Zafoukalo ze strnišť a přišel ideální čas na pouštění draků. „Sezona čerstvého ovoce a zeleniny je pryč,“ lituje táta, i když je rád, že zeleninu a ovoce si už naštěstí můžeme koupit po celý rok. Iveta slaví narozeniny, takže nastane vítaná příležitost připravit milé kamarádce a cukrářce nějaké překvapení.
Kromě krásné kytičky dostane taštičky s kozím sýrem a šampaňské od Víti. Součástí slavnostního menu budou také krevety v těstíčku. Mates má rád špagety carbonara, takže uvidíme populární pokrm v podání Martina Polačka, který kvůli klukům přidává do jídla smetanu, i když v originálním italském receptu není.
Martin diváky také seznámí s „peruánskou rýží“. Quinoa představuje jednu z nejstarších obilnin Jižní Ameriky, kde byla pěstována a pro své nutriční hodnoty vysoce ceněna Inky. Prý dodávala indiánům takovou sílu, že jim tuto plodinu španělští dobyvatelé zakazovali pěstovat.
Listový salát à la Latinská Amerika doplní grilované avokádo, pálivé papričky a sýr. Dezert pro Ivetku nás vrátí do Itálie, protože jako sladkou tečku Martin připraví oblíbené tiramisu. Dočká se od cukrářky zaslouženého potlesku?
Oslavte na Prima family narozeniny s Ivetou a udělejte si aspoň jednu z lákavých Martinových dobrot. Možná vám s vařením pomohou i vaše děti.
Salát z grilovaného avokáda, fety a quinoy
Salát ze zajímavé a velmi zdravé obilniny, které se také říká peruánská rýže. Na salát z grilovaného avokáda použijte výjimečné tvrdé kusy hruškovce. Plody si oloupejte, vypeckujte, nakrájejte na měsíčky a s aromatickým čerstvým ovčím sýrem, citronovou šťávou, feferonkou a tymiánem zapečte pět minut pod grilem. Uvařenou quinou i avokádo nechte vystydnout. Se směsí natrhaných zelených salátů Martin vykouzlí zdravý a nevšední salát.
Počet porcí: 4
Národní kuchyně: jihoamerická
Suroviny:
• 200 g quinoy
• 2 zralá avokáda
• 150 g sýra feta
• 1 citron
• 100 g salátu, ideálně mix
• 1 sušená chilli paprička
• špetka sušeného oregana
• extra panenský olivový olej
• sůl a čerstvě namletý barevný pepř
Postup:
1. Nastavte na troubě režim grilu a předehřejte ji na 200 °C.
2. Uvařte quinou dle návodu na obalu.
3. Tvrdší avokádo oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a dejte do misky. Fetu natrhejte na kousky a přidejte k avokádu. Do misky vymačkejte citronovou šťávu, nadrolte do misky chilli papričku, přidejte oregano, osolte a opepřete. Zakapejte olivovým olejem a vše dobře promíchejte.
4. Směs dejte do malého pekáčku a vložte do trouby. Grilujte přibližně 5 minut, až je vše lehce zlatavé. Během grilování nezapomeňte směs promíchat.
5. Uvařenou quinou zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte a opepřete.
6. Grilovanou fetu spolu s avokádem, salátem a quinoou dejte na servírovací talíř, zlehka promíchejte a ihned servírujte.
Tipy a triky:
* Při přípravě quinoy dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoy na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet, vaření zabere do 15 minut.
Těstoviny carbonara
Tenhle recept se vždycky povede a chutná dětem. Špagety carbonara jsou vedle pasty pomodoro a aglio olio asi nejznámějším italským receptem na těstoviny. Neobjedeme se bez slaniny, parmazánu, česneku a vajec, Martin přidává i smetanu, jako to dělají na severu Itálie na rakouských hranicích. Tento zlepšovák, kdy do smetany přidá hned vejce a parmazán a na pánvi vše nechá prohřát, je pro děti bezpečnější – žádná salmonela nehrozí a pasta je vláčnější.
Počet porcí: 4
Národní kuchyně: italská
Suroviny:
• 500 g špaget
• 60 ml extra panenského olivového oleje
• 4–6 stroužků česneku
• 2 vejce
• čerstvý parmazán, nastrouhaný
• smetana na vaření
• pepř a sůl
• 200 g slaniny
Postup:
1. Na pánvi orestujte dozlatova rozmačkaný česnek se slaninou.
2. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
3. Ve smetaně pořádně rozmíchejte vejce se strouhaným sýrem a trošku osolte a opepřete.
4. Těstoviny al dente vyndávejte z vařicí vody hned na pánev, promíchejte a smíchejte se smetanou s vejce a sýrem. Promíchejte, prohřejte, při podávání můžete ještě posypat troškou čerstvě nastrouhaného sýra a ozdobit lístkem bazalky.
Tipy a triky:
* Estetické špagetové hnízdo utvoříte na naběračce s pomocí točení větší vidličky.
Křupavé krevety
Kdo nemá rád mořské plody, krevety v těstíčku mu jistě zachutnají. Jihoasijské krevety v těstíčku z mouky, vajec, minerálky, dvoubarevného sezamu a mletého kokosu doprovodí oblíbená kombinace omáček z limetkové šťávy a třtinového cukru, chilli a rybí omáčky.
Počet porcí: 4
Národní kuchyně: asijská
Suroviny:
• 20 krevet, loupaných, nevařených s ocáskem
• lžička černo-bílých sezamových semínek
• 1 vejce
• 250 g hladké mouky
• strouhaný kokos
• minerálka nebo sodovka
• olej na smažení
• sladká chilli omáčka
• 60 ml rybí omáčky
• 1 lžíce hnědého cukru
• 4 malé chilli papričky
• čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu nebo limetky
Postup:
1. Z mouky, kokosu, sezamových semínek a minerálky si udělejte hustší těstíčko, osolte a vyloupené krevety s ocáskem v něm obalte.
2. V hluboké pánvi rozpálíme olej a obalené krevetky usmažíme a necháme osušit na papíře.
3. Připravíme si omáčku. V malé misce smícháme rybí omáčku, šťávu z limety, cukr a nasekanou chilli papričku.
4. Křupavé krevety podáváme s připravenou omáčkou.
Tipy a triky:
* Krevetám nechte při loupání poslední článek s ocáskem, abyste ji měli za co uchopit. Menší nemusíte odstraňovat střívko, tygří krevety musíte zbavit trávicího traktu.
* Těstíčko je hezky nadýchané, když místo vody přidáte minerálku s bublinkami. Potřebujete hutnější těsto, aby pěkně drželo.
Taštičky s kozím sýrem
Zajímavá varianta na oblíbené taštičky či pirožky inspirovaná Středozemím a pečená v troubě. Taštičky s kozím sýrem mají náplň ze sušených rajčat, která nejprve sceďte. Okapaný kozí sýr přijde rovnou do těsta, zralý váleček s ušlechtilou plísní nakrájejte na menší kostičky, které přijdou také do nádivky s pažitkou. Taštičky upečte v troubě asi čtvrt hodiny dozlatova.
Počet porcí: 4 a více
Národní kuchyně: francouzská
Suroviny:
Na těsto:
• 4 balení francouzských kozích sýrů petit-suisse (240 g čerstvého kozího sýra 40 % v sušině)
• 240 g mouky
• 120 g másla
• 1 vaječný žloutek
• sůl
Na náplň:
• 1 kotouček středně suchého kozího sýru (s plísní)
• 150 g sušených rajčat v oleji (ze sklenice)
• svazek pažitky
• čerstvě namletý barevný pepř
Postup:
1. Připravte si těsto: V misce smíchejte drobné kousky dobře okapaného sýra petit-suisse s prosátou moukou, změklým máslem a špetkou soli tak, aby vznikla homogenní směs. Uhněťte rukama kouli, zabalte jí do fólie a uložte na hodinu do lednice.
2. Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň. Odstraňte z kozího sýra kůrku a v míse ho vidličkou rozmačkejte. Navrch nastříhejte pažitku. Nechejte okapat olej ze sušených rajčat a nožem je nahrubo nakrájejte. Přidejte je do mísy, opepřete a promíchejte.
3. Předehřejte troubu na 180 °C. Na pomoučeném válu rozválejte těsto a vykrojte z něj kroužky o průměru zhruba 10 cm. Připravenou náplň položte doprostřed každého kroužku a přeložte těsto tak, aby vznikly taštičky. Okraje těsta přimáčkněte pevně k sobě. Taštičky potřete rozšlehaným žloutkem a na 15 minut vložte do trouby, dokud se taštičky dozlatova nepropečou. Navrchu je můžete lehce posypat hrubou solí.
Tipy a triky:
* Křehké těsto na taštičky nechte před válením chvíli odležet v lednici. Pracovní plochu i váleček si nezapomeňte vysypat moukou.
* Taštičku si vykrojte skleničkou s větším průměrem. Po naplnění přehněte, okraj zpevněte i spojte vidličkou a potřete mašlovačkou či štětečkem a potřete rozšlehaným vajíčkem.
Odlehčené tiramisu
Tenhle nepečený dort, kam nepřijdou žádná syrová vejce, můžete bez obav nabídnout i dětem. Skoro bleskové tiramisu dělá Martin s italským vínem marsalou, které přidá do kávy na máčení cukrářských piškotů. Do krému Jakub zašlehá mascarpone i třicetiprocentní smetanu, vanilková semínka. Martinův recept se obejde bez syrových vajec, ovšem bez pořádné vrchní vrstvy kakaa nikoliv! I když je tento nepečený moučník rychlovka, musí si odpočinout hodiny v lednici.
Počet porcí: 4
Národní kuchyně: česká/ italská
Suroviny:
• 250 g sýra mascarpone
• 200 ml silné kávy nebo espresa
• 150 ml smetany na vaření
• 3 lžíce vína Marsala
• 4 lžíce cukru moučky
• 1 vanilkový lusk
• 20–22 dlouhých cukrářských piškotů
• kakaový prášek na posypání
Postup:
1. V míse šlehejte smetanu spolu s 3 lžícemi cukru moučky, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mascarpone, vnitřek vanilkového cukru a 1 lžíci vína. Vše opět prošlehejte.
2. Připravte si pohárky nebo větší mísu.
3. Do vlažné kávy přidejte zbývající víno a cukr. Cukrářské piškoty postupně máčejte do kávy a vyložte jimi mísu nebo poháry (podle potřeby je můžete nalámat). Na piškoty dejte vrstvu krému, pak opět piškoty. Postupně vrstvěte až k okraji.
4. Pokud vám zbyde kávová směs, nalijte ji navrch dezertu, poprašte kakaovým práškem a uložte nejméně na dvě hodiny do lednice, pokud máte dort v míse; na půl hodiny, pokud je ve sklenici.
Tipy a triky:
* Mascarpone můžete použít také místo parmazánu a másla do italského rizota.