Čaj by měl být každodenní součástí jídelníčku všech Evropanů. Neslazený a neochucený nápoj z lístků kamélie známé jako čajovník totiž obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají chránit srdce a cévy před poškozením. Podle výsledků rozsáhlé studie, kterou prezentovali pařížští vědci na sympoziu v Barceloně, konzumace čaje snižuje riziko úmrtí na choroby srdce o čtvrtinu. Olomoučtí vědci pak přišli s výsledky experimentu, v němž prokázali, že víno chrání srdce a cévy jen v mírném množství a v kombinaci s pohybem.
Profesor Nicolas Danchin z pařížského Centra preventivní medicíny (IPC) tvrdí: „Pokud si musíte vybrat mezi čajem a kávou, je asi lepší pít čaj.“ Konzumenti kávy totiž velmi často také kouří, a právě kouření je významným rizikovým faktorem pro úmrtí na choroby srdce a cév. Osoby, které v Danchinově výzkumu nepily kávu, také častěji cvičily. Což je dalším faktorem, který snižuje riziko onemocnění kardiovaskulární soustavy. Káva sama o sobě obsahuje také antioxidanty. Konzumují ji však častěji ti lidé, kteří žijí nezdravě.
Výsledky jeho studie se opírají o sledování 131 401 osob ve věku osmnáct až pětadevadesát let v letech 2001 až 2008.
V Barceloně prezentovali svou studii také olomoučtí vědci vedení profesorem Milošem Táborským z Fakultní nemocnice Olomouc. Ti v experimentální studii sledovali vliv střídmé konzumace vína na zdraví srdce a cév. Během jednoho roku sledovali zdravotní stav skupiny osob, která pila sklenici bílého či červeného vína až pětkrát týdně. Někteří z nich se také věnovali aktivnímu pohybu.
U osob, které pily sklenici vína pětkrát týdně a zároveň minimálně dvakrát týdně sportovali, se zvýšila koncentrace „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi, a zároveň se snížila koncentrace LDL (škodlivého) cholesterolu v krvi. Vyšší koncentrace LDL cholesterolu vede k ateroskleróze neboli ucpávání cév tukovým plakem a ke zvýšení rizika úmrtí na choroby oběhové soustavy.
„Zjistili jsme, že střídmá konzumace vína měla ochranný účinek u lidí, kteří cvičili. Červené i bílé víno mělo stejné účinky,“ uvedl profesor Táborský na sympoziu v Barceloně.
Sledujte nás na sociálních sítích: