Potěšení a příjemných pocitů člověk rád nedosahuje a nevyhledává jen pro ně samotné. Mozek nás nutí jíst dobroty, milovat se a požívat látky způsobující příjemné pocity proto, že se tak chrání před negativními vlivy stresu.
Podle neurologů z Ohia totiž příjemné pocity inhibují úzkostné reakce mozku na stres.
Experimentální výzkum v tomto směru provedli docentka Yvonne Ulrichová Laiová a profesor James Herman z University of Cincinnati, kteří došli k závěru, že příjemné pocity a potěšení omezují účinky stresu až po dobu sedmi dní. Sex a konzumace dobrot tak mohou mít dlouhodobé účinky.
„Tyto závěry nám umožňují lépe chápat motivaci konzumace komfortních potravin ve stresujícím období. Ale na základně našich experimentů je důležité poznamenat, že i malé množství takových potravin má výrazný vliv na redukci stresu a není třeba se přejídat,“ uvedla docentka Ulrichová Laiová.
Sledujte nás na sociálních sítích: