Když vaří táta: Nepodceňujte dýně, bůček ani duchy! Přichází Halloween

Halloween se blíží… Martin Polačko proto nakoupí hned několik krásně oranžových dýní Hokkaidó, aby měli kluci něco ze života, ale také něco dobrého, zdravého a teplého do žaludku.

Zatímco Mates vydlabává, táta s Kubou uvaří báječnou dýňovou polévku – konzistence fantastické, chuti ještě lepší! Na Víťu už ale nezbylo, co mu kamarád Martin ukuchtí? Šunkové topinky s mozzarellou. Pečený bůček potíraný marmeládou by sice mohl být podle Viktorova gusta, ale v zájmu své postavy si na tuto kalorickou a hříšně voňavou lahůdku radši ani nepočká. Aspoň zbyde na kluky, ti to určitě vylítají. Na glazuru potřebujete tu nejlepší domácí marmeládu z višní a také něco bílého vína. „Chuť masa se solí a sladkou glazurou, to je koncert. To není maso, to je máslo,“ těší se kuchař ze svého díla. Lze kombinovat chuť bůčku s vínem? Nebo k němu musíme vždy podávat jen pivo? Co se týče vína, má náš sommeliér odpověď na každou otázku…

Iveta upeče tátovi a klukům mrkvový dort, který sice Martin snídal každý den v Americe, ale sám si ho ještě nikdy nedělal. Proto přiloží také ruku k dílu. „Konečně mám pořádného pomocníka,“ směje se Iveta. A nebude to poslední sladká tečka, Jakub zkusí s tátou upéct ještě malé banánovo-čokoládové dortíčky cupcaky, na které dostal chuť. Ivetin recept se inspiroval v zámoří, proto na ně patří krém ze sýru Philadelphia. Nejen Kuba, ale i diváci se dozvědí něco o historii tohoto slavného termizovaného smetanového sýru.

To vše samozřejmě v neděli podvečer na Prima family. Vybrané recepty jsme pro vás připravili už nyní.

Dýňová polévka

Dýni na polévku je třeba očistit, možná i sloupnout, pokud je tak tvrdá, jako ta, co koupil Martin. Pokud pracujete s dýní Hokkaidó, někdy ji nemusíte ani loupat. Nebudete ji vařit, ale zprvu ji upečete doměkka na plechu a pečicím papíru v troubě, pokapanou olivovým olejem, osolenou a opepřenou, s trochou koriandru a chilli papričkou, která zvýrazní chuť dýně. Na základ budoucí polévky potřebujete cibuli a pancettu, kterou si orestujete na dně hrnce, kde se bude předpečená dýně vařit. Další chuťový rozměr dodá polévce zeleninový vývar, šalvěj a pár lžic zakysané smetany na závěr.

Suroviny:
• 500 g dýně, oloupané a nakrájené na kostky
• 2 lžíce semínek koriandru
• 1 sušená chilli paprička
• olivový olej
• 10 plátků italské pancetty, nakrájené na malé kousky
• půl svazku čerstvé šalvěje
• 1 cibule, jemně nakrájená
• 1 a 1/2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
• 4 lžíce zakysané smetany
• extra panenský olivový olej
• sůl a čerstvě namletý barevný pepř

Postup:
1. 
Předehřejte si troubu na 200 °C. Kousky dýně dejte na pečicí papír na plech a posypte je nadrcenou chilli papričkou a semínky koriandru. Zakapejte olivovým olejem a pečte, než bude dýně měkká.
2.  Ve větším hrnci s nepřilnavým dnem rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm kousky slaniny spolu se šalvějí a nakrájenou cibulkou. V tuto chvíli už by měla být dýně upečená. Vyndejte ji z trouby a přidejte do hrnce, zalijte vývarem a vše přiveďte k varu.
3.  Pusťte se do mixování polévky. Můžete ji rozmixovat celou, nebo můžete část ingrediencí vyndat, odložit stranou a poté je do hladkého krému vrátit. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
4.  Hotový krém dejte na talíř a dle chuti můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Na závěr přidejte pár kapek extra panenského olivového oleje.

Tipy a triky:
* Dýňovou polévku můžete ozdobit dýňovými semínky a dýňovou salsou, která dodá mixovanému krému rustikálnější vzhled a autentičtější chuť.

Šunkové topinky a la mozzarella

Takové bohatší bruschetty – něco na zub pro milovníky italských chutí. Šunkové topinky á la mozzarella, na které se už těší sommeliér Víťa, Martin připraví z kvalitního chleba, který se nejdřív opeče. Potřebuje také spařená a nadrobno pokrájená rajčata na „rajčatový kaviár“, který podusí na cibuli a česneku. Zeleninovou směs natře na topinky, ozdobí parmskou šunkou, mozzarellou, bazalkou a pokropené olivovým olejem je zapeče dvě minutky pod grilem.

Suroviny:
• 4 plátky parmské šunky
• 4 krajíce domácího chleba
• 1 mozzarella
• pár lístků bazalky
• dvě lžičky kapar
• extra panenský olivový olej
• sůl a čerstvě namletý pepř

Na kaviár z nakládaných rajčat:
• 500 g menších rajčat
• 23 lžíce extra panenského olivového oleje
• 2 menší cibule
• 2 stroužky česneku
• 3 kuličky nového koření
• pár kapek čerstvé citronové šťávy
• sůl a čerstvě mletý bílý pepř

Postup:
1. 
Připravte si kaviár z rajčat. Rajčátka nařízněte, přelijte horkou vodou a oloupejte. Zbavte je jader a nakrájejte na malé kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
2.  V pánvi na horkém oleji zpěňte cibuli. Přidejte rajčata, česnek, koření a krátce orestujte. Směs na mírném ohni poduste a občas zamíchejte. Kaviár z rajčat by měl mít konzistenci hustší kaše. Nakonec jej podle chuti osolte a zakápněte citronovou šťávou.
3.  Předehřejte troubu na 180 °C.
4.  Krajíce vložte do trouby a opečte. Jednu stranu chleba potřete kaviárem z rajčat.
5.  Plátky šunky nakrájejte na menší kousky a rozdělte na krajíce chleba.
6.  Mozzarellu nakrájejte na plátky a položte na krajíce chleba se šunkou. Přidejte kapary, lehce osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Topinky položte na plech s pečicím papírem a zhruba na 3 minuty je vložte do trouby.
7.  Hotové topinky vyndejte z trouby, ozdobte lístky bazalky a podávejte.

Tipy a triky:
* Rajčata se lépe oloupou, když je nakrojíte do kříže a teprve pak spaříte ve vařicí vodě.
* Jádřince se dají z rozčtvrcených rajčat snadno vymáčknout palcem.
* Rajčátka na kaviár raději krájejte ručně nožem, v mixéru by pravděpodobně vznikla kaše.

Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou

Tradiční pečínka trochu jinak. Maso můžete péct i přes noc při 50 °C. Pečený bůček potíraný marmeládou potřebuje nejprve prosáknout marinádou z olivového oleje, česneku, kmínu, pepře a soli. Martin ji pěkně vmasíruje do naříznuté kůže. Na glazuru použije višňovou marmeládu, kterou nechá na mírném ohni zredukovat v bílém víně. Maso jí potře až ke konci pečení a zvýší teplotu, aby vznikla nádherná kůrčička. Normálně pečený bůček potřebuje až tři hodinky v troubě, můžete také maso upéct pomalu při nízké teplotě.

Suroviny:

• 600 g vepřového bůčku

Na marinádu:
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce olivového oleje
• špetka kmínu
• sůl a čerstvě namletý pepř

Na potírání:
• 1 velká lžíce husté tmavé domácí marmelády
• 50 ml bílého vína

Postup:
1. 
Připravte si marinádu. V misce smíchejte utřený česnek, olivový olej, kmín, sůl a pepř. Bůček vložte do pekáče, pokrájejte kůži a do zářezů a na maso vetřete připravenou směs. Přikryjte fólií a na hodinu uložte do lednice.
2.  Předehřejte troubu na 150 °C.
3.  Podlijte maso 50 ml vody, přikryjte alobalem a vložte do trouby. Maso se bude pomalu péct přibližně 2 hodiny. Vyndejte bůček z pekáče, odřízněte z něj tučnou kůži, pokud chcete, a vraťte zpět do pekáče. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C.
4.  Zatímco se maso peče, připravte si směs na potírání. Marmeládu spolu s vínem zahřívejte v malém rendlíčku, než začne směs bublat a bude lepkavá.
5.  Takto připravenou směsí přelijte bůček a nezakrytý pečte dalších 1520 minut, dokud nebude zlatohnědý.
6.  Nakrájejte na plátky a servírujte.

Tipy a triky:
* Bůček na pečení je dobrý středně prorostlý, vykostěný, ale s kůží. Čtverečky prokrojte velmi opatrně už před naložením, jen kůži! Marináda se pak dostane všude a krásně provoní maso.
* Když pečete bůček při nízké teplotě přes noc, spotřebujete mnohem méně energie a maso bude určitě měkké.

Mrkvový dort

Martin Polačko zná populární moučník z Ameriky. Mrkvový dort je známý vláčný moučník, do kterého Martin nasucho opeče piniová semínka a Iveta nastrouhá mrkev, bez níž by to samozřejmě nešlo. Je to olejová buchta, ale formu vymažete máslem. Svěžest dodá těstu citronová šťáva i kůra, hlavní hmotu tvoří namleté mandle, další chuť a vůni dodají moučníku hrozinky namočené v rumu. Hutnější koláč ozdobí ochucené mascarpone.

Suroviny:
• 125 ml oleje + něco navíc
• 3 lžíce piniových oříšků
• 2 středně velké mrkve, strouhané
• 90 g zlatých rozinek
• 60 ml rumu
• 120 g cukru moučka
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 3 vejce
• 250 g mletých mandlí
• 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
• jemně nastrouhanou kůru, ale i šťávu z poloviny citronu

Mascarpone krém:

• 250 g mascarpone
• 2 čajové lžičky cukru krupice
• 2 lžíce rumu

Postup:
1. 
Předehřejte si troubu na 180 stupňů C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a strany vymažte olejem.
2.  V malé pánvi opečte nasucho piniová semínka a dejte je stranou. Mrkev nastrouhejte a uložte na papírovou utěrku, aby vysála z mrkve přebytečnou vodu.
3.  V malém kastrůlku přiveďte k varu rozinky s rumem. Snižte teplotu a vařte asi 3 minuty.
4.  V mixéru smíchejte cukr spolu s olejem a dejte směs do mísy, přidejte vanilku a vajíčka. Přisypte mandle, muškátový oříšek, strouhanou mrkev, rozinky se zbytkem rumu a nakonec citronovou kůru s citronovou šťávou. Vše smíchejte a vypracujte těsto.
5.  Těsto dejte do dortové formy, povrch uhlaďte stěrkou a posypte piniovými oříšky. Pečte v troubě přibližně 3040 minut. Dort je hotový, jakmile má zlatavě hnědou barvu.
6.  Než dort vyndáte z formy, nechte ho asi 10 minut odpočinout.
7.  Dort přendejte na servírovací talíř a připravte si krém. V misce smíchejte mascarpone s cukrem a rumem.
8.  Mrkvový dort servírujte s mascarpone krémem. Dobrou chuť!

Banánovo-čokoládové cupcaky

Ivetin recept na další americký dezert – v tomto případě dortíčky podobné muffinům. Banánovo-čokoládové cupcaky si podle cukrářky Ivety žádají dobře promíchat nejprve sypkou část a potom i těsto s banány, čokoládou a podmáslím. Do vrchního krému přijde termizovaný sýr Philadelphia, vše ovoní pravá vanilka.

Suroviny:

Těsto na dortíčky (cupcake):
• 330 g hladké mouky
• 1 čajová lžička jedlé sody
• 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
• špetka soli
• 165 g krupicového cukru
• 165 g hnědého cukru
• 110 g změklého másla
• 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový lusk)
• 2 velká vejce
• 440 g oloupaných a rozmačkaných banánů
• 110 ml zakysané smetany
• 55 ml podmáslí
• 225 g kvalitní mléčné čokolády, rozlámané na malé kousky

Na polevu:
• 220 g změklého másla
• 225 g sýru Philadelphia
• 220 g moučkového cukru
• 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový lusk)

Postup:
1. 
Troubu předehřejte na 180 °C.
2.  V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Elektrickým mixérem vyšlehejte oba druhy cukru s máslem a extraktem. Musíte získat lehkou a nadýchanou pěnu. Postupně do ní zašlehejte vejce. Přidejte banány se zakysanou smetanou. Zlehka do směsi vmíchejte polovinu suchých ingrediencí a podmáslí. Nakonec přisypejte druhou polovinu suchých ingrediencí a nalámanou čokoládu. Těsto rozdělte do formiček.
3.  Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout.
4.  Pusťte se do polevy. V míse šlehejte elektrickým mixérem máslo se sýrem Philadelphia, dokud směs krásně neprovzdušníte. Snižte rychlost a přisypejte cukr a přilejte extrakt. Zvyšte rychlost mixéru a znovu vše pořádně promíchejte, až vznikne krásný krém.
5.  Cupcaky ozdobte silnou vrstvou polevy a můžete dortíčky podávat.

Tipy a triky:
* Silikonové formičky jsou velmi praktické hlavně na malé moučníky – nemusíte je už totiž vymazávat ani vysypávat moukou.
* Chcete-li polevu zdobit pomocí cukrářského sáčku, je dobré ji nechat při pokojové teplotě. Když ji necháte vychladit, můžete z ní pomocí lžíce tvarovat například nočky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:42
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat