Celozrnné obiloviny, zelenina, sója a omezený příjem kalorií, to jsou podle britských dietologů klíčové položky jídelníčku japonských žen, které se v průměru dožívají nejvyššího věku na celém světě. Zhruba šestaosmdesát let jim zaručuje především pravidelná konzumace zeleného čaje a syrových ryb v podobě sushi.
„Pokud hledáte klíč k dlouhému a zdravému životu, zdá se, že Japonky ho zřejmě vlastní a mohou vám ho poskytnout,“ píše britský Daily Mail.
Ženy v jediném císařství světa příliš neholdují mléčným výrobkům a pečivu. To je také důvod, proč žijí déle než Evropanky.
Podle britských lékařů konzumují ženy v Japonsku asi o čtvrtinu méně kalorií než ženy v západní Evropě. Týdně naopak mají alespoň třikrát syrovou rybu.
Snížit energetický příjem pomáhá také fakt, že Japonky používají místo příboru tyčinky. Jimi člověk jí pomaleji a mozek stačí dříve vyslat signál, že je syt. Takže se snižuje přejídání.
Zelený čaj je bohatým zdrojem fenolických látek, které v těle působí jako silné antioxidanty a chrání před rakovinou i řadou civilizačních chorob. Syrová ryba je zase zdrojem omega-3 mastných kyselin, které působí blahodárně na nervovou soustavu, metabolismus i oběhovou soustavu.
Průměrná délka života Češek v roce 2012 je 80,9 roku, zatímco u Japonek je to 86,4 roku.
Sledujte nás na sociálních sítích: