Elixír mládí sice ještě nikdo nevynalezl, přesto existuje několik možností, jak si udržet mladý vzhled. Pokud se nechcete svěřit do rukou plastického chirurga, existují potraviny, které vám v tom můžou pomoct.
Především to jsou potraviny bohaté na antioxidanty. Ty potlačují některé známky stárnutí, vyhlazují vrásky a zlepšují celkovou kondici. Držte se těchto potravin a uvidíte, že budete vypadat stále lépe.
Voda
Voda je základem všeho, je všude a přitom je skutečný zázrak přírody. Vyplavuje z těla nebezpečné toxiny a uchovává elasticitu pokožky a zachovává ji hebkou. Udržuje lesk vlasů a nehtů. Díky jejím hydratačním schopnostem jí patří na pomyslném žebříčku „omlazujících prostředků“ první příčka.
Borůvky
Jedna borůvka je vlastně takový jeden veliký antioxidant. Obsahuje karoten, antokyan, pterostilben, třísloviny (tanin) a mají též vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek. Čím víc jich sníte, tím víc zpomalíte proces stárnutí. Pomáhá totiž regenerovat buňky. Obsahuje velké množství vitaminu C, který posiluje imunitní systém.
Čokoláda
Jedná se především o hořkou čokoládu, která obsahuje neurotransmitery, které odbourávají stres a snižují psychické napětí. Čokoláda zamezuje tvorbě krevních sraženin a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, vyživuje a omlazuje pokožku, zbavuje pleť vrásek a suché kůže, navrací jí jemnost a pružnost, napomáhá zmírnění celulitidy a celkově má příznivý vliv na formování postavy, pozitivně ovlivňuje tvorbu tzv. hormonů radosti a v neposlední řadě napomáhá odstranění deprese a stresu. Čím víc procent kakaa obsahuje, tím lepší má účinky na zdraví.
Ořechy
Díky obsahu magnezia, zinku, železa, selenu a nenasycených mastných kyselin jsou výborným přírodním kosmetickým přípravkem pro pokožku a vlasy. Přispívají k dobré kondici šedé mozkové kůry, pozitivně působí v prevenci proti rakovině, podporují imunitní systém a napomáhají odbourávání tuků v těle. Ořechy rovněž obsahují velké množství vitaminu E, vitaminy skupiny B, hořčík, měď a aminokyselinu arginin. Mají tak pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a působí preventivně proti zasažení infarktem a tvorbě křečí.
Brusinky
I v brusinkách je vitamin C, dále pak mají vysoký podíl vitaminu A, E a C, železa, vápníku, draslíku a antioxidantů. Mají schopnosti boje s rakovinným bujením a srdečními chorobami. Podporují spalování tuků. Nejznámější jsou jejich antibakteriální účinky, pomáhají především při infekcích močových cest.
Olivový olej
Už v starém Římě jej považovali za studnici mládí. Výborně hydratuje, zpevňuje a regeneruje pokožku. Jeho pravidelný přísun přispívá k ochraně před nádorovými onemocněními a zpomaluje proces stárnutí organismu. Jeho omega-3 a omega-6 mastné kyseliny chrání cévy. Kromě toho je zdrojem vitaminu A, D, E a K a karotenu. Chlorofyl podporuje vstřebávání živin v těle.
Ryby
Pravidelná konzumace ryb snižuje riziko Alzheimerovy choroby a mrtvice. Omega-3 mastné kyseliny chrání před kardiovaskulárními chorobami a kromě toho jsou ryby důležitou potravou pro dobrou činnost mozku. Když je zařadíte na jídelníček minimálně třikrát týdně, získáte nejen bezchybnou pleť, pevné nehty a lesklé vlasy, ale díky jejich nízké kalorické hodnotě se určitě ručička na váze posune směrem dolů.
Meruňky
Obyvatelé Himálaje je považovali za posvátnou rostlinu přinášející zdraví a dlouhověkost. Působí příznivě na vlasy, nehty, zjemňují pleť, podporují imunitu a snižují hladinu cholesterolu.Oranžová barva signalizuje velké množství beta-karotenu, tedy antioxidantu účinného v prevenci nádorových chorob.
Cibule a česnek
Cibule má dezinfekční schopnosti, dokáže také snižovat krevní tlak, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu, zvyšuje vylučování žluči a trávicích enzymů. Cibule obsahuje řadu důležitých vitaminů, minerálů a jejich solí např. síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, magnezium, vápník, provitamin A, dále vitaminy B1, B2, B3 a vitamin C. Rovněž napomáhá při spalování tuků. Česnek snižuje hladinu cholesterolu, působí proti nádorovému bujení a hubí střevní parazity. Obsahuje celou řadu sloučenin síry - alicin, aliin, alylcystein. Tyto sloučeniny snižují vysoký krevní tlak.
Avokádo
Na vitamin E bohaté avokádo udržuje zdravou pokožku, zabraňuje jejímu stárnutí a starším ženám ulehčuje období menopauzy. Draslík chrání před vysokým krevním tlakem a nenasycené mastné kyseliny přispívají ke snižování cholesterolu.
Sledujte nás na sociálních sítích: