Podzimní a zimní období si žádá větší péči o správný jídelníček. Náš organismus je vystaven různým faktorům, které mohou neblaze ovlivnit imunitní systém. Nejsou to jen útoky infekčních nemocí. Zásadní a mnohdy opomíjený faktor představuje také stres, který může být způsoben nejen přepracováním, ale i špatnou výživou.
Je potřeba si uvědomit, že nejsme stroje a naše těla nejsou stavěna na dvanáctihodinový pracovní nápor u počítače, po němž následuje druhá směna, abychom stihli vše, co je potřeba. Zpracované potraviny plné éček a barviv, které do sebe ve spěchu „naládujeme“ a absence zdravého pohybu si také vybírají svoji daň. Okolnosti moderní doby nás vystavují nezdravým psychickým i fyzickým experimentům, které náš organismus těžce zvládá. Právě proto je tak důležité, abychom tyto negativní dopady na tělo díky jednoduchým trikům minimalizovali. Správná strava pomáhá kontrolovat fyziologické funkce těla a je také jedním z klíčů k posílení imunitního systému a udržení energie.
Uznávaná dietoložka Gemma Bischoff, nutriční specialistka Holmes Place pro Evropu, vybrala zásadní nutriční prvky, které nesmějí v podzimním a zimním jídelníčku chybět, abychom se udrželi fit a odolali atakům různých infekcí a nemocí.
„Je překvapivé, že i v naší moderní společnosti je mezi námi řada specificky podvyživených lidí, kteří jsou díky nízkému přísunu přírodních vitaminů, proteinů či stopových prvků ohroženi. Například nedostatek proteinu, obsaženého v mase, mléčných výrobcích či luštěninách snižuje funkci bílých krvinek, které jsou pro zdravou imunitu naprosto zásadní. Na vině mohou být i diety. Proto by hubnutí mělo, zejména v tomto období, probíhat bez drastických diet, které drží denní energetický přísun pod 1 100 kaloriemi,“ říká Gemma Bischoff.
Na co a proč se tedy podle Gemmy zaměřit, abychom si ve zdraví užili nadcházející zimní radovánky?
1. Vitamin C
Jezte co nejvíce ovoce a zeleniny. Potraviny bohaté na vitamin C a beta-karoten jsou například citrusové plody, zelí, brokolice, dýně, brusinky, červené hroznové víno a špenát. Posilují imunitní systém a chrání před volnými radikály, které imunitní buňky poškozují. V obdobích stresu má vaše tělo navíc zvýšenou spotřebu tohoto vitaminu.
2. Vitamin D
Průzkumy ukazují, že vitamin D může snížit riziko nemocí a urychlit rekonvalescenci organismu. Vytváří hormon, který v těle chrání a uzdravuje geny. Jedním z těchto genů je cathelicidin, přírodní antibiotikum, které má schopnost bránit tělo před dopadem virových infekcí jako chřipka či rýma. Vysoký obsah vitaminu D naleznete v uzených rybách, slanečcích, margarínu, vejcích a celozrnných cereáliích.
3. Prebiotika a probiotika
Prokazatelně snižují nemocnost. Prebiotika obsažená například v česneku, pórku, cibuli, banánech nebo medu jsou potravinovým zdrojem pro probiotika, která nalezneme v živých kulturách mléčných výrobků. Společně posilují imunitní systém prostřednictvím vyvážení střevní mikroflóry. Současný výzkum se zaměřuje na jejich schopnost redukce nebezpečných bakterií a syntézu vitaminů B.
4. Vitamin A
Zásadní vitamin pro imunitní systém, který posiluje tvorbu protilátek v těle, uchovává a obnovuje povrch pokožky. Vitamin A zabraňuje negativním buněčným změnám a posiluje imunitu. Přírodním zdrojem jsou například karotka, brokolice nebo rajče.
5. Zinek
I malý nedostatek zinku má vliv na omezení tvorby hormonů a na jejich aktivitu, snižuje množství a funkci bílých krvinek, a tedy i schopnost buněk bojovat s infekcemi. Proto by měl být zinek v zimním období ve stravě zastoupen v maximální míře. Obsahují jej ořechy, semínka, hovězí, jehněčí a vepřové maso nebo ječmen.
6. Selen
Důležitý antioxidant, jehož nedostatek v těle vytváří prostředí posilující nežádoucí, útočící viry. Zdroji selenu jsou vlašské ořechy, čočka, tuňák, celozrnný chléb a slunečnicová semínka.
7. Vitamin E
Zásadní antioxidant chránící buněčné stěny je předmětem výzkumu coby antivirální látka. Vitamin E se nachází ve slunečnicovém oleji, avokádu, müsli, cizrně, sladkých bramborách, mandlích a kapustě. Jeho vynikajícím zdrojem je i losos.
8. Omega 3 mastné kyseliny
Protizánětlivý zdroj zdravého imunitního systému zastoupený v rybím tuku. Čerpat jej lze například z makrel, sleďů, lososů, pstruhů a čerstvých tuňáků.
Tipy Gemmy Bischoff na zdravé a chutné „zobání“ a vhodné nápoje během podzimních a zimních dnů:
• Pijte vodu, přírodní ovocné a zeleninové džusy, nevynechávejte ani zelený čaj.
• Mezi jídly si dejte svačinku v podobě směsi ořechů a slunečnicových semen či mandlí, zakousněte celozrnný chléb nebo si pochutnejte na jogurtu s živými kulturami.
TIP Bety: Chcete poradit, jak si udržet štíhlou postavu i v zimě? Zeptejte se zdarma naší osobní trenérky Petry z Holmes Place!
Sledujte nás na sociálních sítích: