Tvar čokolády může mít výrazný vliv na vnímání její chuti, zjistili britští vědci. Odborník na senzorické vnímání Charles Spence experimentálně prokázal, že lidem chutná čokoláda se zaoblenými tvary více než ta hranatá. Vnímají totiž tu kulatější jako sladší, zatímco hranatost zvyšuje pocit, že je kakaová pochoutka hořčejší.
Lidé si tak vytvářejí stálé asociace mezi tvarem a chuťovou vlastností potraviny. Zaoblené tvary jsou vnímány jako sladší, zatímco hranaté jako hořčejší.
Spence to prokázal při experimentálních pokusech s dobrovolníky, kteří měli ochutnávat různé druhy čokolád a hodnotit jejich sladkost a obsah kakaa. Žádná z testovaných osob netušila, která čokoláda obsahuje nejvíce cukru a která nejméně. Vzorky však měly různý tvar.
„Z výsledků je jednoznačně patrné, že zaoblené tvary vyvolávají v konzumentech pocit, že je čokoláda sladší,“ cituje Spenceho britský list The Guardian.
Sledujte nás na sociálních sítích: