Kdo má pneumatiku na břiše a komu lékař hrozí ukazováčkem, když mu vyšetří srdce a oběhovou soustavu, měl by utíkat do obchodu a koupit si pytel mandlí. A denně si dopřát hrst těchto jader. Mandle jsou totiž superpotravina obsahující obrovské množství blahodárných látek, jejichž příjem chrání srdce a oběhovou soustavu, a navíc pomáhá odbourávat břišní tuky.
Mandle jsou bohatým zdrojem bílkovin a pomáhají rychle zahnat hlad. Jako důležitou složku jídelníčku je používají nejen celebrity, ale také sportovci a všichni fitness maniaci, kteří touží mít ploché bříško. Jádra mandloně jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a vitaminu E, který chrání buňky kůže před poškozením UV zářením a nervovou soustavu před rozvojem Alzheimerovy choroby.
Konzumace mandlí prospívá také lidem ohroženým diabetem. Konzumace těchto jader udržuje hladinu krevního cukru v normě. Krom vitaminu obsahují jádra ještě minerály, především hořčík, jenž je nezbytný pro nervovou soustavu, správnou funkci svalů a regulaci krevního tlaku.
Doktorka Karen Lapsley ze San Diega prezentovala výsledky šesti rozsáhlých vědeckých studií na konferenci v Kalifornii. Podle nich jsou mandle zdrojem cenných látek a měly by být pravidelně konzumovány především osobami, které mají problémy s nadváhou, hrozí jim onemocnění chorobami srdce a cév, mají potíže s metabolismem a jsou rizikovou skupinou pro rozvoj diabetu typu 2.
Sledujte nás na sociálních sítích: