Čokoláda a kakao patří bezesporu k těm nejoblíbenějším potravinám, které jsou zdravé. Extra hořká čokoláda či vařené kakao jako nápoj totiž zdraví skutečně prospívají. V mnoha ohledech. Vědci z New Yorku se však zabývali vlivem antioxidantů obsažených v kakau na paměť. A potvrdili, že pravidelná konzumace flavonoidů obsažených v kakaových bobech zlepšuje paměť a je prevencí starobní demence.
Tým doktorky Clare Waltonové podával skupině osob ve věku padesát až devětaosmdesát let každý den šálek kakaa. A po třech měsících pak vědci měřili, jak se zlepšila paměť u těchto pokusných osob.
„Tato studie naznačuje, že antioxidanty obsažené v kakau mohou zlepšit kognitivní funkce tím, že zvyšují průtok krve v určité oblasti mozku. Ta oblast mozku je přitom negativně postihována při stárnutí organismu,“ tvrdí doktorka Clare Waltonová.
S nastupujícím chladným obdobím roku může být šálek kakaa před spaním vhodnou metodou, jak si zpříjemnit dlouhé studené noci a pomoci svému mozku lépe si pamatovat.
Sledujte nás na sociálních sítích: