Ačkoli nejlepší pizzu umějí udělat Italové, Britové znají proporce dokonalého slaného koláče, který si zamilovaly národy po celém světě. Ideální pizza má přesný poměr síly těsta uprostřed a u krajů vzhledem k síle posypky a dochucovadel pokladených nahoře. To se ovšem zásadně liší u pizzy široké osmadvacet či šestatřicet centimetrů.
„Zkoumali jsme matematický vztah mezi velikostí pizzy a jejím poměrem posypky k spodní části u středního výřezu. A dokázali jsme, že nezáleží jen na celkové síle pizzy, která je ovlivněna jejím průměrem, ale že je důležitý také poměr posypky vůči spodnímu těstu,“ tvrdí doktorka Eugenia Cheng z University of Sheffield.
Její tým matematicky vyjádřil vzorec pro ideální pizzu takto: t/d . r6/(r3-α)2
Proměnná „t“ přitom zastupuje konstantní objem posypky, „d“ je konstantním objemem těsta, „r“ poloměrem pizzy a „α“ šířkou okraje. A pokud člověk do vzorce dosadí, zjistí, že průměrná výseč z pizzy o průměru osmadvacet centimetrů má o deset procent víc posypky než výseč z pizzy o průměru šestatřicet centimetrů.
Malé pizzy mají také silnější kůrku, širší okraje a nedostatek posypky u okrajů. „Můžete si vybrat menší pizzu a mít více posypky na každé porci, nebo větší pizzu a mít méně rozbředlý spodek těsta,“ míní doktorka Cheng.
Sledujte nás na sociálních sítích: