Přírodní ústní vodou může být čaj. Zvláště ten zelený, který je bohatý na antiseptické látky. Tvrdí to vědci z vysoké školy stomatologické v indickém Sri Hasanamba. Podle nich kloktání čaje může přispět k omezení tvorby plaku a také zubního kazu.
Účinky čaje testují indičtí stomatologové u pacientů s gingivitidou, bakteriálním zánětem dásní. Čaj dokáže omezovat množení bakterií a tvorbu plaku jako ústní voda s chlorhexidinem.
Čaj obsahuje řadu antiseptických a antibakteriálních látek, zvláště katechiny. Také proto ho lidé po celém světě konzumují. Látky se dostávají vnitřně do celého organismu a snižují v něm záněty včetně bakteriálních. Proplachování v ústech by mohlo působit lokálně.
S indickými vědci souhlasí také odborníci z New Yorku. „Zelený čaj může mít baktericidní účinky, což může ovlivnit zdraví zubů. Ovšem zelený čaj prospívá jen tehdy, když je konzumován bez cukru,“ tvrdí doktor Alfredo Morabia z Columbia University ve státě New York.
Sledujte nás na sociálních sítích: