Když vaří táta: Špagety carbonara, taštičky s kozím sýrem, krevety v těstíčku i tiramisu

Zafoukalo ze strnišť a přišel ideální čas na pouštění draků. „Sezona čerstvého ovoce a zeleniny je pryč,“ lituje táta, i když je rád, že zeleninu a ovoce si už naštěstí můžeme koupit po celý rok. Iveta slaví narozeniny, takže nastane vítaná příležitost připravit milé kamarádce a cukrářce nějaké překvapení.

Kromě krásné kytičky dostane taštičky s kozím sýrem a šampaňské od Víti. Součástí slavnostního menu budou také krevety v těstíčku. Mates má rád špagety carbonara, takže uvidíme populární pokrm v podání Martina Polačka, který kvůli klukům přidává do jídla smetanu, i když v originálním italském receptu není.

Martin diváky také seznámí s „peruánskou rýží“. Quinoa představuje jednu z nejstarších obilnin Jižní Ameriky, kde byla pěstována a pro své nutriční hodnoty vysoce ceněna Inky. Prý dodávala indiánům takovou sílu, že jim tuto plodinu španělští dobyvatelé zakazovali pěstovat.

Listový salát à la Latinská Amerika doplní grilované avokádo, pálivé papričky a sýr. Dezert pro Ivetku nás vrátí do Itálie, protože jako sladkou tečku Martin připraví oblíbené tiramisu. Dočká se od cukrářky zaslouženého potlesku?

Oslavte na Prima family narozeniny s Ivetou a udělejte si aspoň jednu z lákavých Martinových dobrot. Možná vám s vařením pomohou i vaše děti.

Salát z grilovaného avokáda, fety a quinoy

Salát ze zajímavé a velmi zdravé obilniny, které se také říká peruánská rýže. Na salát z grilovaného avokáda použijte výjimečné tvrdé kusy hruškovce. Plody si oloupejte, vypeckujte, nakrájejte na měsíčky a s aromatickým čerstvým ovčím sýrem, citronovou šťávou, feferonkou a tymiánem zapečte pět minut pod grilem. Uvařenou quinou i avokádo nechte vystydnout. Se směsí natrhaných zelených salátů Martin vykouzlí zdravý a nevšední salát.

Počet porcí: 4
Národní kuchyně: jihoamerická


Suroviny:
• 200 g quinoy
• 2 zralá avokáda
• 150 g sýra feta
• 1 citron
• 100 g salátu, ideálně mix
• 1 sušená chilli paprička
• špetka sušeného oregana
• extra panenský olivový olej
• sůl a čerstvě namletý barevný pepř

Postup:
1. 
Nastavte na troubě režim grilu a předehřejte ji na 200 °C.
2.  Uvařte quinou dle návodu na obalu.
3.  Tvrdší avokádo oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a dejte do misky. Fetu natrhejte na kousky a přidejte k avokádu. Do misky vymačkejte citronovou šťávu, nadrolte do misky chilli papričku, přidejte oregano, osolte a opepřete. Zakapejte olivovým olejem a vše dobře promíchejte.
4.  Směs dejte do malého pekáčku a vložte do trouby. Grilujte přibližně 5 minut, až je vše lehce zlatavé. Během grilování nezapomeňte směs promíchat.
5.  Uvařenou quinou zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte a opepřete.
6.  Grilovanou fetu spolu s avokádem, salátem a quinoou dejte na servírovací talíř, zlehka promíchejte a ihned servírujte.

Tipy a triky:
* Při přípravě quinoy dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoy na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet, vaření zabere do 15 minut.

Těstoviny carbonara

Tenhle recept se vždycky povede a chutná dětem. Špagety carbonara jsou vedle pasty pomodoro a aglio olio asi nejznámějším italským receptem na těstoviny. Neobjedeme se bez slaniny, parmazánu, česneku a vajec, Martin přidává i smetanu, jako to dělají na severu Itálie na rakouských hranicích. Tento zlepšovák, kdy do smetany přidá hned vejce a parmazán a na pánvi vše nechá prohřát, je pro děti bezpečnější – žádná salmonela nehrozí a pasta je vláčnější.

Počet porcí: 4
Národní kuchyně: italská

Suroviny:
• 500 g špaget
• 60 ml extra panenského olivového oleje
• 4–6 stroužků česneku
• 2 vejce
• čerstvý parmazán, nastrouhaný
• smetana na vaření
• pepř a sůl
• 200 g slaniny

Postup:
1. 
Na pánvi orestujte dozlatova rozmačkaný česnek se slaninou.
2.  Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
3.  Ve smetaně pořádně rozmíchejte vejce se strouhaným sýrem a trošku osolte a opepřete.
4.  Těstoviny al dente vyndávejte z vařicí vody hned na pánev, promíchejte a smíchejte se smetanou s vejce a sýrem. Promíchejte, prohřejte, při podávání můžete ještě posypat troškou čerstvě nastrouhaného sýra a ozdobit lístkem bazalky.

Tipy a triky:
* Estetické špagetové hnízdo utvoříte na naběračce s pomocí točení větší vidličky.

Křupavé krevety

Kdo nemá rád mořské plody, krevety v těstíčku mu jistě zachutnají. Jihoasijské krevety v těstíčku z mouky, vajec, minerálky, dvoubarevného sezamu a mletého kokosu doprovodí oblíbená kombinace omáček z limetkové šťávy a třtinového cukru, chilli a rybí omáčky.

Počet porcí: 4
Národní kuchyně: asijská

Suroviny:
• 20 krevet, loupaných, nevařených s ocáskem
• lžička černo-bílých sezamových semínek
• 1 vejce
• 250 g hladké mouky
• strouhaný kokos
• minerálka nebo sodovka
• olej na smažení
• sladká chilli omáčka
• 60 ml rybí omáčky
• 1 lžíce hnědého cukru
• 4 malé chilli papričky
• čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu nebo limetky

Postup:
1. 
Z mouky, kokosu, sezamových semínek a minerálky si udělejte hustší těstíčko, osolte a vyloupené krevety s ocáskem v něm obalte.
2.  V hluboké pánvi rozpálíme olej a obalené krevetky usmažíme a necháme osušit na papíře.
3.  Připravíme si omáčku. V malé misce smícháme rybí omáčku, šťávu z limety, cukr a nasekanou chilli papričku.
4.  Křupavé krevety podáváme s připravenou omáčkou.

Tipy a triky:
* Krevetám nechte při loupání poslední článek s ocáskem, abyste ji měli za co uchopit. Menší nemusíte odstraňovat střívko, tygří krevety musíte zbavit trávicího traktu.
* Těstíčko je hezky nadýchané, když místo vody přidáte minerálku s bublinkami. Potřebujete hutnější těsto, aby pěkně drželo.

Taštičky s kozím sýrem

Zajímavá varianta na oblíbené taštičky či pirožky inspirovaná Středozemím a pečená v troubě. Taštičky s kozím sýrem mají náplň ze sušených rajčat, která nejprve sceďte. Okapaný kozí sýr přijde rovnou do těsta, zralý váleček s ušlechtilou plísní nakrájejte na menší kostičky, které přijdou také do nádivky s pažitkou. Taštičky upečte v troubě asi čtvrt hodiny dozlatova.

Počet porcí: 4 a více
Národní kuchyně: francouzská

Suroviny:
Na těsto:
• 4 balení francouzských kozích sýrů petit-suisse (240 g čerstvého kozího sýra 40 % v sušině)
• 240 g mouky
• 120 g másla
• 1 vaječný žloutek
• sůl

Na náplň:
• 1 kotouček středně suchého kozího sýru (s plísní)
• 150 g sušených rajčat v oleji (ze sklenice)
• svazek pažitky
• čerstvě namletý barevný pepř

Postup:
1. 
Připravte si těsto: V misce smíchejte drobné kousky dobře okapaného sýra petit-suisse s prosátou moukou, změklým máslem a špetkou soli tak, aby vznikla homogenní směs. Uhněťte rukama kouli, zabalte jí do fólie a uložte na hodinu do lednice.
2.  Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň. Odstraňte z kozího sýra kůrku a v míse ho vidličkou rozmačkejte. Navrch nastříhejte pažitku. Nechejte okapat olej ze sušených rajčat a nožem je nahrubo nakrájejte. Přidejte je do mísy, opepřete a promíchejte.
3.  Předehřejte troubu na 180 °C. Na pomoučeném válu rozválejte těsto a vykrojte z něj kroužky o průměru zhruba 10 cm. Připravenou náplň položte doprostřed každého kroužku a přeložte těsto tak, aby vznikly taštičky. Okraje těsta přimáčkněte pevně k sobě. Taštičky potřete rozšlehaným žloutkem a na 15 minut vložte do trouby, dokud se taštičky dozlatova nepropečou. Navrchu je můžete lehce posypat hrubou solí.

Tipy a triky:
* Křehké těsto na taštičky nechte před válením chvíli odležet v lednici. Pracovní plochu i váleček si nezapomeňte vysypat moukou.
* Taštičku si vykrojte skleničkou s větším průměrem. Po naplnění přehněte, okraj zpevněte i spojte vidličkou a potřete mašlovačkou či štětečkem a potřete rozšlehaným vajíčkem.

Odlehčené tiramisu

Tenhle nepečený dort, kam nepřijdou žádná syrová vejce, můžete bez obav nabídnout i dětem. Skoro bleskové tiramisu dělá Martin s italským vínem marsalou, které přidá do kávy na máčení cukrářských piškotů. Do krému Jakub zašlehá mascarpone i třicetiprocentní smetanu, vanilková semínka. Martinův recept se obejde bez syrových vajec, ovšem bez pořádné vrchní vrstvy kakaa nikoliv! I když je tento nepečený moučník rychlovka, musí si odpočinout hodiny v lednici.

Počet porcí: 4
Národní kuchyně: česká/ italská

Suroviny:
• 250 g sýra mascarpone
• 200 ml silné kávy nebo espresa
• 150 ml smetany na vaření
• 3 lžíce vína Marsala
• 4 lžíce cukru moučky
• 1 vanilkový lusk
• 20–22 dlouhých cukrářských piškotů
• kakaový prášek na posypání

Postup:
1. 
V míse šlehejte smetanu spolu s 3 lžícemi cukru moučky, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mascarpone, vnitřek vanilkového cukru a 1 lžíci vína. Vše opět prošlehejte.
2.  Připravte si pohárky nebo větší mísu.
3.  Do vlažné kávy přidejte zbývající víno a cukr. Cukrářské piškoty postupně máčejte do kávy a vyložte jimi mísu nebo poháry (podle potřeby je můžete nalámat). Na piškoty dejte vrstvu krému, pak opět piškoty. Postupně vrstvěte až k okraji.
4.  Pokud vám zbyde kávová směs, nalijte ji navrch dezertu, poprašte kakaovým práškem a uložte nejméně na dvě hodiny do lednice, pokud máte dort v míse; na půl hodiny, pokud je ve sklenici.

Tipy a triky:
* Mascarpone můžete použít také místo parmazánu a másla do italského rizota.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:45
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat