Emulgátory jsou mezi éčky považovány většinou za málo škodlivé či neškodné. Nepůsobí sice na zdraví člověka přímo, ale podle britských vědců zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva. Mění totiž střevní mikroflóru tak, že je riziko rozvoje karcinomu vyšší. Emulgátory jsou přítomny ve většině potravinářských výrobků od pečiva, cukrovinek, mléčných výrobků až po konzervy.
Mají dodávat výrobkům lepší strukturu a nadýchanost, neboť dokážou nemožné – smísit vodu s tukem. Jenže po konzumaci ve střevech prospívají škodlivým střevním bakteriím, narušují zdravou skladbu střevní mikroflóry a zvyšují zánětlivost tlustého střeva a také riziko rakoviny jeho buněk.
Vědci z Georgia State University prokázali u laboratorních hlodavců, že konzumace polysorbátu 80 a karboxymetylcelulózy (potravinářských emulgátorů) zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. A to tím, že mění skladbu střevní mikroflóry škodlivým způsobem.
„Nárůst výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku nastal v polovině dvacátého století, kdy se mohutně začala používat potravinářská aditiva,“ dodává autorka výzkumu doktorka Emilie Viennoisová.
Mezi karcinogenní éčka patří také dusitan sodný, známá uzenářská sůl obsažená ve většině masných výrobků. Dusitan při pravidelném a vyšším přísunu přímo vyvolává rakovinu tlustého střeva a konečníku.
Dobroty pro zdravá střeva
Každý z nás občas zhřeší a svému zažívacímu traktu předloží pokrm, který pro něj není právě zdravý. A tak bychom se měli co nejvíce soustředit na to, abychom do svého jídelníčku zařadili potraviny, které naopak našemu zažívání svědčí.
Tak například:
1. Luštěniny
Počínaje fazolemi přes čočku až po hrášek, luštěniny jsou malým pokladem, který nejenže prospívá díky vysokému obsahu vlákniny našemu zažívání, ale dodává našemu tělu řadu důležitých vitaminů, minerálů, ale i proteinů. Nebojte se je zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně!
2. Brokolice
Nejenže obsahuje spoustu vlákniny, ale dodává i důležité látky, jež ovlivňují zdravé zažívání.
3. Špenát
Nezáleží ani tak na tom, zda dáváte přednost špenátu dušenému, nebo čerstvému v salátech (i když čerstvý má samozřejmě mnohem více vitaminů a antioxidantů, jež v teple podléhají zkáze) – spoustu vlákniny vám poskytnou oba typy.
4. Ořechy
Vitaminy, minerály, důležité (a hlavně „hodné“) tuky v kombinaci s vysokým obsahem vlákniny dělají z ořechů ideálního společníka k svačině.
5. Jahody/maliny/borůvky
Ovoce je skvělým zdrojem vlákniny. A to výše jmenované udělá vašemu zažívání zvlášť dobře. Třeba v kombinaci s dalšími střevům prospěšnými dobrotami, jako je jogurt nebo ovesné vločky.
6. Hrušky a jablka
A když už jsme u ovoce, nesmíme zapomínat na dva typicky české zástupce této skupiny potravin – jablka a hrušky. Obsahují tolik vlákniny, že jen dva plody denně nám téměř zajistí optimální denní příjem. Na zdravé zažívání to bude stačit určitě!
7. Sušené ovoce
Představuje v podstatě takový koncentrovaný zdroj vlákniny. Ale také cukru, tak ho nejezte moc najednou! Na cesty nebo na odpoledne do práce je ale ideálním společníkem.
8. Jogurt
Obsahuje spoustu bakterií, které jsou pro naše střeva nesmírně důležité. Jogurt dokáže pomoci obnovit střevní mikroflóru a tím uzdravit zažívání.
Sledujte nás na sociálních sítích: