Odborníci na stravování a hubnutí vynechávání jídel vždy striktně zakazovali, protože podle nich vede k obezitě. Ne vždy tomu tak však je. Nové výzkumy naznačují, že občasné hladovky mají na zdraví i postavu vliv pozitivní. Lidé, kteří vynechají několik jídel týdně, jsou štíhlejší a zdravější.
Tato metoda stravování může vést také k hubnutí. Ale problém je, že většina lidí po zhubnutí začne jíst jako dřív. Takže se kilogramy opět vrátí v jojo efektu.
„Mezi odborníky na výživu jsme byli vždy přesvědčeni, že vynechávání jídel je špatné. Ale na základě několika nových studií je vidět, že to může být dobrá metoda,“ tvrdí floridská dietoložka Katherine Tallmadgeová v rozhovoru pro Live Science.
Občasné hladovky nejsou ale vhodné pro každého. Především pro jedince, kteří se vrátí k původnímu stylu stravování a nezmění svůj životní styl dlouhodobě.
Občasné hladovění zahrnuje vynechávání některých jídel jen několikrát týdně. Nejčastěji v modelu 5:2 lidé dva dny v týdnu konzumují jen čtvrtinu energetického příjmu z pěti ostatních dní. Po šesti měsících na tomto stylu stravování zhubne člověk v průměru devět procent své váhy. Když tedy váží devadesát kilogramů, je to výrazné zhubnutí na dvaaosmdesát kilo.
„Občasné hladovění či vynechávání jídel je vhodné pro osoby, které stejně občas jídlo vynechávají kvůli příliš rychlému životnímu stylu,“ tvrdí autoři výzkumu.
Sledujte nás na sociálních sítích: