusíte solit, suroviny jsou samy o sobě dost slané. Vydrží dlouho v lednici a lze ji použít k dalším lahůdkám studené kuchyně, ale také jako omáčku k těstovinám.
Slavnostní vepřová roláda
Tradiční pokrm lze ozvláštnit netradiční nádivkou a marinádou. Slavnostní vepřová roláda si musí pár hodin poležet v marinádě z bílého vermutu, worcesteru a olivového oleje. Do nádivky Martin použije cibulku, česnek, mletou skořici, zázvor, hřebíček, slaninu a brusinky. A pak ji ještě celou zabalte do slaniny – pro ty, kteří to ještě neumí, předvede pár užitečných triků. Ani kapka marinády nepřijde nazmar, podlijte s ní maso před pečením.
Počet porcí: 4 a více
Národní kuchyně: česká
Suroviny:
• 2,5 kg vykostěné vepřové kýty
• 400 g prorostlé slaniny, silnější a delší plátky na obalení rolády
Na nádivku:
• 2 cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtky
• 150 g slaniny
• 200 g sušených brusinek
• 4 stroužky česneku, oloupané
• hrst lístků petrželky
• 45 ml olivového oleje
• dvě špetky mletého zázvoru
• dvě špetky mleté skořice
• špetka mletého hřebíčku
• speciální výbava: potravinářský provázek
Na marinádu:
• 250 ml olivového oleje
• 150 ml vermutu
• 30 ml worcestrové omáčky
• sůl
Postup:
1. Vepřovou kýtu nejprve rozklepejte do tvaru obdélníku, abyste ji mohli naplnit nádivkou. Tloušťka masa by měla být všude stejná.
V misce smíchejte ingredience na marinádu. Maso vložte do malého pekáče, přelijte připravenou marinádou a maso v ní několikrát otočte, aby se dostala všude. Přikryjte pekáč fólií a uložte maso do lednice. Nechte přes noc marinovat.
2. Vezměte si k ruce kuchyňského robota a do jeho misky dejte cibuli, slaninu, petrželku, koření a česnek. Zpracujte do směsi.
3. V hluboké pánvi rozpálte olivový olej a 10 minut na něm restujte připravenou směs. Poté přidejte sušené brusinky a pokračujte v restování dalších 5 minut. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
4. Předehřejte si troubu na 200 °C. Vyndejte maso z lednice a nechte je 20 minut odpočinout při pokojové teplotě.
5. Rozložte maso na potravinovou fólii, řeznou stranou nahoru. Potřete maso vychladlou nádivkou. Z každé strany nechte asi dva centimetry u okraje volné.
6. Maso srolujte do tvaru rolády, obalte plátky slaniny a obvážte potravinářským provázkem tak, aby se při pečení nerozpadala.
7. Uložte roládu do pekáče a podlijte ji zbytkem marinády. Pečte v troubě přibližně dvě a půl hodiny.
8. Pokud bude třeba, během pečení maso podlijte vodou.
9. V případě, že slanina během pečení příliš zhnědla, přikryjte roládu alobalem a dopékejte ji posledních 15–20 minut přikrytou.
10. Upečenou roládu vyndejte z trouby, sundejte z ní potravinářský provázek a naporcujte ji na 2,5 cm silné plátky. Nekrájejte tenčí plátky, roláda by se mohla rozpadnout.
11. Přílohu k roládě můžete zvolit jakoukoliv, a pokud vám náhodou nějaký plátek rolády zbyde, dá se jíst studená, nebo jako náplň do sendvičů.
Tipy a triky:
* Plát masa na přípravu rolády položte na potravinářskou fólii, kterou přehněte a teprve pak důkladně naklepejte maso. Tak docílíte, že nebudete špinaví ani vy, ani kuchyně. Fólie vám navíc poslouží jako pomůcka při rolování masa.
Sen z listového těsta
Sen z listového těsta si zaslouží domácí listové těsto, což je pracná a zdlouhavá záležitost, ale pro Ivetu je to hračka. Naše cukrářka ještě vyrobí čokoládový krém, který musí ztuhnout na terase. Hotové řezy se posypou kakaem. Kdo si na vlastní listové těsto netroufá, může si ho koupit a pak už postupovat podle Ivety.
Počet porcí: 4 a více
Národní kuchyně: česká
Suroviny:
• 450 g hladké mouky
• 375 g másla
• 300 ml ledové vody
• 75 g hořkého kakaa + trochu navíc na poprášení
• ½ lžičky soli
Na čokoládový krém:
• 6 žloutků
• 50 g hladké mouky
• 150 g cukru krystal
• 500 ml mléka, plnotučného
• 300 g hořké čokolády, najemno nasekané
Postup:
1. Na listové těsto smíchejte mouku, sůl a kakao. Přidejte na malé kostky nakrájené máslo, ale nezapracovávejte ho do mouky. Uprostřed této směsi udělejte důlek a nalijte do něj polovinu vody. Rukama zpracujte těsto, přidejte zbytek vody a hněťte, než vznikne hladká hmota. V tomto bodě by mělo máslo zůstat tuhé a viditelné.
2. Na pomoučeném vále vyválejte obdélník o rozměrech přibližně 15 x 30 cm. Teď ho poskládejte. Položte ho před sebe tak, že delší strana bude ležet vodorovně. Levý okraj přehněte směrem do středu a přes něj pravý okraj, směrem doleva. Teď před sebou máte obdélník o třech vrstvách.
3. Otočte těsto o 90 stupňů doleva, delší strana bude opět ležet vodorovně. Opět těsto vyválejte do obdélníku a znovu ho poskládejte stejným způsobem. Na levé části těsta si udělejte značku, zakryjte těsto fólií a uložte ho na 20 minut do lednice.
4. Těsto vyndejte z lednice a dle znaménka si ho položte stejným způsobem na plochu a opakujte postup s vyválením a přeložením. Znovu vychlaďte v lednici a naposledy vyválejte a poskládejte. Nechte těsto 20 minut odpočívat.
5. Předehřejte troubu na 200 °C.
6. Vyválejt z těsta obdélník o rozměrech 25 x 30 cm, centimetr vysoký. Přeložte těsto na tři díly a udělejte si v každé třetině značku. Nakrájejte ho na tři rovné, stejně velké díly.
7. Vyložte plech pečicím papírem a položte na něj díly těsta. Nechte mezi nimi dost místa. Vidličkou těsto propíchněte, aby se během pečení moc nenafouklo.
8. Uložte plech do trouby a pečte přibližně 10–15 minut.
9. Upečené těsto vyndejte z trouby a nechte zcela vystydnout.
10. Připravte si krém. Ručním mixérem vyšlehejte žloutky s třetinou cukru doběla, až budou mít krémovou konzistenci. Při nízké rychlosti vešlehejte mouku. Zbývající cukr a mléko dejte do kastrůlku a na středním plameni přiveďte k varu. Horkou směs pomalu vlijte na vaječnou směs a stále míchejte. Směs přelijte znovu do kastrůlku a nechte probublávat na mírném ohni dvě minuty. Vzniklou směs nalijte do misky s nalámanou čokoládou a míchejte, dokud se čokoláda celá nerozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout.
11. Dva díly těsta hojně potřete vychladlým čokoládovým krémem. Poskládejte všechny tři díly těsta na sebe tak, že poslední z nich bude bez krému. Poprášte povrch kakaem a uložte na 20 minut do lednice.
12. Hotový dezert nakrájejte pilkovým nožem na malé řezy a servírujte.
Tipy a triky:
* Když děláte řezy z listového těsta, nepotřebujete, aby těsto hodně vyskočilo, proto je před pečením hustě propíchejte vidličkou.