Není žádným tajemstvím či překvapením, že se člověk rychle obalí tukem, když se cpe hamburgery a hranolky. Jenže pas a břicho nejsou jedinými partiemi těla, které doplácejí na konzumaci těchto nezdravých jídel. Podle australských vědců totiž milovníci těchto pokrmů rychlého občerstvení také pěkně blbnou. Podobné pokrmy snižují totiž IQ, protože negativně působí na mozek. Zvláště u dospívajících.
A nejhorší vliv mají na dospívající mládež. Tým doktorky Anett Nyaradiové prokázal, že jedinci, kteří ve čtrnácti začnou konzumovat jídlo z rychlého občerstvení, mají v sedmnácti mnohem horší výsledky u testů myšlení a paměti než jedinci, kteří se podobným jídlům vyhýbají.
„V této studii jsme zjistili, že pozorovaní jedinci, kteří ve velké míře konzumovali jídlo z rychlého občerstvení, hluboce prosmažené brambory, červené a konzervované maso a slazené limonády, měli horší výsledky v reakčním čase, mentálních schopnostech, vizuální pozornosti učení a paměti,“ tvrdí tým doktorky Anett Nyaradiové z University of Western Australia.
Podle ní škodí vysoký obsah omega-6 mastných kyselin a nízký obsah omega-3 mastných kyselin ve smažených pokrmech z rychlého občerstvení. Přitom pro metabolismus a také pro mozek je ideální, když člověk konzumuje potravu, v níž jsou obě kyseliny zastoupeny v poměru 1:1. Jenže u smažených jídel z rychlých občerstvení je poměr 1:20 ve prospěch omega-6 mastných kyselin. A k tomu zvýšený příjem jednoduchých cukrů negativně ovlivňují hippokamp.
Sledujte nás na sociálních sítích: