Kančí svíčková se sušenými višněmi, carpaccio ze zauzeného dančího hřbetu nebo dýňový cheesecake s muškátovým oříškem. Festival chutí – vůně podzimu, který proběhne od 15. října do 4. listopadu, nabídne pestré menu plné podzimních specialit v těch nejzajímavějších úpravách a kombinacích.
Podzimní Festival chutí se letos uskuteční už potřetí a zapojí se do něj šestnáct restaurací z celé České republiky. Zatímco minulý rok se speciální menu servírovala ve čtyřech městech, letos je jich už sedm – Praha, Brno, Český Krumlov, Pardubice, Mělník, Beroun a Tuchoměřice.
Festivalu chutí kraluje zvěřina
„Loni měla největší úspěch zvěřina. Není proto žádným překvapením, že ji tentokrát do svého menu zařadily téměř všechny podniky,“ říká k nabídce Pavel Suchánek, ředitel rezervačního systému Alakarte.cz. Hosté si tak budou moct pochutnat například na špikované mořené kančí kýtě se šípkovou omáčkou, do růžova pečeném hřbetu z muflona na másle a čerstvém tymiánu nebo jemné zvěřinové paštice s vlašskými ořechy a brusinkovou omáčkou.
Na zvěřinu vsadil také šéfkuchař restaurace U Modré kachničky II Michael Váňa, který působil ve vyhlášeném Grand restaurantu v Malmö a vařil pochoutky pro švédského i norského krále. „Práce se zvěřinou mě hodně baví. Připravil jsem divokou kachnu, která v Česku vždycky byla nejběžnějším divokým masem. Je ale hodně ošidná a náročná na přípravu, její pověst tak pošramotila spousta kuchařů bez zkušeností. A právě proto jsem si ji vybral,“ přiblížil Michael Váňa. V jeho menu najdete i hodně netradiční dezert – bramborové knedlíky plněné švestkami, sypané mákem a škvarečky.
Šéfkuchaři nezapomněli na sezónní zeleninu ani ovoce
Ve festivalové nabídce figuruje i spousta sezónní zeleniny a ovoce, které k podzimu neodmyslitelně patří. Nešetřil s nimi ani šéfkuchař Pizzerie Latrán v Českém Krumlově, Otakar Müller: „Z kořenové zeleniny jsem použil mrkev, petržel, dýni, celer a řapíkatý celer. Z ovoce pak čerstvé i sušené hrušky a švestky. Rád se při vaření nechávám inspirovat na trzích a v obchodech, kde vybírám ty nejkvalitnější suroviny. Právě ty ve mně probouzí nápady a spojení různých chutí.“
Všechny restaurace pro festival připravily speciální tříchodová menu za cenu 290 a 390 Kč. „Šéfkuchaři opět využili toho, že měli při vaření volné ruce. Jejich fantazie snad nezná hranic. Každý rok přicházejí s originálnějšími nápady a kombinacemi,“ doplnil Pavel Suchánek z Alakarte.
Bližší informace včetně seznamu zapojených restaurací a jednotlivých menu jsou k dispozici na oficiálním webu Festivalu chutí. (www.festivalchuti.cz) Právě tam si můžou hosté rezervovat svůj stůl. Potvrzení o rezervaci dorazí do 10 minut. Platí se až na místě. Navštívenou restauraci pak mají možnost ohodnotit na Alakarte.cz.
Zúčastněné restaurace:
• Ambroisie Caffé Restaurant, Praha
• Amade Restaurant, Praha
• Auberge de Provence, Tuchoměřice
• Bibita Nuova, Praha
• Chateau St. Havel, Praha
• Hlučná Samota, Praha
• Noem Arch Restaurant, Brno
• Pizzerie Latrán, Český Krumlov
• Renommé Restaurant, Praha
• Restaurant MOOD, Praha
• Restaurace u sv. Václava, Mělník
• Restaurace Rybárna, Pardubice
• Sosta Restaurant, Beroun
• U Emy Destinnové, Praha
• U Modré kachničky II, Praha
• Restaurant Valoria, Brno
Sledujte nás na sociálních sítích: