Drahé jídlo chutná lépe, přestože není drahé

Nic nechutná tak dobře jako jídlo, o němž člověk ví, že je drahé. Vysoká cena na jídelníčku či večeře v luxusní restauraci chutnají lidem skutečně více než stejný pokrm, u něhož je cena nízká či je servírován v levnějším podniku. Psychologové z New Yorku prokázali, že vědomí hodnoty pokrmu může silně ovlivnit vnímání chuti.

Tato studie dokazuje, že návštěvníci restaurace, kteří platí více za své jídlo, si myslí, že je jídlo chutnější, než když zaplatí za stejné jídlo méně,“ tvrdí autoři z Cornell University v New Yorku.

V experimentálním výzkumu skupině osob řekli, že může sníst, co hrdlo ráčí. Část za to zaplatila čtyři dolary (asi osmdesát korun), část osm dolarů (asi sto šedesát korun).

Osoby platící osm dolarů hodnotily pokrmy o jedenáct procent lépe než ti, kteří platili čtyři dolary,“ uvádějí v závěru svého výzkumu vědci z Cornell University.

Obě skupiny přitom pozřely zhruba stejné množství jídla, cena tedy neovlivňovala objem konzumace, pouze vnímání chuti.

„Byli jsme fascinováni zjištěním, jak malý vliv má cena pokrmu na to, kolik toho lidé sní, a jak obrovský vliv má naopak na to, jak lidem pokrmy chutnají,“ uvedl ke studii profesor Brian Wansink z Cornell University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší pro Berany příležitost ke zlepšení komunikace ve vztazích. Je to ideální čas na sdílení pocitů a očekávání s partnerem. Singles mohou potkat někoho zajímavého v neobvyklém kontextu, takže buďte otevřen... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

158 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:02
318 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:57
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat