K přejídání se těstovinami a pečivem nás nutí chuťové receptory v jazyku

Lidský jazyk obsahuje několik skupin receptorů, které reagují svým drážděním na odlišné chemické signály. Díky tomu vnímáme chutě jako slanost, kyselost, hořkost a sladkost. Ta poslední vzniká drážděním jednoduchými cukry – glukózou, fruktózou či sacharózou apod. Ale nikoli škroby. Nicméně jazyk je opatřen také receptory pro tento složitý sacharid. A podle australských vědců mají někteří lidé receptory pro škrob extrémně vyvinuté a v dnešním nadbytku pečiva a těstovin se jím pak přejídají a jsou obézní.

Receptory pro škrob u člověka vytvořila evoluce. Jak se začal vyvíjet mozek, byl stále náročnější na spotřebu energie. Bylo tedy nezbytné, aby si zajistit dostatečný příjem konzumací energeticky velmi bohatých potravin. A mezi nimi jsou to právě potraviny, které obsahují složité sacharidy.

Vytříbený jazýček

Mezi polysacharidy je to především škrob hojně zastoupený v semenech obilovin či zásobních orgánech rostlin, hlízách brambor apod. Lidé proto přednostně vyhledávají potraviny se škrobem, protože jim extrémně chutnají. V dávných dobách jich ale nebyl v přírodě nadbytek a obezita tedy nehrozila. Dnes je tomu jinak.

Vědci z Deakin University v Melbourne prokázali, že v jazyce existují speciální receptory pro vnímání chuti škrobu a že lidé se v jejich citlivosti liší. Jedinci, kteří mají pro škrob extra vytříbený jazýček, však extrémně podléhají této chuti a přednostně konzumují těstoviny, bílé pečivo, brambory a bílou rýži. To se negativně podepisuje na jejich postavě.

Špatná zpráva pro postavu

„Lidé, kteří byli v naší studii nejcitlivější vůči vnímání sacharidové chuti, konzumovali více škrobnatých potravin a měli větší obvod pasu,“ tvrdí doktorka Julia Low z Deakin University v Melbourne.

„Tyto výsledky by mohly znamenat, že jedinci, kteří jsou nejcitlivější k chuti sacharidů, jsou také podvědomě podporováni v konzumaci sacharidových nebo škrobnatých pokrmů,“ tvrdí profesor Russell Keast z Deakin University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu můžete cítit, že se věci kolem vás zrychlují. Práce i osobní projekty mohou nabrat na intenzitě, což vás může přivést k nečekaným výzvám. Vaše schopnost rychle reagovat na změny vám však pomůže vypořádat se se vším... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat