Výběr šálků, hrnků a sklenic pro servírování kávy má mnohem větší vliv na chuť tohoto nápoje než jen na vizuální dojem z konzumace. Barva hrníčku může ovlivnit vnímanou chuť jednoho a téhož nápoje s ohledem na hořkost. Zatímco v bílém porcelánovém šálku chutná káva hořce, v modrém či skleněném sladčeji.
To je praktickým objevem zvláště pro provozovatele kaváren. Ti by se tak měli vyhnout servírování nápoje do bílých porcelánových šátků, neboť tyto podtrhují hořkost a trpkost kávy. Naopak modrý a skleněný šálek či hrníček vyvolávají dojem sladší chuti.
Psychologové z Austrálie a Oxfordu chtěli prověřit tvrzení některých baristů, že z bílého šálku chutná káva poněkud hořce. A tak provedli přísně řízený experimentální výzkum.
Z něho vyplývá, že bílý šálek posiluje vnímání intenzity chuti ve srovnání se skleněným šálkem. Ale zároveň chutná hořčeji a trpčeji než z šálku modrého či skleněného. Nejsladčeji pak chutná káva konzumovaná z šálku modrého.
Podle doktora George Doorna hrníček může být „hnědost“ kávy podporována (bílý šálek), nebo naopak ztlumena (průhledný a modrý šálek). Hnědá je totiž v mozku automaticky spojována s hořkostí.
„Tento efekt je tak výrazný, že může znamenat to, že se zákazník na lahodnou kávu vrátí, nebo naopak kvůli hořké kávě už nepřijde,“ míní doktor Doorn z Austrálie.
Paradoxně bílý hrnek je nejčastějším druhem nádoby pro servírování kávy v barech a kavárnách.
Sledujte nás na sociálních sítích: