Když vaří táta: Sladká neděle ve znamení malin a švestek

Všechny děti milují sladké, a proto se kuchař a táta Martin rozhodne upéct klasické müsli tyčinky sám doma. Dnes to bude vůbec sladké probuzení. Další snídaní, jakou milují Martin i kluci, jsou lívance s javorovým sirupem. „V létě nejraději vařím z čerstvých ingrediencí,“ říká sympatický kuchař, který dostal od souseda misku voňavých malin. Co z nich připraví? Svůj nejoblíbenější recept, francouzské tousty s horkými malinami. Vydatný bude i hlavní sváteční chod v rustikálním venkovském stylu. Nejlepší boršč a báječné kuře na neděli. Dokonce prý také nejlepší, slibuje kuchař Martin Polačko.

Jak by ne, když v nádivce budou pravé škvarky a kuře i brambory ovoní snítky rozmarýnu? Kuře se bude péct na červeném vínu. A pak bude zase něco sladkého s dávnou tradicí. Ovocné knedlíky, které speciálně pro Matyho uvaří s láskou Iveta. Kluci ale nejprve musejí nasbírat švestky. Je tu další porce rodinného vaření a báječných receptů! Všechny uvedené recepty z pořadu Když vaří táta také můžete vidět v obvyklém nedělním čase na Prima family!

Domácí müsli tyčinky

Bezvadný recept pro všechny, kdo milují zdravé mlsání.

Při přípravě domácích müsli tyčinek se neobejdete bez ovesných vloček, kokosu, sušeného ovoce, semínek, nasekaných oříšků a kondenzovaného mléka. A také medu, který Martin miluje, protože je zdravý a sladí tak akorát. Kluci mu kvůli tomu říkají medvěd.

Suroviny:
* 1 plechovka kondenzovaného mléka (390 g)
* 250 g ovesných vloček
* 75 g strouhaného kokosu
* 100 g sušených brusinek nebo jiného ovoce dle chuti
* 125 g semínek (ideálně směs dýně, sezamu, slunečnice)
* 125 g nesolených ořechů (ideálně směs)

Postup:
1. 
Předehřejte si troubu na 130 ºC. Plech vyložte pečicím papírem.
2.  V míse smíchejte všechny ingredience kromě mléka.
3.  Kondenzované mléko zahřejte v pánvi a poté ho přidejte do směsi ostatních ingrediencí. Vše dobře promíchejte.
4.  Vzniklou směs přendejte na plech vyložený pečicím papírem a stěrkou nebo rukama přitlačte tak, aby vznikla rovnoměrná placka.
5.  Müsli pečte hodinu. Poté plech vyndejte a nechte asi 15 minut odpočinout. Nakrájejte na malé tyčinky, nechte kompletně vystydnout a můžete podávat.

Lívance s javorovým sirupem

Lívance stokrát jinak. Servírovat je můžete s čímkoliv, co máte rádi – s ovocem, marmeládou, čokoládou, zmrzlinou či ovesnými vločkami.

Lívance s javorovým sirupem osladí hnědý třtinový cukr, ale nezapomeňte ani na špetku soli a kouzelný bílý prášek, tzv. „prdopeč“ – prášek do pečiva, který nahradí tradiční droždí.

Suroviny:
* 300 ml polotučného mléka
* 2 vejce
* 1 prášek do pečiva
* asi 150 g hladké mouky
* 50 g hnědého třtinového cukru
* špetka soli
* olej na smažení
* javorový sirup

Postup:
1. 
Ve střední míse smíchejte mléko, vejce, prášek do pečiva, mouku, cukr a špetku soli. Vše zpracujte v husté těsto.
2.  Připravte si pánev a rozpalte na ní malé množství oleje. Na pánvi smažte dozlatova jeden lívanec za druhým.
3.  Hotové lívance přelijte javorovým sirupem a podávejte.

Tipy a triky:
* Martin používá třtinový cukr, protože je voňavější a stravitelnější než rafinovaný bílý řepný cukr.
* Když se kolem lívance udělá krustička, poznáte, že je spodní strana upečená. Lívance obracejte v pořadí, v jakém jste lili těsto na pánev.

Francouzské tousty s horkými malinami

Tousty obalené ve vajíčku a v mléku zase trochu jinak – sladčeji a jemněji.

Na francouzské malinové tousty si Martin nejprve povaří maliny s troškou cukru a také si připraví směs na obalování toustů, což jsou rozšlehaná vejce s mlékem. Nejdůležitější ingrediencí je ale vanilka. Tousty obalíte a usmažíte na másle dozlatova a podávejte přelité naším ovocným sirupem.

Suroviny:
Na maliny:
* 340 g malin (mohou být i mražené)
* asi 150 g cukru

Na francouzské tousty:
* 6 krajíčků světlého toustového chleba
* asi 60 ml mléka (čtvrt šálku)
* 5 velkých vajec
* 1 vanilkový lusk
* 50 g krystalového cukru
* špetka soli
* velký ořech másla
* moučkový cukr na posypání

Postup:
1. 
Nejprve si připravte maliny. Do malého kastrůlku dejte maliny spolu s cukrem. Pomalu zahřívejte a míchejte, než se šťáva, kterou maliny pustí, začne zlehka vařit. Sundejte ze sporáku a přikryjte, aby nevystydly.
2.  V nízké míse nebo pekáči s vyšší stěnou ušlehejte vejce s mlékem. Do vajec přimíchejte semínka z vanilkového lusku (vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem seškrábněte semínka). Přidejte krystalový cukr a sůl. Připravte si pánev a rozehřejte ji na střední teplotu. Krajíčky toustového chleba položte do ušlehaných vajec s mlékem a máčejte asi 1 minutu. Tousty otočte a postup opakujte.
3.  Pánev zlehka vymažte máslem a začněte na ni pokládat tousty. Smažte je asi 3 minuty z každé strany, dokud nezhnědnou. Pozor, abyste je nespálili!
4.  Hotové tousty přendejte na talíře. Na každý toust dejte porci malin a posypte je moučkovým cukrem. Ihned podávejte.

Tipy a triky:
* Slupku z vanilkového lusku nikdy nevyhazujte, ale vložte ji do nádoby s cukrem, kam můžete cukr stále dosypávat.
* Na francouzské tousty používejte zásadně bílý chléb, protože je chuťově nejjemnější.

Nejlepší boršč

Martin tvrdí, že ať ruský, polský, nebo ukrajinský boršč, každý tam dává něco jiného; červená řepa je ale stálicí.

Nejlepší boršč musí být silný, jeho složkami jsou vývar z hovězího masa s kořením a zeleninou a základ z kořenové zeleniny a cibulky na másle, samozřejmě nesmí chybět červená řepa, tak charakteristická pro tuto polévku. A také zelí, pár rajčat, na dochucení je ideální ocet z červeného vína. Do boršče patří zakysaná smetana a Martin ji obohatí přidáním bylinek.

Suroviny:
* 500 g hovězího masa, zadního
* 1–2  bobkové lístky
* pár kuliček nového koření
* pár kuliček černého pepře
* 2 středně velké řepy
* 1 mrkev
* 1 petržel
* čtvrt celeru
* 1 cibule
* 2 rajčata, oloupaná
* 200 g bílého zelí
* 30 g másla
* červený vinný ocet na dochucení
* 200 g zakysané smetany
* nasekaná petrželová nať na ozdobu

Postup:
1. 
Připravte si tři hrnce. Omyté maso vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte bobkové listy, nové koření a pepř. Pomalu vařte, než bude maso měkké.
2.  Zatímco se maso vaří, pokračujte v přípravě zeleniny do polévky. Oloupejte řepu a nakrájejte ji na nudličky. Dejte ji do druhého hrnce a podlijte ji částí vývaru z vařeného masa. Vařte, dokud nebude měkká. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na nudličky.
3.  Jakmile je maso hotové, vyndejte ho a odložte stranou. Vývar sceďte. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a ve třetím hrnci ji orestujte na másle. Přidejte k ní kořenovou zeleninu a vše společně orestujte. Základ zalijte vývarem z masa.
4.  Do polévky přidejte nastrouhané zelí, uvařenou řepu, rajčata nakrájená na malé kostičky a vše povařte asi 30 minut.
5.  Maso nakrájejte na malé kostky, vložte do polévky a vše společně provařte.
6.  Hotovou polévku dochuťte octem a cukrem. Podávejte se zakysanou smetanou a nasekanou petrželovou natí.

Tipy a triky:
* Vaření vývaru si urychlíte v papiňáku. Pokud ho máte, použijte ho.
* Čerstvou zeleninu nelze mraženou nikdy plně nahradit!
* Červená řepa hodně barví, vezměte si rukavice nebo si na ruce aspoň navlékněte mikrotenové pytlíky jako Martin.

Nejlepší kuře na neděli

Kuře s nádivkou zase trochu jinak, tentokrát tam přidáte škvarky.

Bylinky přijdou i do hlavního chodu. Nejlepší kuře na neděli obsahuje chlebovou nádivku se škvarky od řezníka Pavla. Peče se s cibulí, žampiony a rozmarýnem. Jako příloha budou pečené brambory, rovněž ovoněné rozmarýnem.

Suroviny:
* 1 velké kuře
* 50 g másla
* 2 velké cibule
* 5 stroužků česneku
* 200 g krémových žampionů
* 300 ml červeného vína
* sůl, pepř

Na nádivku:
* 250 g staršího chleba
* 2–3  vejce
* pár lístků šalvěje
* 2 snítky čerstvého rozmarýnu
* 3 lžíce škvarků
* sůl, čerstvě namletý pepř

Na pečené brambory:

* 1 kg brambor
* olivový olej
* rozmarýn
* tři stroužky česneku
* sůl

Postup:
1. 
Nejprve si připravte nádivku. Chleba nakrájejte na malé kostky a v misce vyšlehejte vejce. Nasekejte čerstvé bylinky a v malém rendlíčku ohřejte škvarky.
2.  Všechny ingredience dejte do větší mísy a vypracujte v hladkou hmotu. Ochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
3.  Předehřejte troubu na 180 ºC.
4.  Omyté kuře naplňte připravenou nádivkou. Kuře vložte na pekáč a stehýnka svažte potravinářským provázkem, aby nádivka neutekla. Ze zbytků nádivky, které se nevešly do kuřete, udělejte kuličky o velikosti asi 7 cm a dejte je na pekáč ke kuřeti.
5.  Omyté brambory nakrájejte na čtvrtky a rozložte je na plech. Pokapejte olivovým olejem, přidejte snítku rozmarýnu a tři stroužky česneku. Osolte je a vložte do trouby.
6.  Ke kuřátku přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli, houby a stroužky česneku. Podlijte červeným vínem a vložte do trouby. Pečte přibližně hodinu až hodinu a půl.
7.  Těsně před dopečením přidejte na kuře plátky másla.
8.  Hotové kuře vyndejte z trouby, naporcujte nůžkami na drůbež a podávejte s pečenými bramborami.

Tipy a triky:
* Zbytek nádivky do kuřete upečte na plechu zvlášť ve formě bochánků.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Základní recept na oblíbené národní jídlo předvede Iveta.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta Iveta vypracuje z polohrubé mouky, měkkého tvarohu z vaničky a rozpuštěného másla. Ukázková lekce pro všechny, kteří se na přípravu tradičního moučníku chystají poprvé, nebo se jim ovocné knedlíky z nějakého důvodu stále nedaří.

Suroviny:
Na knedlíky:
* 200 g měkkého tvarohu
* 250 g polohrubé mouky
* 120 ml mléka
* 1 vejce
* 30 g másla
* špetka soli
* 500 g švestek

Na ozdobení:

* rozpuštěné máslo
* nastrouhaný tvrdý tvaroh
* moučkový cukr na posypání

Postup:
1. 
V míse smíchejte tvaroh, mouku, mléko, vejce a máslo. S pomocí vařečky vypracujte vláčné těsto.
2.  Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu. Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.
3.  Z těsta oddělujte menší kousky, do kterých zabalte vždy jednu půlku švestky. Dbejte na to, aby bylo ovoce dobře obalené těstem.
4.  Připravené knedlíky vhoďte do hrnce s vroucí vodou a občas je opatrně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Knedlíky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu, přibližně po 5–7 minutách.
5.  Uvařené knedlíky podávejte třeba s tvarohem, posypané moučkovým cukrem a zalité rozpuštěným máslem.

Tipy a triky:
* Pokud se vám kousky tvarohového těsta při tvarování a plnění knedlíků stále lepí na ruce, pomůžete si moukou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 44 v roce 2024 přináší pro Berany spoustu energie a příležitostí k osobnímu růstu. V tomto období se můžete cítit obzvláště motivováni k dosažení svých cílů. Využijte tento nával energie ke krokům vpřed, ale zároveň buďte ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:16
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:14
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat