Ledový čaj je oblíbenou alternativou letního osvěžení, ovšem podle lékařů volbou jen málo vhodnou. Je nejen bohatý na cukry, takže špatně v horku tiší žízeň, ale obsahuje vysokou koncentraci oxalátu, který způsobuje ledvinové kameny.
Lépe řečeno, oxalát je silná dikarboxylová kyselina, která reaguje s vápníkem a tvoří nerozpustné soli. Ty pak mohou v ledvinách formovat ledvinové kameny.
I horký čaj obsahuje oxalát, ovšem člověk ho nevypije tolik, co čaje ledového, který se balí v lahvích a prodává jako nápoj ke každodenní konzumaci. I u tohoto nápoje stejně jako u minerálních vod tedy platí, že neškodí jen mírná konzumace. Větším objemům, než pár decilitrů denně, by se lidé měli vyhýbat.
„U osob, které jsou náchylné na ledvinové kameny, je to nejhorší nápoj, který si mohou dopřát,“ varuje docent John Milner z katedry urologie na Loyola University v Chicagu.
Nejvíce ohroženi jsou přitom muži, ženy po menopauze a ty, které přišly o oba vaječníky.
Nejlepším nápojem v horkém létě je podle Milnera voda s trochou citronové šťávy, ta totiž obsahuje citráty, které tvorbu kamenů naopak omezují.
Sledujte nás na sociálních sítích: