Kdo není schopen odolat tučným jídlům a nezdravým pokrmům z rychlého občerstvení, měl by si dopřávat denně alespoň kvalitní čaj. Pravidelná konzumace čaje potlačuje také škodlivé změny v krvi, které souvisejí s konzumací tučných pokrmů a které vedou k rozvoji diabetu typu 2.
Zatím byl pozitivní vliv látek obsažených v čaji na metabolismus potvrzen u zvířecích modelů. Teď se vědci budou zabývat účinky čaje přímo na člověka, podle všeho ale budou výsledky stejné.
Při laboratorních pokusech se podařilo prokázat, že konzumace černého i zeleného čaje vede ke zpomalení tloustnutí i při konzumaci tučných jídel a omezuje také ukládání tuků na břiše.
Černý čaj navíc vedl ke snížení škodlivých změn v krvi souvisejících s konzumací tuky přesycené stravy. Mezi tyto změny patří zvýšená hladina nebezpečného cholesterolu, zvýšená hladina glukózy v krvi a rezistence vůči inzulinu. To vše jsou přitom rizikové faktory vedoucí k rozvoji diabetu typu 2.
Konzumace čaje byla v minulosti pozitivně spojována také s omezením rizika rakoviny, chorob srdce a některých neurodegenerativních nemocí.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!
Sledujte nás na sociálních sítích: