Táta si v neděli pořádně přivstane, protože vypravuje kluky na tajnou výpravu s Ivetou a chce jim připravit vydatnou svačinu v podobě selských sendvičů s vepřovými špalíčky. Ještě z dětství si pamatuje ubrousek přilepený na rohlíku, proto se snaží, aby Jakub s Matesem svoje svačiny rozbalovali s nadšením a nebyli zklamaní obsahem. Martin Polačko zatím udělá pro kamaráda Víťu, který je zklamaný, že sešlo ze zabijačky u strýce na Moravě, malé vepřové hody.
Náhradní program obsahuje domácí škvarkovou pomazánku a vlastní sekanou z mleté vepřové plece. Kluky po návratu z podzimního výletu určitě zahřeje zeleninová polévka s kroupami, dospělé Víťův ryzlink, sekačka potěší všechny. Kluci se podívali na farmu, diváci nakouknou do zákulisí supermarketu, kde se mele čerstvé vepřové maso.
Všechny, kdo už ani nevědí, jak si uškvařit sádlo, vyrobit voňavé škvarky a upéct oblíbenou fašírku, čeká užitečná lekce. K takové české domácí hostině se hodí makový závin, který upeče Iveta podle maminčina receptu.
Podle Martina jde o maďarský moučník, každopádně skvělý, o čemž se přesvědčíte, když si celkem rychlý závin po tátově nedělním vaření na Prima family upečete sami doma.
Selský sendvič s vepřovými špalíčky
Výborná svačina na delší výlet. Selské sendviče s vepřovými špalíčky mají základ v pokrájené vepřové pečeni. Špalíčky syrového masa ochuťte solí, pepřem, tymiánem, obalte slaninou a upečte na plechu v rozpálené troubě. Kousky masa přijdou mezi krajíce selského chleba s pomazánkou z másla, trošky strouhané nivy a řapíkatého celeru.
Počet porcí: 3
Národní kuchyně: česká
Suroviny:
Na vepřové špalíčky:
• 600 g vepřové pečeně
• anglická slanina
• olivový olej
• sůl a pepř
Na pomazánku:
• 8 krajíců chleba
• 100 g rokfóru nebo nivy
• 50 g másla
• 1 řapík celeru
• 50 g ořechových jader
Postup:
1. Pečeni nakrájejte na špalíky, obalte slaninou a na pečicím papíru upečte v troubě při 180 °C doměkka. Po upečení ještě nakrájejte.
2. V misce míchejte vidličkou změklé máslo s rokfórem, dokud nevznikne mazlavá směs.
3. Omyjte řapíkatý celer, osušte ho a nakrájejte ho na drobné kostičky. Nahrubo nadrťte ořechová jádra. Vmíchejte to vše do pomazánky.
4. Namažte krajíce chleba směsí másla a rokfóru. Přidejte maso a přikryjte zbývajícími čtyřmi krajíci chleba. Zabalte sendviče do fólie a uchovejte je v chladnu až do konzumace.
Tipy a triky:
* Aby se kousky masa nepřipekly na pekáč nebo na plech, můžete si nádobí vyložit pečicím papírem.
* Vepřová pečeně bez kosti (karé) je sušší libové maso, proto je Martin doporučuje obalit slaninou a okořenit voňavými bylinkami.
Zeleninová polévka s kroupami
Zdravá zeleninová polévka s poněkud opomíjenou zavářkou. Zeleninová polévka s kroupami obsahuje ještě mrkev a řapíkatý celer, které Martin nakrájí na čtvrtkolečka, pokrájené syrové zelí, základem je poctivý zeleninový vývar. Připravenou zeleninu je třeba orestovat, doplnit plechovkou naložených rajčat, polévku okořenit rozmarýnem a nakonec Martin samozřejmě nezapomene přidat a povařit kroupy, po nichž se vydatná a zdravá polévka jmenuje.
Počet porcí: 4
Národní kuchyně: česká
Suroviny:
• 1,5 litru zeleninového vývaru
• 150 g propláchnutých krup
• 1 cibule
• 1 plechovka loupaných rajčat
• 100 g bílého zelí
• 2 mrkve
• rozmarýn
• olivový olej
• pepř a sůl
Postup:
1. Zeleninu si pokrájejte. Na čtvrtkolečka mrkev a řapíkatý celer, cibuli nadrobno, zelí na větší kousky. Orestujte cibuli, pak ostatní zeleninu.
2. Do polévky dejte rajčata z plechovky, zalijte ji zeleninovým vývarem, který jste si připravili vedle, a vařte.
3. Ke konci přidejte kroupy, dosolte a opepřete.
Domácí škvarková pomazánka
Po téhle pomazánce se doma jen zapráší. Na škvarkovou pomazánku si vyškvařte vepřové sádlo. Nakrájený bok zalijte vodou a nechte škvařit, až se voda vypaří a vzniknou krásné škvarky. Martin je oddělí, naseká – nemele, má radši větší kousky. Spojí je s vychladlým sádlem a orestovanou cibulkou a česnekem, Kuba pomazánku, která musí ztuhnout v lednici, dochutí solí, pepřem, pažitkou a majoránkou.
Počet porcí: 4 a více
Národní kuchyně: česká
Suroviny:
• 1 kg vepřového sádla
• 100 ml vody
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• pažitka
• 4 lžíce sádla
• 1 lžíce majoránky
• sůl a pepř
Postup:
1. Vepřové sádlo si nakrájejte na větší kostky, osolte a s vodou dejte vyškvařit.
2. Mezitím si nasekejte cibuli na kostičky, nakrájejte pažitku, nadrťte česnek. Česnek a cibuli orestujte jako základ.
3. Z vyškvařeného sádla si vyberte škvarečky, které dejte do mísy, tekuté sádlo si nechte ztuhnout a uschovejte ho na jinou příležitost.
4. Škvarky pomelte nebo pokrájejte jako Martin a smíchejte je se sádlem, cibulkou, česnekem, pažitkou, osolte, opepřete a dejte ztuhnout.
5. Mažte na dobrý chléb.
Tipy a triky:
* Pomazánku krásně provoní nadrobno nasekaný řapíkatý celer.
* Stroužek česneku rozřízněte podélně a před dalším zpracováním vyjměte ze středu klíček, který je těžko stravitelný.
Jinačí sekačka
Sekaná pečeně potřená kečupem bude určitě chutnat nejen dětem. Jiné sekačky bude několik šišek, takže spolyká dost cibule a čerstvého koření, houska stačí jedna, vajíčka potřebujte dvě. Sekaná se nejlépe rovnoměrně umíchá ručně, zvládne to i Jakub. Martinova vychytávka je, že šišky potře nejprve olejem a pak Matýsek bohatě kvalitním kečupem, který dodá pikantní chuť a krásnou barvu.
Počet porcí: 4 a více
Národní kuchyně: česká
Suroviny:
• 600 g mleté vepřové plece
• 1 starší houska
• 2 vejce
• několik lístků šalvěje
• 1 cibule, najemno nakrájená
• 2 stroužky česneku, prolisované
• snítka rozmarýnu
• olivový olej
• kvalitní kečup
• sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Nakrájejte housku na kostičky a spolu s vejcem ji dejte do větší mísy. Přidejte mleté maso, cibuli, česnek a najemno nasekané bylinky. Osolte, opepřete a vypracujte hladkou masovou směs.
3. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Z masa udělejte válec o průměru 10 cm a dejte ho na plech.
4. Maso zakápněte olivovým olejem a pořádně potřete kečupem.
5. Sekanou vložte do trouby a pečte při 170 °C přibližně hodinu.
6. Hotovou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte ideálně s domácími hranolky nebo vařenými brambory či s kaší.
Tipy a triky:
* Když sekanou pečeni potřete navrchu kečupem, dostane krásnou barvu.
Štrúdl s mákem a višněmi
Dobrý voňavý závin pravděpodobně pochází ze Slovenska nebo Maďarska, i když je to recept Ivetiny maminky. Na štrúdl s mákem a višněmi stačí kupované listové těsto. Potřebujete si svařit mletý mák s mlékem a strouhanou citronovou kůrou, přidejte cukr a kompotované višně. Pláty těsta podmažte máslem, zaviňte, navrchu potřete rozšlehaným vejcem a upečte. Iveta ukáže, jak na to.
Počet porcí: 4 a více
Národní kuchyně: česká/ maďarská
Suroviny:
• 500 g listového těsta
• 200 g mletého máku
• 300 ml mléka
• 300 g višní
• 60 g vanilkového cukru
• nastrouhaná kůra z poloviny citronu
• 1 vejce, rozšlehané
• máslo
Postup:
1. Jemně mletý mák povařte v mléce spolu s polovinou vanilkového cukru a trochou citronové kůry tak, aby vznikla hustá kaše. Přidejte vypeckované višně (mimo sezonu použijte kompotované) a druhou polovinu vanilkového cukru.
2. Předehřejte troubu na 180 °C.
3. Vyndejte těsto z lednice a rozdělte ho na dvě části. Na pomoučněném válu každou rozválejte do obdélníkového tvaru a potřete ji trochou rozpuštěného másla. Makovo-višňovou náplň rozdělte na připravený plát těsta, tak aby nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta.
4. Těsto opatrně zaviňte. Okraje stiskněte k sobě a ohněte je dolů. Závin přesuňte na plech, spoj má zůstat vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.
5. Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Jakmile budou krásně zlatavé, rychle s nimi ven!
Tipy a triky:
* Kostku syrového listového těsta porcujte podélně, ne napříč.