Šálek silné černé kávy bez cukru a mléka možná vnímají milovníci bělostných perliček jako hrozbu, podle brazilských stomatologů však může tento nápoj zdraví zubů pomáhat. Při mírné konzumaci totiž chrání chrup před kazy. Černá káva bez cukru a mléka má antibakteriální účinky.
Vědci z Federální univerzity v Riu de Janeiru zjistili, že silnější antibakteriální účinky má kávovník známý jako robusta (Coffea canephora), zatímco mezi milovníky kávy je oblíbenější arabica (Coffea arabica).
„Látky obsažené v této kávě ničí bakteriální biofilm, který tvoří na povrchu zubu plak, hlavní příčinu zubního kazu,“ tvrdí profesor Andréa Antonio z Federální univerzity v Riu de Janeiru.
Profesor Antonio je přesvědčen, že bakteriální biofilm rozkládají a ničí polyfenoly obsažené v kávě typu robusta. Doporučuje však jen mírnou konzumaci kávy. Při nadměrném pití se totiž projeví negativní účinek kyselin a dalších látek obsažených v černé kávě. Je to podobné jako s pitím alkoholu. Malé množství tělu prospívá, větší naopak škodí.
„Zatímco tyto výsledky jsou vzrušující, musíme vyzvat veřejnost, aby byla při konzumaci kávy opatrná, protože nadměrné pití černé kávy může způsobit skvrny na zubech a kyselost tohoto nápoje může narušit zubní sklovinu,“ tvrdí profesor Antonio.
Podle něj také zcela mizí pozitivní účinky černé kávy na zdraví zubů, když si člověk nápoj osladí a přidá do něj mléko či smetanu.
Sledujte nás na sociálních sítích: