Gurmáni, pozor! Vědci sestavili vzorec na ideální pizzu

Ačkoli nejlepší pizzu umějí udělat Italové, Britové znají proporce dokonalého slaného koláče, který si zamilovaly národy po celém světě. Ideální pizza má přesný poměr síly těsta uprostřed a u krajů vzhledem k síle posypky a dochucovadel pokladených nahoře. To se ovšem zásadně liší u pizzy široké osmadvacet či šestatřicet centimetrů.

Zkoumali jsme matematický vztah mezi velikostí pizzy a jejím poměrem posypky k spodní části u středního výřezu. A dokázali jsme, že nezáleží jen na celkové síle pizzy, která je ovlivněna jejím průměrem, ale že je důležitý také poměr posypky vůči spodnímu těstu,“ tvrdí doktorka Eugenia Cheng z University of Sheffield.

Její tým matematicky vyjádřil vzorec pro ideální pizzu takto: t/d . r6/(r3-α)2

Proměnná „t“ přitom zastupuje konstantní objem posypky, „d“ je konstantním objemem těsta, „r“ poloměrem pizzy a „α“ šířkou okraje. A pokud člověk do vzorce dosadí, zjistí, že průměrná výseč z pizzy o průměru osmadvacet centimetrů má o deset procent víc posypky než výseč z pizzy o průměru šestatřicet centimetrů.

Malé pizzy mají také silnější kůrku, širší okraje a nedostatek posypky u okrajů. „Můžete si vybrat menší pizzu a mít více posypky na každé porci, nebo větší pizzu a mít méně rozbředlý spodek těsta,“ míní doktorka Cheng.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
199 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat