Boj s alkoholem a tabákem by měl být odsunut na druhou kolej. Míní to epidemiologové z Liverpoolu, podle nichž největší hrozbu pro lidské zdraví dnes představuje kdysi velmi drahá surovina zvaná cukr. Jednoduché sacharidy jsou pak podle nich novodobým tabákem, který způsobuje závažná onemocnění u stovek milionů lidí na celém světě.
Za obezitu a choroby s ní související totiž nemohou tuky, ale především jednoduché cukry, jichž do sebe denně ládujeme ohromné množství. A může za to potravinářský průmysl.
Epidemiologové z Liverpoolu vyhlásili Akci proti cukru, která má donutit výrobce potravin, aby omezili používání všech jednoduchých sacharidů – i těch skrytých – v potravinách a pokrmech.
„Cukr je novodobý tabák. Je všude, v slazených nápojích, nezdravých pokrmech rychlého občerstvení a ve všem, co nevědoucím rodičům a jejich dětem cpe cynický potravinářský průmysl, jemuž jde o jediné – o zisk, nikoli o zdraví,“ varuje profesor Simon Capewell z University of Liverpool.
Podle Akce proti cukru sdružující britské zdravotníky není důvod, proč by nemohl potravinářský průmysl snížit používání jednoduchých cukrů o dvacet až třicet procent.
„Omezení používání cukrů může výrazně omezit epidemii obezity a bude mít také výrazný vliv na omezení nemocnosti různými chronickými chorobami,“ tvrdí Akce proti cukru.
Jednoduché cukry jsou dnes ve všem. Slazených a ochucených nápojích, mléčných výrobcích, hotových pokrmech, konzervách a pečivu včetně chleba.
„Musíme chránit zvláště děti před tímto veřejným hazardem se zdravím a potravinářský průmysl musí okamžitě snížit množství cukru, které přidává do výrobků,“ míní britský kardiolog a vědecký šéf Akce proti cukru Aseem Malhotra v rozhovoru pro Daily Express.
Sledujte nás na sociálních sítích: