Olivy. Lahodná pochutina, která se hodí nejen do Martini nebo na pizzu. Kromě potěchy jazyka však pro alergiky může znamenat i velmi nemilou komplikaci na dovolené.
Proti vráskám i špatnému trávení
Olivy jsou plodem olivovníku, keře původem z Asie. Jsou velmi oblíbené v kuchyních napříč celým světem. Podle vědců mají navíc příznivý vliv na lidský organismus. Díky svým detioxidačním účinkům totiž hrají velkou roli v boji proti stárnutí a civilizačním a srdečním chorobám. Navíc zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv zkonzumovaných před hlavním jídlem může pomoci zvýšit hladinu žaludečních šťáv a urychlit tak trávení. To všechno ale za předpokladu, že dotyčný strávník netrpí alergií na olivy. V opačném případě se tato pochutina může změnit ve velké nebezpečí.
Stačí jedna oliva
Turečtí lékaři popsali případ osmadvacetiletého muže, u něhož byla před třemi lety prokázána alergie na pyl oliv. Požití pouhých několika oliv znamenalo výskyt alergické kopřivky po celém těle a také velmi nepříjemné svědění. Zajímavé ovšem bylo, že tato reakce byla velmi akutní a pacient si na žádnou předchozí alergii na potraviny nebo na výskyt jakékoliv kopřivky v minulosti nepamatoval.
Lékaři proto provedli sérii imunologických testů. Ty vyšly pozitivní jak na olivový pyl, tak i na latex, prach a roztoče. Alergie na jiné tropické ovoce či zeleninu, jako jsou broskve, kiwi nebo melouny, se prokázat nepodařilo. Při provokačních testech pomocí olivového pylu bylo dosaženo pozitivní alergické reakce, na olivový olej však pacient nereagoval.
Lékařská kuriozita?
Tento případ byl zajímavý z mnoha hledisek. Především šlo o jeden z prvních potvrzených případů alergie na olivy. Případ byl jedinečný také v tom, že se alergie na potraviny vyvinula z alergie na pyl stromu, z něhož plod pocházel. Lékaři proto tento nový syndrom přenosu alergie z pylu na plod pojmenovali jako olivový-olivový syndrom.
Zdroj: www.bez-alergie.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: