O rozmanitost americké kuchyně tedy není pochyb, trochu jiné je to však s její reputací. Ta je v Česku často spojována s řetězci rychlého občerstvení, i když i zde se blýská na lepší časy. Jednou z možností, jak ochutnat pravou Ameriku na talíři je i festival americké kuchyně Taste of America, který běží do 29. června ve vybraných pražškých restauracích.
Letošní ročník festivalu je takovým průřezem typických amerických specialit a hosté se tak mohou těšit například na grilovaný hanger steak neboli hovězí pupek, hovězí burger s Jack Daniel’s omáčkou nebo Chipotle burger, nechybí ani typické čokoládové brownie nebo třeba nachos s hráškovým guacamole. Všechna festivalová menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč a jsou k dispozici na festivalové stránce www.tasteofamerica.cz, kde si lze také jednoduše rezervovat stůl ve vybrané restauraci. „Cenu všech menu jsme tak jako u předchozích festivalů drželi u všech restaurací na stejné hladině, aby se každý návštěvník mohl orientovat na základě svých chutí a nemusel se ve svém výběru nijak omezovat cenou či počtem chodů,“ vysvětluje Pavel Suchánek.
Festival americké kuchyně Taste of America se uskuteční v termínu od 4. do 29. června 2012 se ve vybraných pražských restauracích!
Zúčastněné restaurace:
Banditos Restaurant a Bar, Praha 2 (šéfkuchař Ivan Ivanovič)
Dock House, Praha 4 (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
Jáma Steakhouse, Praha 1 (šéfkuchař Martin Lev)
James Joyce The Irish Pub, Praha 1 (šéfkuchař Martin Duchoň)
Restaurace Jáma, Praha 1 (šéfkuchař Martin Lev)
T.G.I. Friday’s, Praha 5 (šéfkuchař Miroslav Máša)
Vybrané festivalové recepty vám ve spolupráci s Alakarte.cz přinášíme i my!
Grilovaný hanger steak ze Severní Ameriky se žampiónovou omáčkou
Podávaný s fazolovými lusky zabalenými ve slanině
a mačkanými bramborami s jarní cibulkou
(Restaurace DOCK HOUSE)
Suroviny:
* 600 g hanger steaků
* hrubozrnná sůl
* olej
* 500 g žampionů
* omáčka demi glace (silný telecí vývar)
* fazolové lusky
* 6 plátků anglické slaniny
* brambory
* jarní cibulka
* máslo
* sůl
Postup:
1. Hanger steak (nebo flap steak), sval bránice - nakrájejte na steaky o homtnosti 150 g, naložte do oleje a uložte alespoň přes noc do ledničky.
2. Před grilováním nechte maso okapat od oleje a grilujte na rozpáleném grilu (pánvi) po obou stranách stejnou dobu, propečení závisí na době grilování a výšce masa. Hotový steak nechte chvíli odpočinout stranou a zatáhnout. Solte až nakonec, nejlépe hrubou mořskou solí.
3. Žampiónová omáčka – na másle orestujte na plátky nakrájené žampiony, přidejte omáčku demi glace (silný telecí vývar), zredukujte a nakonec
zjemněte smetanou a dochuťte solí.
4. Fazolové lusky - fazolky zabalte po 6 kusech do tenkého plátku slaniny a ogrilujte na grilu (pánvi).
5. Šťouchané brambory s jarní cibulkou – oloupané brambory uvařte ve slané vodě do měkka, slijte a rozšťouchejte s jarní cibulkou orestovanou na másle, dochuťte solí.
Mozzarellové smažené prsty
Obalené v hrubém obalu podávané s rajčatovou marinádou s čerstvými bylinkami
(Restaurace Jáma Steakhouse)
Suroviny:
* 500 g mozzarelly
* 3 ks vajec
* 350 g strouhanky
* 150 g kukuřičných lupínků
* 100 g hladké mouky
* 6 g chilli
* 200 ml mléka
* špetka soli
* čerstvý koriandr
Marináda
* 350 g drcených rajčat
* 50 g česneku
* 100 g cukru
* 1 ks citrónu
* 50 g olivového oleje
* 5 g petrželky
* 5 g pepře
* 100 g protlaku
* 10 g koriandru
Postup:
1. Přísady na marinádu orestujte na oleji až do vyvaření přebytečné tekutiny a nechte vychladnout , dochuťte solí, cukrem a citronem.
2. Mozzarellu nakrájejte na tenké proužky a obalte v připraveném obalu: nejdříve vymíchejte vejce, hladkou mouku, sůl a koriandr v hladké těstíčko a strouhanku s kukuřičnými lupínky smíchejte dohromady.
3. Mozzarellu vložte do těstíčka a hned po té do obalu a pořádně přimáčkněte, aby nic neopadávalo. Vše pak usmažte na pánvičce s olejem.
4. Podávejte s připravenou marinádou a ledovým salátem.
Hot Brownie s čokoládou, vanilkovou zmrzlinou a ozdobený čerstvou mátou
(Restaurace Jáma Steakhouse)
Suroviny:
* 500 g čokolády na vaření
* 250 g másla
* 650 g cukru
* 8 ks vajec
* 250 g hladké mouky
* 50 g kakaa
* soli
* 1 sáček prášku do pečiva
* vanilková zmrzlina
* máta
Postup:
1. Čokoládu rozehřejete s máslem, zvlášť ušlehejte vejce s cukrem a po ušlehání přidejte špetku soli.
2. Přidejte kakao a povolené máslo s čokoládou, promíchejte a na závěr přisypte hladkou mouku a prášek do pečiva pečení.
3. Než začnete směs dávat do vymazaného plechu přihoďte ještě nahrubo nasekanou čokoládu. Pečte v troubě na 180 °C asi 25 minut a pak na 165 °C dalších 25 minut.
4. Nechte s chladnout cca 4-5 hodin a krájejte na malé kostky. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou ozdobené čerstvou mátou.
Sledujte nás na sociálních sítích: