Rostou? Nerostou… „Jestli nenajdeme ani prašivku, tak se zblázním,“ volá nešťastně malý Matyáš na rodinné procházce lesem. Martin a jeho kluci by rádi našli pár hub na další sezonní lahůdky babího léta a kraje podzimu. Vyžrali houby kanci, jak si myslí táta? Nebo je sucho? „Já to budu muset zařídit nějak jinak,“ dojde Martinovi. Zachrání to „palouček“ v supermarketu. Na klasickou bramboračku sušená houbová směs určitě bohatě postačí. Výborné budou i žampiony plněné nevšední škvarkovou nádivkou s tymiánem. „Houby a tymián, to jsou kámoši,“ tvrdí kuchař Martin Polačko.
Naštěstí kamarád Viktor není houbař na baterky a donese košík dalších plodů lesa. Dokonce i křemenáče! Z takové úrody budou skvělé karbanátky s hříbky. Matyáš vyloupe hrášek na těstoviny z Itálie, kterými v Římě tátu příjemně překvapil kamarád. „Zbožňuju vůni čerstvého hrášku a citronu,“ lebedí si při servírování jednoduché pasty Martin. A na závěr to nejlepší! Kluci natrhali švestky a pomohou Ivetě s přípravou tradičního českého moučníku – báječných zlatavých buchet. Jen zakousnout! V neděli navečer se vám budou u obrazovky Prima family určitě sbíhat sliny. Zejména pokud milujete houby a švestky...
Bramboračka
Martin nevaří polévku ve vodě, v níž se máčely sušené houby. Někdy může mít voda z máčených hub hořkou chuť.
Na základ klasické bramboračky potřebujete hodně cibule. Když zezlátne, opražíte mouku. Podlijete ji studenou vodou a metličkou jíšku dobře rozmícháte. Pak přidáte pokrájenou kořenovou zeleninu, brambory, namočené houby a koření.
Suroviny:
• 4 brambory – oloupané a nakrájené na kostky
• 1 malá cibule – nadrobno
• 2 mrkve – na kostičky
• 1 menší celer – oloupaný a na kostičky
• 2 hrsti směsi sušených hub
• 2 stroužky česneku – prolisované
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce másla
• 2 špetky majoránky – lze použít i čerstvou
• sůl
• čerstvě namletý pepř
• petrželka na ozdobu
• čerstvý chléb
Postup:
1. Nejprve namočte houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a udělejte jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijte ji studenou vodou a rozmíchejte dohladka.
2. Přidejte namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolte a opepřete.
3. Polévku chvilku míchejte a poté ji nechte asi 35 minut vařit na mírném plameni.
4. Na závěr do polévky přidejte prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podávejte.
Tipy a triky:
* Když namočíte sušené huby do vařící vody, lépe změknou a uvolní veškeré aroma.
* Když jíšku zalijete studenou vodou a hned mícháte, neudělají se nám žmolky.
Nadívané houby
Zajímavý předkrm zahrnuje prvky italské kuchyně, škvarky mu ale dávají skvělou domáckou příchuť. Kdybychom naplnili žampiony portobello a uvařili je s bramborovou kaší, připravíme hlavní chod.
Na plněné žampiony potřebujeme očistit kloboučky, což je ideální práce pro Jakuba. Táta mezitím nakrájí cibuli a česnek. Do nádivky přijdou také pokrájené nožičky hub a vepřové škvarky. Zeleninu a škvarky Martin orestuje na másle, ke konci přidá nožičky a dvě lžíce smetany, vše lehce podusí a směsí naplní kloboučky vyrovnané v pekáčku. Jakub je zasype strouhankou a pokape olejem, Martin ozdobí tymiánem – a nechá zapéct dokřupava.
Suroviny:
• 12 velkých žampionů
• 200 g škvarků
• 2 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 citron – čerstvě vymačkaná šťáva
• 40 ml extra panenského olivového oleje
• 2 polévkové lžíce jemné strouhanky
• 2 polévkové lžíce smetany
• 50 g másla
• 2 špetky nového koření
• 6 stonků naťové petržele
• 3 snítky tymiánu
• sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 ºC a plech vyložte pečicím papírem. Houby očistěte a odkrojte nohy od hlav. Nohy jemně pokrájejte.
2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s citronovou šťávou a hlavičky hub povařte 5 minut. Sceďte je a rozložte na pečicí papír na plech hlavičkami vzhůru.
3. Oloupejte česnek a cibuli, nakrájejte je a v rendlíku na másle poduste 5 minut. Občas promíchejte. Když je směs dozlatova opečená, přidejte smetanu a trošku mletého nového koření. Promíchejte.
4. Nádivkou naplňte hlavičky žampionů a posypte je čerstvým tymiánem a trochou strouhanky. Pokropte olivovým olejem a vložte do trouby na 20 až 25 minut.
Tipy a triky:
* Houbovou směs na plnění žampionů můžete místo smetany podlít bílým vínem.
* V houbách dobře chutná špetka nového koření a vždycky je báječně provoní a ozdobí zelená petrželka a tymián.
* Když chcete olej česnekem jen ochutit, stroužky promáčkněte, ale neloupejte. Po orestování je vyndejte.
Těstoviny z Říma
Tento recept od Martinova italského kamaráda určitě ocení celá rodina.
Těstoviny z Říma uvařte v téže vodě, v níž jsme předvařili vyloupaný hrášek. Martin považuje za nejvhodnější hnízdečka z nudlí tagliatelle. Pastu zajímavě dochutí citronová kůra a strouhaný parmazán.
Suroviny:
• 500 g těstovin – tagliatelle (hnízda)
• 2 lžíce extra panenského olivového oleje
• 300 g čerstvého hrášku
• 2 stroužky česneku
• parmazán – nastrouhaný, na dochucení
• citron – kůra
• sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Hrášek spařte ve vodě asi 2 minuty. Sceďte a ihned dejte do ledové vody (udrží si krásně zelenou barvu). Do hrnce s vroucí osolenou vodou z hrášku vložte těstoviny a vařte dle návodu na obalu.
2. Mezitím na pánev nalijte olivový olej a přidejte zmáčknuté stroužky česneku. Lehce česnek orestujte a přisypte hrášek.
3. Uvařené těstoviny sceďte a dejte stranou. Pánev odstavte z ohně, dochuťte solí, čerstvě namletým pepřem a kůrou z citronu.
4. Těstoviny dejte do pánve s hráškem a vše promíchejte. Servírujte s nastrouhaným parmazánem. Kdo chce, může přidat česnek.
Tipy a triky:
* Jak poznáte, že je hrášek měkký? Pár zrnek si vyndejte cedníkem z vařící vody a ochutnejte.
* Jak zachováte hrášek krásně zelený? Po spaření ho na chvilku namočte do ledové vody.
* Na pánev se nebojte dát těstoviny i s trochou vody, v níž se vařily. Škrob omáčku malinko zahustí a zůstanou pěkně vlhké.
* Před strouháním citron pořádně omyjte. Při akci s ním stále otáčejte, abyste nastrouhali jen žlutou kůru, ne hořkou bílou slupku!
Karbanátky s houbami
Velmi jedlé karbanátky se sýrem. Ty pravé, když máte k dispozici hodně hub.
Na karbanátky s houbami směs hub nejdříve prohlédněte. Červivé plodnice vykrájejte nebo vyhoďte, zdravé pokrájejte najemno. Základem karbanátků je namletá vepřová plec, houby a strouhaný sýr. Za ideální přílohu Martin považuje vařené brambory s pažitkou. S Kubovou pomocí se pustí do velmi jedlého jídla pro celou rodinu a kamaráda Viktora, který se o tuhle pochoutku hodně zasloužil.
Suroviny:
• 500 g mletého vepřového masa
• 200 g lesních hub
• 150 g tučnějšího nastrouhaného sýra
• 1–2 lžíce hrubé mouky
• 150 ml mléka
• sůl a čerstvě namletý pepř
• 2–3 rozšlehaná vejce
• strouhanka
• olej na smažení
• 1 kg malých brambor
• stébla pažitky na brambůrky
• ořech másla
Postup:
1. Houby očistěte a nasekejte najemno. V míse smíchejte mleté maso, nastrouhaný sýr, hříbky, mouku a mléko. Osolte, opepřete a vše dobře zpracujte.
2. Do hrnce dejte vařit brambory. Neloupejte, jen dobře omyjte.
3. Z masové směsi tvarujte bochánky a obalujte je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance. Před smažením udělejte uprostřed každého bochánku malý důlek, zabráníte tím jeho nafouknutí.
4. Měkké brambory sceďte, rozpůlte, přidejte kousek másla a dejte stranou. Pažitku nakrájejte.
5. V hluboké pánvi rozpálte větší množství oleje a karbanátky v něm dozlatova osmažte (asi 4 minuty po každé straně). Podávejte s vařenými brambory s pažitkou.
Tipy a triky:
* Před smažením udělejte doprostřed každého karbanátku důlek, zabráníte tím jeho nafouknutí. Také ho pečlivě oklepejte od strouhanky. A protože smažíte, budete potřebovat větší množství rostlinného oleje.
* Hotové karbanátky Martin neosuší na papírovém ubrousku, protože chce, aby byly šťavnaté. Jeden cvičně rozřízne a hned vidí, zda je propečený.
Kynuté buchty se švestkami
Kdo tradiční český moučník neumí, ať se dívá. Kdo zapomněl, získá od Ivety inspiraci k využití úrody švestek. Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu.
Jeden z nejtradičnějších českých receptů bude se švestkami, jež právě dozrály. Ovšem jako náplň se hodí jakékoli sezonní ovoce a milovníci osvědčených hodnot nepochybně uvítají také tvaroh či mák. Protože plněné kynuté buchty už zase tolik lidí neumí, bude to jistě užitečná a lákavá lekce domácího pečení. A co víc: vítané překvapení pro naše děti a jiné blízké mlsaly.
Suroviny:
• 500 g polohrubé mouky
• 250 ml mléka
• 100 g másla
• 2 žloutky
• 100 g cukru moučka + na poprášení buchet
• 30 g droždí
• 30 švestek – vypeckovaných a rozpůlených
• cukr a skořice – na posypání
• špetka soli
Postup:
1. Nejprve připravte kvásek. Rozdrobte droždí do misky, posypte lžičkou moučkového cukru a promíchejte. Přidejte dvě lžíce mouky, 100 ml vlažného mléka a opět promíchejte. Zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout.
2. Mouku promíchejte se špetkou soli a zbylým cukrem. Uprostřed udělejte důlek a přidejte do něj vykynutý kvásek.
3. Do zbylého mléka rozšlehejte žloutky a přidejte je k mouce s kváskem. Jako poslední vlijte 50 g rozpuštěného másla a pomocí vařečky zadělejte těsto. Je hotové, jakmile se na povrchu tvoří bublinky a přestane být lepivé. Odložte na teplé místo a nechte 20 až 30 minut kynout.
4. Předehřejte troubu na 180 ºC. Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku asi 1,5 cm a rozkrájte na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dejte tři půlky švestek (řezem nahoru). Posypte je skořicí a cukrem a přiklopte třemi půlkami švestek.
5. Protilehlé konce těsta spojte, důkladně slepte a vytvarujte buchty. Ze všech stran je potřete rozpuštěným máslem a všechny vyskládejte do vymazaného pekáčku.
6. Buchty pečte asi půl hodiny při 180 ºC dozlatova. Před podáváním pocukrujte.
Tipy a triky:
* Skořice a švestky jdou krásně dohromady. Iveta před zabalením buchty rozpůlené ovoce posype špetkou mleté skořice a moučkového cukru.
* Všechny suroviny na buchty musejí mít pokojovou teplotu.