Když vaří táta: Zdar a sílu najdeš v sýru... a palačince!

„Palačinky dělám velmi rád, protože jsou časově nenáročné a kluci to pokaždé ocení,“ říká Martin Polačko, který si přivstal, aby kluky potěšil báječnou víkendovou snídaní. Ukázkové tenounké palačinky naplní dobrou domácí marmeládou, jindy dá dovnitř třeba pribináček nebo med s oříšky. Po sladkém rozjezdu zatouží po něčem slaném, a proto nakoupí spoustu sýrů. Pro změnu usmaží omeletu s cuketou. Říká se jí frittata a je to italská sestra francouzského quiche. Z italských sýrů Martin zbožňuje mozzarellu kvůli její jemné chuti, která je ideální na kombinaci s rajčaty, lilkem a bazalkou.

Podzimní plískanici mohou kluci čelit díky teplému sendviči, který Martin odkoukal ve Francii, kde používají kozí sýr. Aromatický sýr rozhodně není nic pro Jakuba s Matesem ani pro všechny, kteří tak údernou chuť nemusejí. Mozzarella bude proto ideální. Další tátova minutka pro deštivé dny se bez italského sýra rovněž neobejde.

Uzená mozzarella Martinovi připomene slovenský oštiepok a výborně chutná orestovaná v tyrolském špeku. Smaženou dobrotu doplní salátek z cherry rajčat a rukoly. Víťa přinese slunce aspoň v podobě metaxy, která chutná s tonikem. A protože přišla Iveta, je jasné, že bude i něco sladkého na zub. Čokoládové košíčky jsou plněné krémem z másla, smetany a čokolády.

Na závěr Víťa představí několik sýrů, vždyť „sýr je bratrem vína“. Francouzi prý mají na každý den v roce jeden. Milovníci sýra, nenechte si ujít další vaření s tátou na Prima family!

Palačinky s marmeládou

Osvědčená klasika potěší nejen Jakuba a Matýska, ale i vaše kluky a holky. Palačinky s marmeládou Martin Polačko už necukruje, protože si myslí, že je tam cukru pro nás všechny až až.

Počet porcí: 3
Národní kuchyně: česká


Suroviny:
• 140 g hladké mouky
• 250 ml polotučného mléka
• 2 vejce
• 1 lžíce hnědého krupicového cukru
• špetka soli
• olej na opékání palačinek

Na potírání:
• domácí marmeláda, tvaroh smíchaný s vanilkovým cukrem nebo med

Postup:
1.
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte vejce, cukr a třetinu mléka. Směs prošlehejte a poté pomalu, za stálého míchání, přilévejte zbytek mléka. Směs musí být hladká.
2. Rozehřejte pánev, potřete ji olejem a nalijte do ní naběračkou stejnoměrně těsto. Otočte a opečete po druhé straně.
3. Hotové palačinky skládejte na talíř na sebe.
4. Potírejte marmeládou nebo tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Tipy a triky:
* Martin dává i do palačinek třtinový cukr, protože je zdravější.
* Na tenkou palačinku si předehřejte pánev a použijte jen tenkou vrstvu oleje. Rozetřete ji papírovým ubrouskem, nebo si pomozte půlkou rohlíku, kterou smočte v oleji a před smažením každé palačinky s ní vytřete pánev.

Křupavá mozzarella

Další dobrá snídaně nebo svačinka na dny volna, která určitě potěší celou rodinu. Na křupavou mozzarellu potřebujete kvalitní mozzarellu z kravského mléka a toustový chleba. Sendvič naplňte sýrem, bazalkou a šunkou, obalte ve vajíčku a ve strouhance a osmažte po obou stranách dozlatova.

Počet porcí: 3–4
Národní kuchyně: italská


Suroviny:
• 8 plátků toustového chleba
• 4 tenké plátky šunky
• 250 g mozzarelly
• 1 vejce
• 100 ml mléka
• 8 lístků bazalky
• 50 g strouhanky
• olivový olej
• sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
1.
Nejprve odkrájejte kůrky z toustových chlebů. Nakrájejte mozzarellu na tenká kolečka. Rozložte je na 4 plátky chleba. Okraje plátků šunky odkrojte tak, aby šunka odpovídala velikosti toustu. Přikryjte jí mozzarellu a navrch rozložte lístky bazalky. Přikryjte 4 zbývajícími plátky chleba, opepřete, přitlačte dlaněmi k sobě a rozřízněte každý sendvič na dva trojúhelníky.
1. Rozklepněte vejce do hlubokého talíře, přidejte mléko, sůl a pepř. Strouhanku nasypte do jiného talíře. V pánvi rozpalte olej. Trojúhelníčky na chvilku namočte nejprve do vejce a potom do strouhanky. Vložte je na pánev a smažte, dokud nebudou z obou stran dozlatova osmažené. Přesuňte je na papírovou utěrku, aby z nich vysála přebytečný olej. Jezte teplé.

Tipy a triky:
* Olivový olej není vhodný na smažení, protože se rychleji propéká než jiné rostlinné oleje. Ale na bleskové opečení sendvičů je výborný.

Frittata s cuketou

Kdo není na sladké, mohl by ocenit slanou omeletu z Itálie, která vydá za hlavní chod. Frittata je takový vyšší slaný koláč, kde jsou základní surovinou vejce. Na smaženou omeletu s cuketou spotřebujete až deset vajíček, nahrubo nastrouhanou cuketu, kvalitní čedar, nasekanou cibuli a petržel. Na olivovém oleji orestujte zeleninu a teprve potom ji zalijte rozšlehanými vajíčky s nastrouhaným sýrem.

Počet porcí: 5
Národní kuchyně: italská


Suroviny:
• 500 g cukety
• 12 vajec
• 2 cibule
• extra panenský olivový olej
• 1 svazek petržele
• sůl a čerstvě namletý barevný pepř

Postup:
1.
Opláchněte cukety, najemno je nastrouhejte a nakrájejte naťovou petržel. Oloupejte a nahrubo nasekejte cibuli.
2. V pánvi rozpalte olivový olej a na mírném ohni osmahněte cibuli po dobu asi 3 minut. Přidejte cuketu, promíchejte, posolte, opepřete a za stálého míchání pokračujte ve vaření ještě asi 10 minut.
3. Rozklepněte vejce do salátové mísy, důkladně je ušlehejte a přidejte petržel, sůl a pepř. Našlehaná vejce vylijte na pánev a nechte 4 minuty smažit omeletu. Obracečkou srovnejte povrch, přiklopte a nechte frittatu vařit ještě asi 5 minut na středně silném ohni.
4. Hotovou frittatu položte na tác, nakrájejte na dílky a ihned servírujte.

Tipy a triky:
* Cibuli pod omeletu nechte aspoň minutu orestovat, ať se hezky propeče, teprve pak ji promíchejte. Totéž platí pro cuketu a restování obecně.

Mozzarella grilovaná v tyrolském špeku

Kombinace salátu a sýrových chuťovek. Restovaná mozzarella v tyrolském špeku je hotová, jakmile se sýr začne roztékat. Malé závitky klaďte po obvodu talíře se salátem z překrojených rajčátek a rukoly.

Počet porcí: 3–4
Národní kuchyně: česká/ italská

Suroviny:
• 250 g uzené mozzarelly
• 6–8 plátků tyrolského špeku
• 100 g rukoly
• 250 g cherry rajčátek
• extra panenský olivový olej
• čerstvě namletý pepř

Postup:
1.
Mozzarellu nakrájejte na 6–8 hranolků. Každý zabalte do plátku špeku.
2. Na pánvi zahřejte olivový olej a naskládejte na ni rolky z mozzarelly a špeku, opékejte 1 minutu z každé strany.
3. Rukolu důkladně omyjte, cherry rajčátka rozkrojte na polovinu a obojí dejte na servírovací talíř. Zakapejte olivovým olejem a dochuťte čerstvě namletým pepřem.
4. Hotové rolky naskládejte na salát z rukoly a rajčátek a podávejte.

Tipy a triky:
* Sýrový talíř jezte od nejjemnějších sýrů k těm nejaromatičtějším. Končete sýry s modrou plísní.
* Sýry nechte chvíli před podáváním rozležet při pokojové teplotě, aby se rozvinula jejich chuť. I to mají společné s vínem.

Čokoládové tartelky

Košíčky plněné voňavým čokoládovým krémem lákají k nakousnutí. Možná se neobejdete bez cukrářského sáčku, ale jak uvidíte, jde to i bez něj. Čokoládové košíčky (tartelky) začínají těstem jako na drobenku, je třeba pracovat rychle. Doprostřed uhněteného bochánku dejte žloutek a trochu vody a vypracujte těsto, které si musí půl hodiny odpočinout v lednici. Mezitím si ze smetany a kvalitní hořké čokolády ve stejném poměru uvařte krém, který vlijte do upečených košíčků. Nechte ztuhnout. Dobrou chuť!

Počet porcí: 4
Národní kuchyně: česká/ francouzská


Suroviny:
Na těsto:
• 150 g hladké mouky
• 75 g másla
• 1 žloutek
• 1 špetku soli
• 75 g krupicového cukru
• 1 lžíci vody

Na čokoládový krém:
• 200 g hořké čokolády
• 200 g smetany ke šlehání
• 30 g másla
• 1 lžíce vody

Postup:
1.
V míse smíchejte mouku s cukrem. Přidejte do směsi máslo a zpracujte tak, aby vznikla drobenka. Do ní přidejte žloutek, vodu a vypracujte do těsta. Vložte ho na hodinu do lednice. Po vyjmutí těsto rozválejte, vykrájejte z něj kolečka a těmi vyložte formičky na košíčky.
2. Troubu předehřejte na 180 °C a košíčky pečte asi 10 minut.
3. Připravte si čokoládový krém. Smetanu nalijte do hrnce a přiveďte k varu.
4. Čokoládu nalámejte do mísy a zalijte ji vařící se smetanou. Pořádně promíchejte a poté do směsi vmíchejte máslo. Nechte krém docela vystydnout a poté směsí naplňte cukrářský sáček. Čokoládovým krémem naplňte košíčky a ozdobte je.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 44 v roce 2024 přináší pro Berany spoustu energie a příležitostí k osobnímu růstu. V tomto období se můžete cítit obzvláště motivováni k dosažení svých cílů. Využijte tento nával energie ke krokům vpřed, ale zároveň buďte ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:16
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:14
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat