Jakmile někdo jednou začne s nezdravými pokrmy a dopřeje si burgery, pizzu, tukem přesycené hranolky a k tomu hromadu sladkostí, těžko se přesvědčí ke konzumaci zdravých potravin. Látky obsažené v pokrmech z rychlého občerstvení, tučných a sladkých jídlech, totiž potlačují chuť mozku na zdravé potraviny.
Profesorka Margaret Morrisová z University of New South Wales hovoří o začarovaném kruhu. Jakmile člověk začne spoléhat na stravu z rychlého občerstvení a polotovary, jeho mozek přestane zcela vnímat zdravé potraviny, nemá na ně chuť a po jejich konzumaci se necítí sytý a uspokojený. Takže takový člověk se dále láduje pizzami, hamburgery a hranolky, takže se u něj rozvíjí obezita a civilizační choroby.
„Takže je to nakonec tak, že když si dáte zmrzlinu k obědu a vyjdete na ulici, máte pak chuť na další zmrzlinu, když slyšíte či vidíte zmrzlináře,“ míní profesorka Morrisová.
Podle výzkumů provedených na hlodavcích mění nezdravé tučné a sladké pokrmy propojení v mozkových centrech odměny a uspokojení. Ke změnám dochází také v čelněočnicové části mozkové kůry, která souvisí s rozhodováním. Člověk, který má vlivem nezdravé stravy přebudováno toto centrum, není schopen se rozhodovat rozumně a volit zdravé potraviny.
Sledujte nás na sociálních sítích: