Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že půjde o sladké pokrmy nebo mléčné koktejly, opak je pravdou. O tom, že mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo, se mohou přesvědčit návštěvníci festivalu Mléko na talíři, ze kterého jsme pro vás vybrali tři nej recepty na tento víkend!
Festival Mléko na talíři navazuje na tradici loňského ročníku a přináší hostům tříchodová menu za 290 Kč, která obsahují mléko v nějaké podobě v každém chodu. Festival probíhá ve vybraných restauracích od 6. do 26. srpna v Praze a nabízí tříchodová menu plná mléka. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit například na telecí pečeni v mléce s česnekem a zeleninou, filet z mořského vlka pošírovaný v mléce či tradiční kulajdu s hříbky a křepelčím vejcem a milovníky italských pochoutek jistě potěší mozzarella z buvolího mléka s rajčátky a čerstvou bazalkou. Z dezertů jsou k ochutnání zejména sezonní záležitosti. „Pro své hosty jsme jako sladkou tečku připravili palačinky s malinami, borůvkami a jahodami, které jsou marinované ve sladkém balzamikovém octu," láká na dezert Steven Trumpfheller z restaurace U Emy Destinnové.
A s jakými mléčnými výrobky pracují šéfkuchaři nejraději? „Velmi rád se s mlékem setkávám v podobě kozích, ovčích anebo buvolích sýrů," jmenuje oblíbené mléčné produkty Petr Láznička, zástupce šéfkuchaře v Chateau St. Havel. Stejně to vidí i šéfkuchařka restaurace Dock House Petra Sahajdáková: „Při vaření používám celou řadů produktů z mléka jako je smetana či tvaroh, ale nejčastěji a velmi ráda využívám různé druhy sýrů,“ uvádí. Sýry se objevují také v samotné festivalové nabídce, ale milovníky dobrého jídla čeká i řada jiných mléčných pokrmů. Celá festivalová nabídka je k dispozici na www.mlekonataliri.cz, kde si lze jednoduše rezervovat stůl.
Marinované kuřecí prso „Satay“
servírované s petrželovými bramborami a okurkovým salátkem v jogurtu s mátou
Ambroisie Caffé Restaurant (šéfkuchař David Uher)
4 porce
Suroviny:
* 200 g kuřecích prsou s kostí
* 100 g vařených brambor
* plochá petržel
* 5 g másla
* sůl a pepř
* 30 g burských ořechů
* 50 ml kokosového mléka
* 1 ks česneku
* 5 g zázvoru
* 1 ks chilli papričky
* 100 g okurky
* 50 g jogurtu
* 5 g máty
Postup:
1. Očistěte kuřecí prsa s kostí, pak osolte a opepřete. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a z obou stran orestujte.
2. Příprava marinády – připravte si burské ořechy, kokosové mléko, česnek, zázvor, chilli papričky a vše společně rozmixujte.
3. Kuřecí prso vložte do marinády a dejte na cca 7 minut při 180 °C péct do trouby.
4. Okurkový salátek s jogurtem – nastrouhanou okurku osolte a opepřete, smíchejte s bílým jogurtem, třeným česnekem a sušenou mátou.
5. Uvařené brambory smíchejte s plochou petrželkou.
Ve smetaně a šalvěji konfitovaná vepřová panenka
s kapustovo-liškovým ragú a silnou omáčkou z telecích kostí
Chateau St. Havel (šéfkuchař Ondřej Slanina)
4 porce
Suroviny:
* 800 g vepřové panenky
* 100 g šalotky
* 400 g lišek
* 400 g kapusty
* 500 g telecích kostí
* 500 g kořenové zeleniny
* 50 g rajčatového protlaku
* 200 ml červeného vína
* máslo
* smetana
* zakysaná smetana
* sůl, pepř
* bylinky
Postup:
1. Telecí kosti opečte s kořenovou zeleninou do hněda, přidejte protlak, víno, zalijte vodou a dlouho na slabém plamenu vařte, podle potřeby dolévejte vodu.
2. Po pár hodinách (obvykle po dvou dnech) sceďte a svařte do husté konzistence. Tím si vytvoříte základní hnědou omáčku zvanou demiglace.
3. Maso si očistěte, připravte na ideální 4 porce, osolte, opepřete a opečte ze všech stran do zlatova. Vložte do smetany se šalvějí a pod grilem jej lehce nechte dojít do úpravy medium.
4. Kapustu zbavte košťálu a spařte ve slané vodě.
5. Poté hoďte kostku másla na pánev, orestujte zlehka šalotku, přidejte lišky, poté kapustu. Přidejte pár lžic zakysané smetany, dochuťte solí, pepřem a můžete podávat.
Telecí pečeně v mléce s česnekem a zeleninou
podávaná s bramborovo-karotkovým pyré zjemněným smetanou
Dock House (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
5 porcí
Suroviny:
* 700 g telecí pečeně
* 160 g másla
* 700 g karotky
* 200 g celeru
* 100 g petržele
* 100 g česneku
* 200 g cibule
* 1,5 l mléka
* 250 ml smetany
* 700 g brambor
* sůl, pepř
Postup:
1. Telecí pečeni osolte a opečte na přepuštěném másle po všech stranách do zlatova, na výpeku orestujte karotku, celer, petržel, česnek a cibuli nakrájené na hranolky a česnek pouze oloupaný.
2. Na orestovanou zeleninu přidejte opečené maso a podlijte mlékem, pečte přikryté do měkka. Maso vyndejte a omáčku i se zeleninou zredukujte, zjemněte máslem a smetanou a dochuťte solí.
3. Oloupané brambory uvařte v osolené vodě do měkka, oloupanou karotku uvařte v mléce do měkka, karotku i brambory rozmixujte do hladka se smetanou, solí a máslem.
4. Maso nakrájejte na plátky, podávejte na pyré přelité omáčkou se zeleninou.
Zúčastněné restaurace
Amade Restaurant, Praha 1 (šéfkuchař Radek Šubrt)
Ambroisie Caffé Restaurant, Praha 1 (šéfkuchař David Uher)
Dock House, Praha 4 (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
Fama Grand, Praha 2 (šéfkuchař Pavel Hrabálek)
Chateau St. Havel, Praha 4 (šéfkuchař Ondřej Slanina)
U Emy Destinnové, Praha 2 (šéfkuchař Steven Trumpfheller)
Sledujte nás na sociálních sítích: