V termínu od 4. do 29. června 2012 se ve vybraných pražských restauracích uskuteční 2. ročník festivalu americké kuchyně Taste of America. Festival představí vybrané speciality americké kuchyně, a přinese tak malý kousek Ameriky na váš stůl. Milovníci americké kuchyně se mohou těšit na poctivé burgery, šťavnaté steaky i typické americké dezerty jako je brownie nebo lívance s javorovým sirupem.
Jak chutná Amerika, to je téma dalšího festivalu z dílny Alakarte.cz. Uskuteční se totiž již druhý ročník festivalu americké kuchyně Taste of America, během kterého šéfkuchaři vybraných pražských restaurací představí poctivou americkou kuchyni, kterou bychom ve fastfoodech hledali jen stěží. Dnešní americká kuchyně je kombinací starých tradic i nových internacionálních vlivů, a tak není překvapením, že kromě typických steaků, burgerů či žeber patří mezi oblíbená americká jídla například cibulová polévka, jejíž původ bychom hledali ve Francii nebo tvarohový koláč původem z Belgie.
„Díky tomu, že má americká kuchyně tak mnohostranný původ, zdomácněla v ní jídla ze všech koutů. I neodmyslitelný americký sendvič je původně vynálezem Angličana, sira Sandwiche,“ vysvětluje Petra Sahajdáková, šéfkuchařka restaurace Dock House. O rozmanitost americké kuchyně tedy není pochyb, trochu jiné je to však s její reputací. Ta je v Česku často spojována s řetězci rychlého občerstvení, i když i zde se blýská na lepší časy. „Myslím, že se povědomí o americké kuchyni neustále zlepšuje, stále více lidí si uvědomuje rozdíl mezi burgerem z fastfoodu a tím poctivým, s dobrým hovězím masem. A to je dobře,“ říká Max Munson, majitel restaurací Jáma Steakhouse a Jáma Restaurant. „Festival nabízí výběr z vícero burgerů, a tak mají hosté z čeho vybírat i co porovnávat,“ doplňuje Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz.
Letošní ročník festivalu je takovým průřezem typických amerických specialit a hosté se tak mohou těšit například na grilovaný hanger steak neboli hovězí pupek, hovězí burger s Jack Daniel’s omáčkou nebo Chipotle burger, nechybí ani typické čokoládové brownie nebo třeba nachos s hráškovým guacamole. Všechna festivalová menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč a jsou k dispozici na festivalové stránce www.tasteofamerica.cz, kde si lze také jednoduše rezervovat stůl ve vybrané restauraci. „Cenu všech menu jsme tak jako u předchozích festivalů drželi u všech restaurací na stejné hladině, aby se každý návštěvník mohl orientovat na základě svých chutí a nemusel se ve svém výběru nijak omezovat cenou či počtem chodů,“ vysvětluje Pavel Suchánek.
Festival americké kuchyně se uskuteční v některých vybraných pražských restauracích jako je třeba T.G.I, Friday’s na Andělu, Jáma Steakhouse nebo Dock House. „V loňském roce usedlo ke stolům v restauracích více než 1500 návštěvníků a já věřím, že letošní ročník bude minimálně stejně úspěšný,“ říká Pavel Suchánek. Platba za menu probíhá až v restauraci. Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace na stránkách www.alakarte.cz.
Zúčastněné restaurace
Banditos Restaurant a Bar, Praha 2 (šéfkuchař Ivan Ivanovič)
Dock House, Praha 4 (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
Jáma Steakhouse, Praha 1 (šéfkuchař Martin Lev)
James Joyce The Irish Pub, Praha 1 (šéfkuchař Martin Duchoň)
Restaurace Jáma, Praha 1 (šéfkuchař Martin Lev)
T.G.I. Friday’s, Praha 5 (šéfkuchař Miroslav Máša)
Sledujte nás na sociálních sítích: