Všichni víme, jak je vláknina důležitá pro zdravé fungování našeho organismu. A také není žádným tajemstvím, že jejími skvělými zdroji jsou zelenina, ovoce či obiloviny. Ovšem i mezi nimi existují „hvězdy“, které nám zajistí více vlákniny než jiné pochoutky.
Které poklady přírody dokážou obsahem vlákniny předčit ostatní?
Chia semínka
Jejich popularita je v posledních pár letech nepřehlédnutelná. A není divu. Kromě toho, že obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, vašemu tělu dodají spoustu vlákniny. Jediná polévková lžíce vám jí zajistí až 5,5 gramu. Navíc jsou tato semínka úžasně univerzální – prostě si je přidáte do smoothie nebo jogurtu a je to.
Lněná semínka
Také tato semena jsou skvělým zdrojem zmíněných omega-3 kyselin i vlákniny. Dvě polévkové lžíce vám jí poskytnou kolem 4 gramů. A kromě toho obsahují i další živiny – vitaminy, minerály, ale také zdraví prospěšné lignany, jež jsou silnými antioxidanty. Jen dbejte na to, abyste lněná semínka konzumovali vždy drcená.
Maliny
Ačkoli se o nich v souvislosti s vysokým obsahem vlákniny většinou nemluví, vezte, že množství malin odpovídající jednomu šálku vydá co do množství vlákniny za 3 plátky celozrnného chleba. Navíc spolehlivě utiší chuť na sladké, aniž by narušily snahy o udržení štíhlé postavy, a dodají tělu spoustu vitaminů.
Avokádo
Všichni o něm víme, že obsahuje zdraví prospěšné tuky… Ale vlákninu? Přitom jedno avokádo nabízí až 9 gramů vlákniny. A to už je nezanedbatelné množství. Jen pamatujte, že patří ke kaloričtějším plodům, a tak byste si jej neměli dopřávat více než polovinu až jedno denně.
Brokolice
Tahle zelenina právem patří mezi takzvané superpotraviny. Nejenže obsahem vitaminu C strčí do kapsy i některé druhy ovoce, ale obsahuje také vápník a minimum kalorií. Co se vlákniny týče, i tady vévodí žebříčkům – jediný šálek brokolice obsahuje 5 gramů vlákniny.
Růžičková kapusta
Zapomeňte na rozvařené „cucky“, které plavaly v polévce ve školní jídelně a dejte růžičkové kapustě ještě jednu šanci! Deset malých růžiček totiž dodá vašemu tělu 7 gramů vlákniny. Zkuste kapustičky překrojit na polovinu a dokřupava je orestovat na olivovém oleji s pepřem a solí. Uvidíte, že si je zamilujete!
Sledujte nás na sociálních sítích: