Americká mikrobiální ekoložka Christina Agapakis vystudovala Harvardskou i Yaleovu univerzitu. Vědkyně v oboru syntetické biologie se teď spojila s umělci a vytvořila unikátní projekt zvaný Selfmade. V jeho rámci připravila kolekci unikátních zrajících sýrů s nebývalou aromatikou. K jejich výrobě použila bakterie z podpaží, chodidel a pupků několika osob.
Na výrobě sýrů spolupracovala s expertkou na aromata Sissel Tolaas, s níž pak sýry přivezla na výstavu syntetické biologie do Dublinu.
„Selfmade je sérií mikrobiálních črt, portrétů reflektujících individuální mikrobiální složení těla v unikátním sýru,“ tvrdí expertka.
Každý jeden sýr obsahuje unikátní bakteriologickou kulturu z určitého místa různých umělců, vědců a osobností.
Christina Agapakis izolovala bakteriální kultury tak, aby získala čisté kmeny bez zdraví škodlivých druhů. Těmi pak osadila zrající sýry. Každý jeden z nich má kvůli unikátní skladbě bakterií výjimečné aroma.
„Přes chemickou a biologickou podobnost existuje samozřejmě odlišná kulturní a emocionální reakce na aromatické sýry a páchnoucí nohy. Výrobou sýrů pomocí mikrobů z lidského těla chceme zdůraznit bakteriální propojení těchto témat a polemizovat o roli pachů a mikrobů v našich životech,“ vysvětlila doktorka Agapakis v rozhovoru pro magazín Dezeen.
Sledujte nás na sociálních sítích: