Britský zmrzlinář Charlie Fancis má první zmrzlinu na světě, která fosforeskuje, a je zároveň jedlá. Neobsahuje totiž fosfor, který sice ve tmě září, ale pro člověka je toxický, nýbrž využívá principu bioluminiscence. Tedy světélkování živočichů ve tmě. Kopeček zmrzliny však proto vyjde na ohromných 140 liber – asi 4,2 tisíce korun.
Zmrzlinář Francis z Bristolu s kopečkem ve tmě skutečně září. Zmrzlina obsahuje syntetickou verzi bílkovin, které v sobě mají někteří vodní láčkovci, jež dokážou světélkovat.
Francis využil výzkumy bioluminiscence mořských živočichů a poznatky aplikoval při výrobě zmrzliny. Jenže bílkovina a její syntéza jsou tak drahé, že se z kopečku mraženého krému stává rázem jedna z nejdražších zmrzlin na světě.
„Je to neuvěřitelná věc, ale ještě jsme stále na počátku nějaké větší produkce. Ta bílkovina, kterou používáme ve zmrzlině, reaguje s jazykem při neutrálním pH. Takže jakmile ústa bílkovinu zahřejí, zvýší se pH a zmrzlina začne zářit,“ tvrdí Francis.
Sledujte nás na sociálních sítích: