Zdravou a štíhlou linii si člověk udrží dobrou životosprávou. Tou se rozumí vyvážená a pestrá strava zahrnující velké množství zeleniny. Chce-li člověk zhubnout, většinou mu lékaři či dietologové doporučí zvýšit příjem zeleniny a ovoce. Nejoblíbenějšími druhy bývají zelený hrášek, zavařená kukuřice a brambory. Jenže právě tyto potraviny obsahují velké množství škrobů a hubnutí ohrožují. Vědci z Harvardu proto doporučují konzumaci těch druhů zeleniny, které obsahují málo škrobu.
Místo těchto populárních typů by tak měli lidé začlenit do jídelníčku především listovou zeleninu, květák, brokolici, lilky, papriky, cukety či okurky. Z ovoce pak pomáhá to s nízkým obsahem cukrů a vysokým obsahem antioxidantů – bobulové ovoce, jablka a hrušky.
Vědci z Harvardovy univerzity zkoumali jídelníčky několika tisíc Američanů a všímali si, jak se mění jejich váha. Prokázali, že z dlouhodobého hlediska hubnou nejlépe ti, kdo konzumují hodně zeleniny a ovoce. Ale pokud se odpůrce zeleniny dal na zdravější jídelníček, většinou začlenil do své stravy ty druhy, které jsou bohaté na škroby a jiné sacharidy. A hubnutí se tím zpomalilo.
Lidé ze Západu obyčejně jedí zeleniny málo. A když po nějaké sáhnou, pak většinou po té sladké a škrobnaté, která jim jaksi chutná víc. Ačkoli jsou také v jídelníčku důležité, obsahují draslík, vitamin C, vitamin B6, železo a vlákninu, musí se konzumované množství hlídat. Jsou totiž bohaté na sacharidy, které zvyšují hladinu krevní glukózy.
„Nicméně z našeho výzkumu stále vychází jedno, v dlouhodobém měřítku je konzumace velkého množství ovoce a zeleniny nejlepším faktorem pro hubnutí a prevenci obezity. Osoby konzumující hodně zeleniny a ovoce zhubnou více a jsou dlouhodobě štíhlejší,“ uvedli autoři studie z Harvardovy univerzity v rozhovoru pro Live Science.
Sledujte nás na sociálních sítích: